Τρίτη, Ιανουαρίου 14, 2014

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΦΥΛΑΝΕ ΤΑ ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ JUMBO!!!

Του ΣΑΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ sakisapostolakis0@gmail.com
Συνήθεια έχει γίνει για την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. να μετατρέπει τους αστυνομικούς σε σεκιουριτάδες για μεγάλες εταιρείες. Η πρακτική που εφαρμόζεται εδώ και πολύ καιρό στις Σκουριές Χαλκιδικής εφαρμόστηκε τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά και σε καταστήματα της γνωστής εταιρείας παιχνιδιών «Jumbo» στη Θεσσαλονίκη.   
Τη στιγμή μάλιστα που πολλές φορές με ανακοινώσεις τους οι συνδικαλιστές αστυνομικοί της Θεσσαλονίκης έχουν ζητήσει την κάλυψη των κενών θέσεων στην αστυνομική δύναμη της πόλης, που ανέρχονται σε 1.250.

Την καταγγελία για τη μετατροπή των αστυνομικών σε ιδιωτικούς σεκιούριτι για τα καταστήματα «Jumbo» μέσα στις γιορτές είχε κάνει μάλιστα αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ, που είχε διαταχτεί, μαζί με συναδέλφους του, να εκτελέσει υπηρεσία φύλαξης έξω από το κατάστημα. Σε μια περίοδο μάλιστα που αναμενόταν αύξηση των κρουσμάτων κλοπών στην πόλη, καθώς ο κόσμος κυκλοφορούσε στην αγορά αναζητώντας τα χριστουγεννιάτικα δώρα. Με ανακοίνωσή της, η Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης παραδέχτηκε ότι διατάχτηκε η φύλαξη του συγκεκριμένου καταστήματος για μερικές ώρες την περίοδο των γιορτών, με τη δικαιολογία της προστασίας του κόσμου λόγω του αυξημένου κινδύνου κλοπών.


Από ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ

Το θέμα, που δημοσιεύτηκε μάλιστα και στο περιοδικό «Αστυνομική Επιθεώρηση» της ΕΛ.ΑΣ., έφερε με ερώτησή της στη Βουλή η βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Δέσποινα Χαραλαμπίδου. «Η κατ' αυτόν τον τρόπο διάθεση αστυνομικών δυνάμεων στερεί από το σύνολο των πολιτών της περιοχής την ανάλογη προστασία, καθώς συνεπάγεται λιγότερες περιπολίες που θα μπορούσαν να αποτρέψουν εγκληματικές ενέργειες» τονίζει στην ερώτησή της η Δ. Χαραλαμπίδου. Και κάλεσε τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Δένδια, κατ' αρχάς να επιβεβαιώσει την καταγγελία και να ενημερώσει εάν ζητήθηκε από την εταιρεία η προστασία της Αστυνομίας και αν τηρήθηκαν τα οριζόμενα από τη σχετική νομοθεσία για παροχή προστασίας σε ιδιώτες.

Οπως επίσης να απαντήσει με βάση ποια συγκεκριμένα στοιχεία αιτιολογείται η διάθεση προσωπικού της Αστυνομίας για τη φύλαξη ιδιωτικής εταιρείας και -στην περίπτωση που αυτή δικαιολογείται- με ποιον τρόπο επηρέασε την τακτική αστυνόμευση της περιοχής και με ποιο σχεδιασμό η Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης κάλυψε τις αντίστοιχες ανάγκες για την προστασία των κατοίκων.

Λίγες μέρες μετά, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή η βουλευτής της Β' περιφέρειας Θεσσαλονίκης της ΔΗΜΑΡ, Κατερίνα Μάρκου, η οποία έθιγε ακριβώς τις πολύ μεγάλες ελλείψεις προσωπικού στην Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης. Συνόδευε μάλιστα την ερώτησή της με επιστολή της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης (ΕΑΥΘ), που πιστοποιούσε τις ελλείψεις. Οπως σημείωνε η Κ. Μάρκου, τα κενά, «σε συνδυασμό με την έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής, έχουν ως αποτέλεσμα την υπολειτουργία αρκετών υπηρεσιών της περιοχής της Θεσσαλονίκης, σε μία περίοδο όπου υπάρχει αύξηση της εγκληματικότητας, και την ελλιπή αστυνόμευση, παρά τις φιλότιμες και υπεράνθρωπες, πολλές φορές, προσπάθειες του προσωπικού». Τόνιζε επίσης ότι οι ελλείψεις είχαν αποτέλεσμα την καταστρατήγηση του ωραρίου των αστυνομικών, οφειλόμενα ρεπό και διπλές νυχτερινές βάρδιες.

«Προφανώς σε κάποιους αρέσει να "ιδιωτικοποιείται" η ασφάλεια των πολιτών», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ΕΑΥΘ. «Ο Ελληνας αστυνομικός και η υπηρεσία του δεν είναι "σεκιούριτι" ούτε δύναται να διατίθεται ως μόνιμος σκοπός σε ιδιωτικά εμπορικά κέντρα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

ελευθεροτυπια 

ΠΡΕΖΑ TV
14-1-2014


Δεν υπάρχουν σχόλια: