Δευτέρα, Φεβρουαρίου 24, 2014

ΣΕ 15 ΧΡΟΝΙΑ ΤΑ ΡΟΜΠΟΤ ΘΑ ΑΣΤΕΙΕΥΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΦΛΕΡΤΑΡΟΥΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ-ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ HER!

Σημειώστε τη χρονιά: 2029. Είναι το έτος που, σύμφωνα με τον διάσημο εφευρέτη και «γκουρού» της τεχνητής νοημοσύνης Ρέι Κούρτσβαϊλ, τα άψυχα ρομπότ θα είναι πιο έξυπνα από τους ανθρώπους και θα μπορούν ακόμα και να γίνουν η... «ψυχή» της παρέας κάνοντας αστειάκια, ακόμα και φλερτάροντας.
Σε 15 χρόνια τα ρομπότ θα αστειεύονται και θα φλερτάρουν με τους ανθρώπους 

Θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει τον 66χρονο Κούρτσβαϊλ από τη Βοστόνη ως έναν τρελό επιστήμονα, έναν γραφικό νάρκισσο που έχει εμμονή με την αθανασία: τα 150 χάπια που παίρνει καθημερινά και οι εβδομαδιαίες ενέσεις βιταμινών και συμπληρωμάτων διατροφής ελπίζει ότι θα τον κρατήσουν στη ζωή μέχρι να γίνει η εν λόγω επανάσταση των ρομπότ που θα του χαρίσει την αιώνια ζωή. Επίσης φυλάει σαν κόρη οφθαλμού τα γραπτά του πατέρα του, με την ελπίδα ότι μια μέρα θα καταφέρει να τον «αναστήσει». Ομως τα λόγια του Ρέι Κούρτσβαϊλ παίρνουν άλλη υπόσταση αν αναλογιστεί κανείς αφενός ότι είναι ένας λαμπρός εφευρέτης και μια διάνοια που έχει προβλέψει με μαθηματική ακρίβεια σημαντικά τεχνολογικά γεγονότα και αφετέρου ότι είναι το «μυαλό» που προσέλαβε πρόσφατα η Google, για να θέσει σε εφαρμογή τα μεγαλεπήβολα σχέδιά της στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.
Δεν είναι τυχαίο ότι, εκτός από τη στρατολόγηση του οραματιστή Κούρτσβαϊλ με τα 19 διδακτορικά που εκλαΐκευσε τη θεωρία για τη στιγμή της «μοναδικότητας» -αυτή μετά την οποία τα ρομπότ και οι άνθρωποι θα ζουν αιωνίως και θα συνυπάρχουν αρμονικά-, έχει εξαγοράσει και καμιά δεκαριά εταιρείες ρομποτικής, με ηχηρότερη αυτή της Boston Dynamics.
«Για πρώτη φορά στη ζωή μου έχω δουλειά», είχε πει όταν έγινε διευθυντής μηχανικής της Google το 2012 ο Κούρτσβαϊλ, εφευρέτης μεταξύ άλλων του σκάνερ και της πρώτης συσκευής μετατροπής κειμένου σε ομιλία, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί από τον Μπιλ Γκέιτς ως «ο καλύτερος που γνωρίζει στην πρόβλεψη του μέλλοντος της τεχνητής νοημοσύνης».
Οι προβλέψεις που επαληθεύτηκαν
Βάσει του δικού του Νόμου των Αυξανόμενων Ανταλλαγμάτων ο Κούρτσβαϊλ είχε προβλέψει με επιτυχία την ανάπτυξη του Διαδικτύου το 1990, καθώς και ότι υπολογιστής θα κερδίσει τον άνθρωπο στο σκάκι μέχρι το 1998 (ο Deep Blue νίκησε τον κορυφαίο σκακιστή Κασπάροφ το 1997). Επίσης, έχοντας κατασκευάσει το 1976 την πρώτη συσκευή -σε μέγεθος πλυντηρίου- που μπορούσε να αναπαράγει φωνητικά κείμενο, προέβλεψε ότι το 2008 οι τυφλοί θα μπορούν να διαβάσουν τα πάντα με τη χρήση μιας φορητής συσκευής.
ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ  
ΕΘΝΟΣ
ΠΡΕΖΑ TV
24-2-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: