Πέμπτη, Ιανουαρίου 09, 2014

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ Δ. ΚΟΝΤΟΜΗΝΑ

Προθεσμία για να απολογηθεί την ερχόμενη Τρίτη έλαβε ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κοντομηνάς, ένας εκ των κατηγορουμένων στην υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
Στην ιδιωτική κλινική όπου νοσηλεύεται μετέβη ο ανακριτής Γιώργος Ανδρεάδης, ο οποίος χειρίζεται την υπόθεση.
Η πολύμηνη δικαστική έρευνα για επισφαλή δάνεια του ΤΤ, που διενεργήθηκε μετά από δημοσιεύματα, οδήγησε σε τρεις συλλήψεις, επτά εντάλματα σύλληψης και 25 συνολικά κατηγορουμένους. 
Συγκεκριμένα, το βράδυ της Τετάρτης συνελήφθησαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη τρία άτομα ηλικίας 47, 48 και 75 ετών.

Ανάμεσα στους 25 κατηγορούμενους είναι και ο πρώην διοικητής του Τ.Τ. Άγγελος Φιλιππίδης. 
Ο συνήγορός του Θανάσης Βαρλάμης χαρακτήρισε την έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος του εντολέα του «απαράδεκτη» καθώς, όπως υποστηρίζει, δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος για τη σύλληψή του.
Ο δικηγόρος δήλωσε πάντως ότι ήδη έχει ενημερώσει τον ανακριτή πως ο κ. Φιλιππίδης βρίσκεται εκτός Ελλάδας και επισπεύδει την επιστροφή του, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για την υπόθεση.
Ο ίδιος ο κ. Φιλιππίδης είχε δηλώσει νωρίτερα, μεταξύ άλλων, πως «όλα τα δάνεια δόθηκαν με ομόφωνες αποφάσεις και με τήρηση όλων των διαδικασιών». «Καλώς δόθηκαν και θα τα ξαναέδινα», είπε χαρακτηριστικά.
Η υπόθεση ξεκίνησε με αφορμή την παραγγελία της εισαγγελέως διαφθοράς Ελένη Ράικου στις 3/6/13 για προκαταρκτική εξέταση που διενήργησε η επίκουρη εισαγγελέας διαφθοράς Πόπη Παπανδρέου.
Μετά το πέρας της προκαταρκτικής, υποβλήθηκε πολυσέλιδη πορισματική αναφορά που οδήγησε με σύμφωνη γνώμη και εντολή της Εισαγγελέως διαφθοράς, στην άσκηση ποινική δίωξης σε βάρος 25 ατόμων, υπαλλήλων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και επιχειρηματιών για:
- Απάτη κατά του δημοσίου, από κοινού, υπό διαζώντως επιβαρυντικές περιστάσεις (ειδικότερες συνθήκες εγκληματικής δράσης, αντικείμενο ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, εκ της οποίας το όφελος που πέτυχε ή επιδίωξε ο δράστης ή η ζημιά που προκλήθηκε ή οπωσδήποτε απειλήθηκε στο δημόσιο υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ).
- Απιστία από κοινού κατ' εξακολούθηση και μη, με περιουσιακή ζημιά άνω των 30.000 ευρώ.
- Αμεση συνέργεια σε απιστία.
- Νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ' επάγγελμα (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος).
- Άμεση συνέργεια στο ξέπλυμα υπό την επιβαρυντική περίπτωση της παρ 1β του αρ 45 του Ν3168/08 για το ξέπλυμα (επιβαρύνεται η ποινή όταν συνεργός είναι υπάλληλος τράπεζας).

Η υπόθεση ανατέθηκε στον ανακριτή εγκλημάτων διαφθοράς Γ. Ανδρεάδη. Μετά από σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέως εκδόθηκαν επτά εντάλματα σύλληψης.
Προβληματικά δάνεια 2007-2012

Πέντε πορίσματα έχουν εκδοθεί από την αρμόδια διεύθυνση εποπτείας πιστωτικού συστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος (ΔΕΠΣ), ενώ η έρευνα της εισαγγελίας εγκλημάτων διαφθοράς επεκτάθηκε σε όλα τα προβληματικά δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου από το 2007 ως και το 2012.

Η Εισαγγελία εντόπισε περιπτώσεις υπέρογκης χρηματοδότησης-δανεισμού, σειράς εταιρριών και επιχειρηματιών υπό όρους που καταφανώς δεν πληρούσαν τους συνήθεις όρους τραπεζικού δανεισμού κατά κατάχρηση της αντιπροσωπευτικής και διαχειριστικής εξουσίας των υπευθύνων της τράπεζας και κατά παράβαση της σχετικής ειδικής νομοθεσίας,  ζημιώνοντας την περιουσία του ΤΤ και του δημοσίου, οι απαιτήσεις του οποίου ως και σήμερα δεν έχουν ικανοποιηθεί.

Η επίκουρη Εισαγγελέας Διαφθοράς Πόπη Παπανδρέου εντόπισε περιπτώσεις νομιμοποίησης εσόδων που αποκτήθηκαν από τη λήψη των επίμαχων παράνομων δανειοδοτήσεων με απόκρυψη των ποσών σε off shore εταιρείες και σε αγορές ακινήτων στο εξωτερικό, οι οποίες αναφέρονται αναλυτικά στην πορισματική αναφορά της.
Η συνολική ζημιά που υπέστη η τράπεζα υπερβαίνει τα 400 με 500 εκατομμύρια ευρώ. Αυτά τα χρήματα αφορούν μόνο τις ροές των δανείων.

Τα πορίσματα
Προς το παρόν, μόνο το ένα πόρισμα του Προέδρου της Αρχής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, Π. Νικολούδη, είναι στη δικογραφία, καθώς το δεύτερο πόρισμα είναι ακόμα στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης.

Στα πορίσματα της Τράπεζας της Ελλάδας μετά από έρευνα στο Ταχυδρομικό Ταχυδρομικό, που άρχισε το 2010, γίνεται λόγος για προβληματικά δάνεια, από τα οποία διαπιστώθηκε ότι δεν έχει πληρωθεί ούτε ένα ευρώ για την εξόφληση τους.

Δικαστικές πηγές αναφέρουν ότι τα δάνεια εκατομμυρίων δίνονταν χωρίς επαρκείς εγγυήσεις, κατά παράβαση του διοικητή της τράπεζας της ειδικής τραπεζικής νομοθεσίας, για να πλουτίζουν οι επιχειρηματίες και όχι για επενδύσεις, καθώς κανένα δάνειο δεν χρησιμοποιήθηκε για τους σκοπούς για τους οποίους ζητήθηκε.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι αόριστα αναφερόταν στα περισσότερα δάνεια «για επέκταση δραστηριοτήτων της εταιρείας», ενώ τονίζεται ότι είχε υπογραφεί και ειδικός όρος σε σύμβαση που δεν επέτρεπε στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο να ελέγχει αν με τα χρήματα του δανείου εξυπηρετήθηκε ο σκοπός του ή πού κατέληξαν τα χρήματα.
Το αδίκημα της απάτης
Όπως επισημαίνουν δικαστικές πηγές το αδίκημα της απάτης συνίσταται στην εξαγορά εταιρείας πιστωτικών καρτών από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, με τον πρόεδρο να επιλέγει συγκεκριμένο επιχειρηματία. Σημειώνεται ωστόσο, ότι η διαιτητική απόφαση έχει αξιολογηθεί στο πόρισμα, δεν είναι δεσμευτική και συνιστά ζημία, η οποία μόνο από την πιστωτική κάρτα εκτιμάται πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ.  

Πληροφορίες αναφέρουν ότι εξαπατήθηκαν τα μέλη του ΔΣ του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ως προς το προιόν που εξαγοραζαν, που είχε ως αποτέλεσμα να ζημιωθεί το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο που έδινε πολλά χρήματα σε σχέση με την αξία του προιόντος.
 naftemporiki
ΠΡΕΖΑ TV
9-1-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: