Πέμπτη, Ιανουαρίου 02, 2014

ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΔΙΚΗΣ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΕΦΥΓΕ Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ

Το γενικό επιτελείο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων προσέφυγε κατά της καταδίκης εκατοντάδων αξιωματικών σε δύο δίκες για συνωμοσία κατά της κυβέρνησης, η οποία πλήττεται από ένα άνευ προηγουμένου σκάνδαλο για διαφθορά, μετέδωσαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων κατέθεσε επισήμως πριν από μερικές ημέρες την προσφυγή στο γραφείο του εισαγγελέα της Άγκυρας με αίτημα τη διεξαγωγή νέας δίκης, διευκρίνισε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.


Στην υπόθεση «Εργκένεκον» το δικαστήριο επέβαλε τον περασμένο Αύγουστο βαριές ποινές φυλάκισης και κάθειρξης εναντίον 275 κατηγορουμένων, μεταξύ των οποίων πολλοί αξιωματικοί, βουλευτές και δημοσιογράφοι, οι οποίοι είχαν κατηγορηθεί για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μεταξύ των καταδικασθέντων βρισκόταν και ο πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων Ιλκέρ Μπασμπούγ, ο οποίος καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη έπειτα από μια δίκη την οποία η αντιπολίτευση καταδίκασε ως ένα «κυνήγι μαγισσών».

Εξάλλου, τον Αύγουστο του 2012, το ίδιο δικαστήριο είχε καταδικάσει περισσότερους από 300 στρατιωτικούς -μεταξύ των οποίων βρίσκονταν και στρατηγοί- σε ποινές φυλάκισης 13 ως 20 ετών. Οι στρατιωτικοί κατηγορούνταν ότι συμμετείχαν σε συνωμοσία το 2003 κατά της κυβέρνησης Ερντογάν.

Η προσφυγή του στρατού στη δικαιοσύνη γίνεται την ώρα που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει σκάνδαλο διαφθοράς, το οποίο έχει οδηγήσει στην φυλάκιση περίπου 20 προσώπων που πρόσκεινται στην εξουσία και έχει προκαλέσει την παραίτηση τριών υπουργών, όπως και έναν ευρύ ανασχηματισμό της κυβέρνησης.

Σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα, οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας διαβεβαίωναν ότι «δεν θέλουν να εμπλακούν στις (τρέχουσες) πολιτικές διαμάχες».

Η δήλωση έγινε μερικές ώρες αφότου φιλοκυβερνητική εφημερίδα δημοσίευσε άρθρο στενού πολιτικού συμβούλου του πρωθυπουργού, ο οποίος άφηνε να εννοηθεί ότι το τρέχον σκάνδαλο μπορεί να ξέσπασε για να ανοίξει το δρόμο σε μια επέμβαση του στρατού.

Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν έχει επιχειρήσει να μειώσει -μέσω μεταρρυθμίσεων και μιας σειράς δικών- την πολιτική επιρροή του στρατού.  

in.gr

ΠΡΕΖΑ TV
2-1-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: