Παρασκευή, Ιανουαρίου 31, 2014

ΤΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΤΗΣ «ΗΛΕΚΤΩΡ»

Της ΝΑΝΤΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ
«Φρένο» στην παράταση λειτουργίας του Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης-Κομποστοποίησης (ΕΜΑΚ) από την κοινοπραξία «Ηλέκτωρ Α.Ε. - Θ.Γ.Λώλος - Χ. Τσομπανίδης Ο.Ε. - Αρση Α.Ε.» βάζει με απόφασή του το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Υπενθυμίζουμε ότι την απόφαση για την παράταση της σύμβασης είχε λάβει η Εκτελεστική Επιτροπή (Ε.Ε.) του αρμόδιου για τη διαχείριση απορριμμάτων φορέα (Ενιαίος Διαβαθμικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής-ΕΔΣΝΑ). Τον Απρίλιο του 2013 η Ε.Ε. είχε αποφασίσει να προκηρύξει νέο διαγωνισμό, καθώς η συναφθείσα από το 2010 σύμβαση με την κοινοπραξία έληγε στις 31.12.2013. Το ποσό του οικονομικού ανταλλάγματος της σύμβασης αυτής, που είχε θεωρηθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ανερχόταν σε 56,5 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ.


Ομως τον Ιούλιο του 2013 -λίγους μήνες μετά την απόφαση για το διαγωνισμό- η Ε.Ε. άλλαξε θέση και αποφάσισε την παράταση των συμβάσεων με τους ίδιους εργολάβους, στη βάση σχετικής πρόβλεψης των ισχυουσών συμβάσεων. Η αλλαγή στάσης είχε αιτιολογηθεί με το επιχείρημα της στενότητας χρόνου και με την επίκληση οικονομικών οφελών, λόγω «κουρέματος» του χρέους του ΕΔΣΝΑ και λόγω εκπτώσεων στις νέες τιμές. Πηγές του ΕΔΣΝΑ ωστόσο σημείωναν ότι το επιχείρημα της «στενότητας χρόνου» δεν θα υπήρχε στην περίπτωση που έγκαιρα η αναθέτουσα αρχή είχε μεριμνήσει για προκήρυξη διαγωνισμού.

Στις 18.10.2013 η Ε.Ε. αποφάσισε, εκ νέου, για το ΕΜΑΚ. Αυτή τη φορά, στο κείμενο δεν γινόταν αναφορά στο «κούρεμα» και τις εκπτώσεις. Αντιθέτως σημειωνόταν ότι η επέκταση της σύμβασης για τρία χρόνια γίνεται «σύμφωνα με τα ισχύοντα στην υπάρχουσα σύμβαση».

Στη συνέχεια, ο Σύνδεσμος έστειλε την απόφαση παράτασης της σύμβασης στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Ομως η απόφαση 278/2013 του Ζ' Κλιμακίου του Δικαστηρίου, που κοινοποιήθηκε στις 27.1.2014, έκρινε ότι κωλύεται η υπογραφή του σχεδίου σύμβασης μεταξύ του ΕΔΣΝΑ και της κοινοπραξίας για την άσκηση του δικαιώματος προαίρεσης (δηλαδή επέκτασης της αρχικής σύμβασης) αναφορικά με τη λειτουργία του ΕΜΑΚ.

Οι λόγοι

Οι λόγοι για τους οποίους το Κλιμάκιο απέρριψε το σχέδιο σύμβασης, σύμφωνα με έγγραφο νομικού συμβούλου του Συνδέσμου, δεν ανάγονται στη διαδικασία που ακολουθήθηκε από τον ΕΔΣΝΑ, την οποία οι δικαστές θεώρησαν ως προσήκουσα, ούτε στο δικαίωμα του ΕΔΣΝΑ να ασκήσει δικαίωμα προαίρεσης, αλλά στο ότι ως προς τη δαπάνη για το προσωπικό όφειλε η διοίκηση του ΕΔΣΝΑ να λάβει υπόψη τη μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα που έλαβε χώρα την τελευταία τριετία.

Επρεπε, κατά το Ελεγκτικό Συνέδριο, να προηγηθεί διαπραγμάτευση, η οποία θα μπορούσε να επιφέρει περαιτέρω έκπτωση στις παρεχόμενες υπηρεσίες του εργολάβου, καθώς στο διάστημα που μεσολάβησε από την πρώτη σύμβαση (31.12.2010) έχει επέλθει μεγάλη αποκλιμάκωση των μισθών του ιδιωτικού τομέα, γεγονός το οποίο θα μπορούσε να συντελέσει στην επίτευξη συμφερότερης συμφωνίας.

Πάντως, κατά τη διάρκεια της προχθεσινής έκτακτης συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συνδέσμου αποφασίστηκε η άσκηση αίτησης ανάκλησης κατά της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με το σκεπτικό, μεταξύ άλλων, ότι η σύμβαση είναι μείζονος σημασίας για τον ΕΔΣΝΑ, αφού αφορά τη λειτουργία του μεγαλύτερου έργου του.

Σημειώνουμε ότι το ΕΜΑΚ, που κατασκευάστηκε με χρήματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1997 και η έναρξη λειτουργίας του έγινε τον Μάρτιο του 2010. Απασχολεί περίπου 200 υπαλλήλους διαφόρων ειδικοτήτων και παράγει κομπόστ (εδαφοβελτιωτικό), RDF (πλαστικό, χαρτί, ξύλο, ύφασμα) και μέσω της λειτουργίας του ανακτώνται περίπου 0,5 τόνος αλουμινίου και 15-20 τόνοι σιδήρου.
  
enetgr
ΠΡΕΖΑ TV
31-1-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: