Πέμπτη, Ιανουαρίου 09, 2014

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΕ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΘΑ ΔΩΣΕΙ Ο ΣΝΟΟΥΝΤΕΝ

Πέρασε από την αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου η πρόταση για κατάθεση ενώπιόν της του Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος ζει στη Ρωσία. Η κατάθεση του αμερικανού πρώην εργαζόμενου στην NSA θα γίνει μέσω video-link.

H πρόταση πέρασε από την αρμόδια επιτροπή με 36 ψήφους υπέρ έναντι μόλις δύο κατά και μίας αποχής. Προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστή η ημερομηνία αυτής της κατάθεσης.

Θα τηρηθούν όλες οι προϋποθέσεις για την εγγύηση της ασφάλειάς του Σνόουντεν, καθώς ο ίδιος καταζητείαι από τις ΗΠΑ για παραβίαση της Πράξης περί Κατασκοπείας και κλοπή κρατικών εγγράφων. Τα αδικήματα αυτά επισύρουν ποινές κάθειρξης έως 30 έτη.


Εκπρόσωπος του αμερικανικού Κογκρέσου προειδοποίησε, πάντως, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τις «αρνητικές συνέπειες» μιας ακρόασης του Σνόουντεν.

«Αυτό θα είναι πολύ αρνητικό για τους δεσμούς μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ» υποστήριξε ο Ρεπουμπλικάνος Μάικ Ρότζερς, ο οποίος είναι πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Πάντως, η αντιπρόεδρος της Επιτροπής, η οποία είναι επιφορτισμένη με θέματα Δικαιοσύνης, Βίβιαν Ρέντινγκ ευχαρίστησε δημόσια τον Σνόουντεν για τις αποκαλύψεις του όσον αφορά την κατασκοπεία των ΗΠΑ στην Ευρώπη.

Μιλώντας με Ευρωπαίους μπλόγκερ, η Ρέντινγκ είπε:  «Όταν δημοσιοποιήθηκαν οι αποκαλύψεις αυτές, είπα: 'Ευχαριστώ κ. Σνόουντεν', επειδή ως τότε αντιμετώπιζα τις μέγιστες δυσκολίες να πείσω, κυρίως στους κόλπους των ευρωπαϊκών θεσμών, ότι έχουμε ένα μεγάλο πρόβλημα να λύσουμε σε διεθνές επίπεδο [για την προστασία των δεδομένων].

» Οι αποκαλύψεις του κ. Σνόουντεν επέτρεψαν να κινηθούν τα πράγματα, κυρίως η παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου της κας [Άνγκελα] Μέρκελ, και επέτρεψαν να κουνηθούν τα πράγματα με τις ΗΠΑ» εξήγησε.

Η κοινοτική επίτροπος απέφυγε, ωστόσο, να απαντήσει σε ερώτημα για την ανάγκη να χορηγήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση προστασία στον Σνόουντεν.   ingr
ΠΡΕΖΑ TV
9-1-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: