Παρασκευή, Ιανουαρίου 10, 2014

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΤΡΟΙΚΑ «ΕΛΙΩΣΑΝ» ΤΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ

Υπό κατάρρευση είναι η ελληνική βιομηχανία χάλυβα, η οποία τους τελευταίους 20 μήνες έχει καταστήσει τους μεταλλεργάτες χαλυβουργούς «καύσιμη ύλη» του κλάδου. Κοινή διαπίστωση των συνδικάτων μετάλλου είναι ότι βασικός μοχλός στήριξης, ύπαρξης και ανάπτυξης της χαλυβουργίας είναι το ανταγωνιστικό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, το οποίο δεν έχει επιτευχθεί λόγω λανθασμένων χειρισμών «των άτολμων και φοβικών κυβερνήσεων» και των αντιδράσεων της τρόικας.   

Τα παραπάνω εκτέθηκαν αναλυτικά στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν την Πέμπτη 9 Ιανουαρίου η ΓΣΕΕ και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου (ΠΟΕΜ) με θέμα «Η κατάρρευση των χαλυβουργικών επιχειρήσεων – Συνέπειες για την οικονομία και την απασχόληση».

Όπως αναφέρθηκε, αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, πλήρη απασχόληση δεν έχει κανένα από τα 6 Χαλυβουργεία, σε ορισμένες χαλυβουργίες η παραγωγή έχει διακοπεί επί 15μηνο, ενώ σε άλλες η απασχόληση είναι εκ περιτροπής και το stok σιδήρου έχει γεμίσει τις αποθήκες.

Το πρόβλημα, σύμφωνα με την πλειονότητα των σωματείων του κλάδου, εντοπίζεται στο κόστος ενέργειας, που είναι υψηλότερο στην Ελλάδα απ' ότι στις άλλες ανταγωνιστικές ευρωπαϊκές χώρες, για ένα προϊόν που είναι κατά κύριο λόγο εξαγωγικό, ακυρώνοντας επί της ουσίας την ελληνική παραγωγή.

Όπως σημειώνεται, ο πρόσφατος Ν.4231/1.11.13 που προέβλεπε στήριξη του κόστους ενέργειας (ότι ισχύει στις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες) ακυρώθηκε από την Τρόικα λόγω κακών κυβερνητικών χειρισμών και, αν δεν αλλάξει αυτό, «είναι μαθηματικά βέβαιο ότι για λίγους μήνες ακόμη θα υπάρχουν χαλυβουργοί και εργοστάσια».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει η ΠΟΕΜ, προκύπτει ότι το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας στις ελληνικές χαλυβουργίες σε σχέση με ευρωπαϊκές χαλυβουργίες είναι:

-Ελλάδα 57ευρώ/μεγαβατώρα (νυχτερινό τιμολόγιο)

-Ιταλία 32 ευρώ/μεγαβατώρα - Συμβάσεις διακοψιμότητας

-Γαλλία 25 ευρώ/μεγαβατώρα - Συμβάσεις διακοψιμότητας

-Ισπανία 30 ευρώ/μεγαβατώρα - Συμβάσεις διακοψιμότητας

Το κόστος του φυσικού αερίου είναι υψηλότερο κατά 40% από αυτό των ευρωπαϊκών χωρών.

Με δεδομένο ότι η εγχώρια ζήτηση σιδήρου έχει μειωθεί κατά 90%, η οικοδομή έχει καταρρεύσει, εξαγωγές μπορούν να γίνουν κυρίως σε χώρες της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής και στις Βαλκανικές και ανταγωνιστικές τιμές σιδήρου λόγω διακοψιμότητας έχουν κυρίως Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Τουρκία και Πορτογαλία, είναι αναγκαίο να υπάρξουν γενναία εθνικά μέτρα, σημειώνει η ΠΟΕΜ.

Ειδικά αναφορικά με τις συμβάσεις διακοψιμότητας, αναφέρει στο enet.gr ο Πρόεδρος της ΠΟΕΜ Γιάννης Στεφανόπουλος, «ή θα πρέπει να ισχύσουν κι εδώ, ή να σταματήσουν παντού». Οι συμβάσεις αυτές εξασφαλίζουν μειωμένο κόστος ενέργειας, καθώς προβλέπουν ότι σε περίπτωση που η κατανάλωση ενέργειας αγγίζει “πικ” είτε λόγω καύσωνα είτε λόγω ψύχους, η παραγωγή σταματάει και για το υπόλοιπο διάστημα η ενέργεια επιδοτείται, πέφτοντας στο 50% του κόστους. Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία ευεργετούνται από τέτοιες συμβάσεις, η Ελλάδα όχι.

Εξάλλου, όπως σημειώνει ο κ. Στεφανόπουλος, οι χαλυβουργίες χρησιμοποιούν το περίσσευμα της ενέργειας, καθώς δουλεύουν απογεύματα, νύχτες και Σαββατοκύριακα, αξιοποιώντας «σκραπ ενέργεια», η οποία θα πήγαινε χαμένη, «αφού δεν μπαίνει σε κονσέρβα για να μπορέσει να διατηρηθεί και να χρησιμοποιηθεί αργότερα» συμβάλλοντας έτσι στη μείωση του κόστους για τη λαϊκή κατανάλωση. Η κατάρρευση των χαλυβουργικών μονάδων, εκτός των άλλων οικονομικών επιπτώσεων, θα προκαλέσει απώλεια εσόδων της ΔΕΗ, ύψους περίπου 50 εκατ. ευρώ, τα οποία θα αναζητήσει στο οικιακό τιμολόγιο, σημειώνεται.

Οι χαλυβουργοί είχαν προβλέψει τη δραματική αυτή εξέλιξη, το τοπίο κατάρρευσης μέσα στο οποίο οι ίδιοι και οι οικογένειές τους αιμορραγούν, είχαν προειδοποιήσει από τον Γενάρη του 2013 τον υπουργό Ανάπτυξης, Κώστα Χατζηδάκη, ο οποίος συμφώνησε στα λόγια και αδράνησε στην πράξη, σημειώνουν.

Η απόφαση των εργοδοτών να στραφούν στη μείωση του εργατικού κόστους, δεν απέφερε κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, υπογραμμίζουν, και είναι μαθηματικά βέβαιο ότι σε λίγους μήνες δεν θα υπάρχουν πια χαλυβουργοί και εργοστάσια. «Σε μια τέτοια αρνητική εξέλιξη, εμείς θα δώσουμε τον ύστατο αγώνα για το δικαίωμά μας στη ζωή» σημειώνουν.

Οι χαλυβουργοί προγραμματίζουν κινητοποιήσεις μετά τις 20 Ιανουαρίου με κεντρικό σύνθημα ότι οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να είναι η καύσιμη ύλη της χαλυβουργίας και απαιτώντας η κυβέρνηση να λάβει γενναία εθνικά μέτρα για τη στήριξη της 3ης εξαγωγικής δραστηριότητας της χώρας.

Γ.Μ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

ΠΡΕΖΑ TV
10-1-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: