Παρασκευή, Ιανουαρίου 31, 2014

ΟΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΑΥΤΟΠΥΡΠΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΡΥΘΜΟΥΣ ΡΕΚΟΡ - VIDEO ΣΟΚ

Δεν συναντά κανείς κάθε μέρα κάποιον που αυτοπυρπολήθηκε. Ένας λόγος που συμβαίνει αυτό είναι επειδή πρόκειται, λίγο πολύ, για το πιο απαίσιο και παρανοϊκό πράγμα που μπορεί να φανταστεί κανείς. Ένας άλλος λόγος είναι ότι οι άνθρωποι που αυτοπυρπολούνται, συνήθως πεθαίνουν λίγο αργότερα. Παραδόξως, αυτό που τους σκοτώνει δεν είναι πάντα τα εγκαύματα. Συχνά, οι φλόγες εισέρχονται στους πνεύμονες του (αυτο-θύτη) θύματος από το στόμα του, προκαλώντας του ασφυξία.


Σε ένα πρόσφατο ταξίδι στη Βουλγαρία, γνώρισα όχι έναν, αλλά δύο ανθρώπους που βγήκαν ζωντανοί, αφού αποπειράθηκαν να αυτοκτονήσουν με  φωτιά. «Η επίλυση των προβλημάτων με βενζίνη είναι η νέα τάση», μου είπε ο Γκεόργκι Κόστοφ, στη μονάδα εγκαυμάτων νοσοκομείου του Αγίου Γεωργίου στο Plovdiv, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Βουλγαρίας. Βρισκόταν ακόμα σε κατάσταση σοκ, έτσι μίλησε περισσότερο η σύζυγός του, η Donka.

Moυ εξήγησε πως (το ζευγάρι) ήταν άνεργοι, χρεωμένοι και αγωνίζονταν για να θρέψουν τα παιδιά τους, όταν δύο εβδομάδες πριν από την επίσκεψή μου, ο Georgi εξαφανίστηκε στο δωμάτιό του στο διαμέρισμά τους στη βιομηχανική πόλη Dimitrovgrad. Όταν βγήκε, ήταν περιλουσμένος με βενζίνη, πεπεισμένος ότι η Μαφία ήταν έξω από την πόρτα του για να εισπράξει τα χρέη του και να τον σκοτώσει. Στάθηκε μπροστά από την οικογένειά του, τίναξε τον αναπτήρα του και ξέσπασε σε φλόγες. Η Donka πήδηξε πάνω του για να σβήσει τη φωτιά, ενώ η αδερφή του έριχνε πάνω του νερό. Κατάφεραν να σώσουν τον Georgi, αλλά η σύζυγός του υπέστη εγκαύματα τρίτου βαθμού και στα δύο μπράτσα κατά την προσπάθειά της. «Βρισκόταν σε κατάθλιψη», είπε. «Δεν ήξερε πώς να στρέψει την προσοχή στη φτώχεια μας. Έτσι έκανε αυτό το φρικτό πράγμα.»

Ο Georgi δεν είναι ο μόνος. Τους τελευταίους έξι μήνες, η Βουλγαρία γνώρισε ένα κύμα αυτοπυρπολισμών. Κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου μόνο, έξι Βούλγαροι αυτοκτόνησαν με φωτιά, ενώ τουλάχιστον δέκα συνολικά άτομα το έχουν κάνει τους τελευταίους έξι μήνες. (Περισσότεροι απ’ ό, τι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα εκτός από την Κίνα, όπου οι Θιβετιανοί βουδιστές μοναχοί χρησιμοποιούν αυτή την τακτική για να διαμαρτυρηθούν για τις θρησκευτικές διώξεις.)Κάποιοι λένε ότι η έμπνευση για όλα αυτά ήταν ένας 36χρονος φωτογράφος, ο Plamen Goranov, o oποίος αυτοπυρπολήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου μπροστά από το Δημαρχείο στη Varna, μια πόλη - θέρετρο στις ακτές της χώρας προς τη Μαύρη Θάλασσα. Σύμφωνα με τους  ερευνητές δημοσιογράφους, το εμπόριο στη Varna ελέγχεται από έναν επιχειρηματικό όμιλο που ονομάζεται ΤΙΜ, τον οποίο ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στη Βουλγαρία, James Pardew, κατηγόρησε για εκβιασμούς και πορνεία σε μια διπλωματική συνομιλία από το 2005, που κυκλοφόρησε από το WikiLeaks. Ο TIM, είπε, ήταν το «ανερχόμενο αστέρι του οργανωμένου εγκλήματος στη Βουλγαρίας.» Ο Plamen αυτοπυρπολήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την υποτιθέμενη σχέση τουTIM με τον δήμαρχο της Varna, Kiril «Κiro» Yordanov. Προτού πυρπολήσει το σώμα του, έστησε μια πινακίδα ζητώντας την «παραίτηση του Κiro και ολόκληρου του δημοτικού συμβουλίου μέχρι τις 17:00.»

Όταν, 12 μέρες αργότερα, ο Plamen πέθανε, η επιθυμία του πραγματοποιήθηκε: Μνημεία και αγρυπνίες έγιναν προς τιμήν του σε κάθε μεγάλη πόλη και υπό την πίεση του πολιτικού κόμματος στο οποίο ανήκε, ο Yordanov παραιτήθηκε. Bάσει αυτής της επιτυχίας, είχαν ξεσπάσει διαμαρτυρίες κατά της διαφθοράς σε όλη τη χώρα και μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου είχαν αυξηθεί τόσο πολύ, που ανάγκασαν τον πρωθυπουργό, έναν υποτιθέμενο πρώην λαθρέμπορο αμφεταμίνης, τον Boiko Borisov, να παραιτηθεί. Όταν ο αντικαταστάτης του, ένας σοσιαλιστής που ονομάζεται Plamen Oreharski διόρισε έναν ευρέως μισητό και φερόμενο ως διεφθαρμένο μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης, τον Delyan Peevski, ως διοικητή της Κρατικής Υπηρεσίας της Βουλγαρίας για την Εθνική Ασφάλεια, οι διαδηλωτές ανάγκασαν και τον Peevski σε παραίτηση.
Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ 
http://www.vice.com/gr/vice-news/burning-men-of-bulgaria

ΠΡΕΖΑ TV
31-1-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: