Παρασκευή, Ιανουαρίου 03, 2014

Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΒΡΕΤΑΝΟΥΣ

Συγκλονιστική είναι η έκθεση της φιλανθρωπικής οργάνωσης Prince’s Trust, η οποία φέρει στην επιφάνεια το δράμα που βιώνουν οι νέοι Βρετανοί αναζητώντας μάταια μία θέση εργασίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης τουλάχιστον 750.000 Βρετανών σκέφτονται πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να ζουν εφόσον δεν έχουν καταφέρει να βρουν εργασία.

Την ίδια ώρα, ένας στους τρεις νεαρούς στη Μεγάλη Βρετανία αντιμετωπίζει σοβαρά ψυχικά προβλήματα και έχει σκεφτεί σοβαρά το ενδεχόμενο της αυτοκτονίας.


Αναλυτικότερα, η έκθεση της οργάνωσης που συστήθηκε το 1976 από τον πρίγκιπα της Ουαλίας Κάρολο για την ενίσχυση των νέων, αναφέρει πως από τους 2.161 συμμετέχοντες ηλικίας 16-25 ετών, ένας στους δέκα δήλωσε πως δεν έχει κανένα λόγο να ζει, ενώ ένας στους τέσσερις έχει αυτοτραυματιστεί.

Όπως αναφέρει ένας από τους νεαρούς που βοηθήθηκε από την οργάνωση, στην επίσημη ιστοσελίδα της: «Ήμουν άνεργος για οκτώ χρόνια και υπέφερα από άγχος και κρίσεις πανικού σχεδόν καθημερινά. Η ανεργία με έκανε να νιώθω αποτυχημένος. Αισθανόμουν ότι δεν είχα να προσφέρω και δε μπορούσα να καταλάβω γιατί κανείς δε με προσλάμβανε. Όσο περισσότερο έμενα άνεργος, τόσο χειρότερα ένιωθα για τον εαυτό μου. Τα πράγματα έγιναν χειρότερα όταν άρχισα να μη βγαίνω από το σπίτι. Σκέφτηκα την αυτοκτονία. Δεν ξέρω τι θα είχε συμβεί αν δεν ερχόμουν σε επαφή με την Prince’s Trust». Ο νεαρός εξήγησε πως η επαφή του με ανθρώπους και οι γνώσεις που έπαιρνε καθημερινά ενίσχυσε την αυτοπεποίθησή του και τον έκανε να νιώθει καλύτερα για τον εαυτό του.

«Η επιστροφή μου στην εργασία δεν ήταν εύκολη, αλλά τώρα δουλεύω για να βοηθώ άλλους νέους που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της ανεργίας. Νιώθω υπερήφανος που βοηθώ και η δουλειά με έκανε να πιστέψω και πάλι στον εαυτό μου», υποστήριξε.

Ο διευθυντής της οργάνωσης, Ιαν Τζέφερς, δήλωσε πως η έκθεση δημοσιεύεται την ώρα που το ποσοστό ανεργίας νέων έχει αγγίξει το 197%, με αποτέλεσμα ολοένα περισσότεροι νέοι να νιώθουν απογοητευμένοι και να εμφανίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας.

«Χιλιάδες ξυπνούν καθημερινά πιστεύοντας ότι η ζωή δεν αξίζει, εφόσον έχουν αγωνιστεί επί χρόνια για να βρουν εργασία», είπε ο Τζέφερς.

Τα σοκαριστικά στοιχεία οδήγησαν την οργάνωση να ζητήσει ενίσχυση από την κυβέρνηση από φορείς υγείας και εργοδότες στο έργο της με τους χρόνια ανέργους. Μάλιστα, όπως επισημαίνεται η Prince’s Trust, αναμένεται να βοηθήσει περίπου 58.000 νέους ανέργους αυτόν τον χρόνο.

Έπειτα από τη συγκλονιστική έκθεση, πάντως, εκπρόσωπος του υπουργείου Εργασίας και Συντάξεων δήλωσε πως κατανοεί τις επιπτώσεις της ανεργίας και επισήμανε πως η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει τους νέους ανέργους.  
Δανάη Δασοπούλου

ΘΕΜΑ

ΠΡΕΖΑ TV
2-1-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: