Παρασκευή, Φεβρουαρίου 28, 2014

2.000 ΡΩΣΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΕΙΣΒΑΛΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΡΙΜΑΙΑ!

- "Η Μόσχα σχεδιάζει προβοκάτσια", δήλωσε προσωρινός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ
- Έκλεισε ο εναέριος χώρος στη Συμφερόπολη
- Διακόπηκαν όλες οι τηλεπικοινωνίες, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο
- Η Βρετανία καλεί τους πολίτες της να εγκαταλείψουν την Κριμαία
- Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
- Τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ - Πούτιν
Ισορροπίες τρόμου στην Κριμαία ανήμερα της επανεμφάνισης του Βίκτορ Γιανουκόβιτς και καθώς η ρωσική ρητορική θυμίζει όλο και περισσότερο τις ημέρες πριν τη στρατιωτική επέμβαση στη Γεωργία το 2008. Ο εναέριος χώρος της Κριμαίας φέρεται να έχει κλείσει μετά την κατάληψη αεροδρομίων της από ενόπλους και έχουν ακυρωθεί οι πτήσεις από και προς το Κίεβο.


Η νέα ουκρανική ηγεσία καταγγέλλει «ρωσική εισβολή» στα αεροδρόμια της Κριμαίας που έχουν καταληφθεί από άγνωστους ενόπλους με στρατιωτικές στολές χωρίς διακριτικά, οι οποίοι περιπολούν με μάσκες και κρατώντας Καλάσνικοφ.

Το Κρεμλίνο αρνείται, όμως την ίδια στιγμή μοιράζει ρωσικά διαβατήρια στις διαβόητες μονάδες καταστολής Μπερκούτ που διαλύθηκαν από τη νέα φιλοευρωπαϊκή ηγεσία, και στη Δούμα κατατίθενται νομοσχέδια που διευκολύνουν την ενσωμάτωση τμημάτων της Ουκρανίας στη Ρωσία.

Καθώς η ανησυχία διεθνώς εντείνεται για τον κίνδυνο διαμελισμού της Ουκρανίας, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδριάζει εκτάκτως, κεκλεισμένων των θυρών, για την Ουκρανία χωρίς να είναι όμως σαφές εάν μετά το πέρας της συνάντησης θα εκδοθεί ανακοίνωση.

Ο εναέριος χώρος της Κριμαίας έχει κλείσει μετά την κατάληψη του διεθνούς αεροδρομίου της Συμφερόπολης από ενόπλους, ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ουκρανίας, Ukrainian International.

Οι πτήσεις που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν το βράδυ της Παρασκευής και το πρωί του Σαββάτου από και προς το αεροδρόμιο της Συμφερόπολης ακυρώθηκαν, επιβεβαίωσε επίσης εκπρόσωπος του αεροδρομίου 

Η Ρωσία δέχεται μπαράζ προειδοποιήσεων από τη Δύση να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, όμως η ρητορική της θυμίζει όλο και περισσότερο τις ημέρες πριν την εισβολή της στη Γεωργία το 2008, όταν έθεσε υπό τον έλεγχό της τις επαρχίες της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας.

Η νέα ουκρανική ηγεσία κατηγόρησε τη Μόσχα ότι βρίσκεται πίσω από την κατάληψη των αεροδρομίων της Συμφερόπολης και της Σεβαστούπολης, τα οποία παραμένουν υπό τον έλεγχο ενόπλων με στρατιωτικές στολές χωρίς διακριτικά, καταγγέλλοντας επίσης παραβίαση του εναέριου χώρου της λόγω υπερπτήσεων 10 ρωσικών στρατιωτικών ελικοπτέρων. 

Οι στρατιωτικοί κρατούν Καλάσνικοφ και έχουν καλυμμένα τα πρόσωπά τους περιπολώντας μαζί με φιλορώσους στα αεροδρόμια -το πολιτικό στη Σεβαστούπολη, και το στρατιωτικό στη Συμφερόπολη- παρόλο που οι ουκρανικές αρχές είχαν διαβεβαιώσει μετά τα πρωινά γεγονότα πως έχουν θέσει τα αεροδρόμια υπό τον έλεγχό τους.

Αυτόπτες μάρτυρες κατήγγειλαν επίσης πως είδαν ρωσικά στρατιωτικά φορτηγά εντός και γύρω από τη Συμφερόπολη, περιφερειακή πρωτεύουσα της Κριμαίας.

Το Κρεμλίνο και ο ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας, που εδρεύει στη Σεβαστούπολη, αρνούνται ανάμειξη στην κατάληψη ή των αεροδρομίων.

Μπροστά στις κατηγορίες του Κιέβου ότι παραβιάστηκαν οι όροι εκμίσθωσης της ναυτικής βάσης, η ρωσική διπλωματία απαντά πως η Ρωσία δεν παραβίασε τις κείμενες συμφωνίες με την Ουκρανία προχωρώντας σε κινήσεις τμημάτων των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στην Κριμαία, λέγοντας ότι θεωρεί τα γεγονότα στην περιοχή αποτέλεσμα των εσωτερικών ουκρανικών πολιτικών διαφορών.

Όμως, την ίδια στιγμή που το Κρεμλίνο ανακοινώνει πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν «κρίνει ότι πρέπει να αποφευχθεί η κλιμάκωση της κατάστασης» στην Ουκρανία, η Ρωσία χορηγεί διαβατήρια στους αστυνομικούς των διαβόητων μονάδων καταστολής Μπερκούτ που διαλύθηκαν από τη νέα φιλοευρωπαϊκή ηγεσία.

Οι Μπερκούτ ήταν η αιχμή του δόρατος στην επιχείρηση καταστολής των κινητοποιήσεων της αντιπολίτευσης στο Κίεβο. Εικονολήπτες και φωτορεπόρτερ μέσων ενημέρωσης είχαν κινηματογραφήσει και φωτογραφίσει τους άνδρες των δυνάμεων καταστολής να πυροβολούν με πραγματικά πυρά εναντίον του πλήθους.

Τα έγγραφα θα χορηγηθούν από το ρωσικό προξενείο της Συμφερόπολης στην Κριμαία.

Ταυτόχρονα, στη Δούμα βουλευτές καταθέτουν νομοσχέδια που θα διευκολύνουν την ενσωμάτωση τμημάτων της Ουκρανίας από τη Ρωσία και θα επιτρέψουν την απόκτηση ρωσικής ιθαγένειας με διαδικασίες fast-track, όπως μεταδίδει το BBC.

Τα δύο νομοσχέδια κατέθεσε το προσκείμενο στο Κρεμλίνο κόμμα Δίκαιη Ρωσία και τα συνέδεσε άμεσα με την κατάσταση στην Ουκρανία. Η κίνηση ήλθε μόλις ένα 24ωρο αφότου η τοπική Βουλή της Κριμαίας ανακοίνωσε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος την 25η Μαΐου -ανήμερα με τις πρόωρες προεδρικές εκλογές- για τη διεύρυνση του καθεστώτος αυτονομίας της περιοχής.

Και όλα αυτά, τη στιγμή που ο καθαιρεθείς Βίκτορ Γιανουκόβιτς εμφανίστηκε στο έδαφος της Ρωσίας μία εβδομάδα αφότου χάθηκαν τα ίχνη του για να διακηρύξει πως «συνεχίζεται να μάχεται», ότι τον έδιωξαν «νεοφασίστες τραμπούκοι» και η Ρωσία πρέπει να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της για να σταματήσει το χάος στην Ουκρανία. 
IN.GR
Ο προσωρινός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ κάλεσε απόψε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν "να σταματήσει αμέσως την απροκάλυπτη επίθεση και να αποσύρει τους στρατιώτες του από την Κριμαία".

"Απευθύνομαι προσωπικά στον πρόεδρο Πούτιν για να του ζητήσω να σταματήσει αμέσως την απροκάλυπτη επίθεση και να αποσύρει τα στρατεύματά του από την Κριμαία", είπε ο Τουρτσίνοφ σε τηλεοπτικό διάγγελμά του.

Ο Ουκρανός πρόεδρος κατήγγειλε ότι η Μόσχα σχεδιάζει μια προβοκάτσια στη χώρα του: "Προκαλούν μια σύγκρουση και κατόπιν προσαρτούν τα εδάφη", υποστήριξε.

Ο Τουρτσίνοφ παραλλήλισε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Κριμαία με την επέμβαση της Ρωσίας στην Γεωργία με αφορμή τα γεγονότα στην Αμπχαζία, μια περιοχή με μεγάλο ποσοστό κατοίκων ρωσικής καταγωγής. "Η Ρωσία έστειλε δυνάμεις στην Κριμαία (. . .) επεξεργάζονται σενάρια ανάλογα με αυτά της Αμπχαζίας, όταν αφού ξεκίνησαν μια στρατιωτική σύγκρουση, άρχισαν να προσαρτούν τα εδάφη", τόνισε.

"Η Ρωσία έστειλε στρατεύματα στην Κριμαία και όχι μόνο κατέλαβε το κοινοβούλιο και την έδρα της κυβέρνησης, αλλά επιδιώκει να θέσει υπό τον έλεγχό της τα μέσα επικοινωνίας (. . .). Πρέπει να σταματήσει αμέσως αυτήν την πρόκληση και να ανακαλέσει τους στρατιώτες στην Κριμαία και να εργαστεί αποκλειστικά εντός του πλαισίου των συμφωνιών" που έχει υπογράψει με την Ουκρανία, πρόσθεσε.

Ο Τουρτσίνοφ αναφερόταν στη συμφωνία του 1997 μεταξύ Κιέβου και Μόσχας η οποία θέτει τους όρους με βάση τους οποίους ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας σταθμεύει στο λιμάνι της Σεβαστούπολης, στην Κριμαία της Ουκρανίας.

Η Κριμαία, οι κάτοικοι της οποίας είναι στην πλειονότητά τους ρωσόφωνοι, ανήκε στη Ρωσία μέχρι το 1954, όταν η ηγεσία της τότε ΕΣΣΔ την παραχώρησε στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της Ουκρανίας 2.000 Ρώσοι στρατιώτες μεταφέρθηκαν με μεταγωγικά αεροσκάφη στο αεροδρόμιο της Συμφερόπολης, της πρωτεύουσας της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας, όπου έχει τη βάση του ο ρωσικός στόλος στη Μαύρη Θάλασσα.

"Σήμερα παρακολουθούμε μια εισβολή του ρωσικού στρατού (. . .). Ο εναέριος χώρος (της Κριμαίας) έχει κλείσει λόγω του μεγάλου αριθμού προσγειώσεων ρωσικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων", είπε ο εκπρόσωπος της ουκρανικής προεδρίας στην Κριμαία, Σεργκέι Κουνίτσιν, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ART.   
Ο εναέριος χώρος της Συμφερόπολης έχει κλείσει με αποτέλεσμα να ακυρωθούν όλες οι πτήσεις. "Οι πτήσεις από και προς τη Συμφερόπολη για απόψε και αύριο το πρωί ματαιώθηκαν", είπε μια εκπρόσωπος του αεροδρομίου του Κιέβου μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο. "Η κατάσταση στη Συμφερόπολη δεν επιτρέπει την πραγματοποίηση πτήσεων, λόγω των πρόσφατων εξελίξεων", πρόσθεσε, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Περίπου δέκα ένοπλοι, που φορούν στρατιωτικές στολές χωρίς διακριτικά, έφτασαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στο διεθνές αεροδρόμιο και περιπολούσαν όλη την ημέρα έξω από αυτό.

Οι ουκρανικές αρχές υποστήριξαν ότι πρόκειται για "ρωσική εισβολή" διότι αυτοί οι μυστηριώδεις ένοπλοι "δεν έκρυβαν ότι ανήκουν στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις", όπως υποστήριξε ο μεταβατικός υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας Αρσέν Αβάκοφ.
Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για μετακινήσεις στρατιωτικών οχημάτων στο δρόμο που συνδέει τη Σεβαστούπολη με τη Συμφερόπολη ενώ υποστήριξαν ότι προσγειώθηκαν πολλά στρατιωτικά μεταφορικά αεροσκάφη σε ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο κοντά στη Συμφερόπολη.

Ένας ένστολος δήλωσε στο Euronews: "Θέλουμε οι κάτοικοι της Κριμαίας να καταλάβουν ότι θα μείνουμε εδώ για πολύ καιρό και ότι αυτός ο τόπος δεν είναι μόνο για Ρώσους, αλλά και για Ουκρανούς, Γερμανούς, Εβραίους, οι οποίοι θέλουν να ζήσουν εδώ ειρηνικά". 


Τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ - Πούτιν

Νωρίτερα, η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, συζήτησε το θέμα της Ουκρανίας με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, και εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για μια ενδεχόμενη αποσταθεροποίηση της χώρας.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο, η Μέρκελ έκανε έκκληση για αυτοσυγκράτηση όσον αφορά στην Κριμαία και τόνισε ότι θα πρέπει να αποφευχθεί οποιαδήποτε ενέργεια θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης.

Η καγκελάριος τόνισε επίσης στον πρόεδρο Πούτιν ότι θα πρέπει να γίνουν δεκτές οι προτάσεις που έχουν γίνει από διεθνείς οργανισμούς για παροχή βοήθειας ώστε να διευθετηθεί η κρίση στην Ουκρανία.newsit.gr

ΠΡΕΖΑ TV
28-2-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: