Δευτέρα, Φεβρουαρίου 24, 2014

ΩΝΑΣΕΙΟ: ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΣΦΥΞΙΑ ΚΑΙ ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΣ ΠΡΟΑΓΩΓΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ

«Προβλήματα που ούτε η δραστική περικοπή του κόστους λειτουργίας ούτε η καταγραφόμενη συνεχής αύξηση της «παραγωγικότητας» των ιατρών και του λοιπού προσωπικού αρκούν για να τα αντιμετωπίσουν». Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι γιατροί του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου (ΩΚΚ) για «την προοδευτική έκπτωση της ποιότητας υπηρεσιών και φροντίδας που απολαμβάνουν οι ασθενείς και οι οικείοι τους».


Οι ίδιοι έχουν εδώ και αρκετό καιρό επισημάνει -«εις ώτα μη ακουόντων»- τους κινδύνους που συνεπάγεται για το νοσοκομείο η πορεία που έχει χαραχθεί την τελευταία τριετία και καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποτροπή της.

Οπως τονίζει ο Ν. Γιαννόπουλος, πρόεδρος της ΕΕΙ του ΩΚΚ, «η οικονομική κρίση και η πολιτική γενικευμένων, βεβιασμένων και άνευ κριτηρίων ποιοτικής αξιολόγησης περικοπών στο χώρο της υγείας δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο και το ΩΚΚ. Το ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον λειτουργίας που δημιουργούν τα κραυγαλέα υποτιμολογημένα (ειδικά στην Καρδιοχειρουργική, αλλά και σε πολλούς τομείς της Καρδιολογίας) Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (ΚΕΝ) προκαλεί σε ένα απόλυτα εξειδικευμένο, τεταρτοβάθμιο, υψηλής ποιότητας και μοναδικών υπηρεσιών (μεταμοσχεύσεις, τελικού σταδίου καρδιακή ανεπάρκεια-μηχανική υποστήριξη καρδιάς και παιδοκαρδιοχειρουργική) νοσοκομείο, όπως το Ωνάσειο, εκ των πραγμάτων δυσεπίλυτα προβλήματα οικονομικής βιωσιμότητας, που ούτε η δραστική περικοπή του κόστους λειτουργίας του (άνω του 30% σε ό,τι αφορά το γενικό μισθολογικό κόστος, με ακόμη μεγαλύτερες περικοπές στις ιατρικές αμοιβές) ούτε η καταγραφόμενη συνεχής αύξηση της "παραγωγικότητας" των ιατρών και του λοιπού προσωπικού αρκούν για να τα αντιμετωπίσουν».

Και προσθέτει: «Πέραν όμως του πρωτοφανώς δυσχερούς ευρύτερου οικονομικού περιβάλλοντος, τα προβλήματα του ΩΚΚ σχετίζονται και εκπορεύονται από μία στρατηγική αποδόμησης του Κέντρου που εφαρμόστηκε τα τελευταία χρόνια. Συντάχθηκε και προωθήθηκε ένας νέος Οργανισμός (Κανονισμός Λειτουργίας) του νοσοκομείου, που ουσιαστικά διέλυσε το άκρως επιτυχημένο επί μια εικοσαετία μοντέλο των κλινικών, δημιουργώντας μια εσκεμμένα ασπόνδυλη, πλαδαρή και αναποτελεσματική δομή: τον Τομέα, με μοναδικό γνώμονα την εξυπηρέτηση προσωπικών συμφερόντων και φιλοδοξιών και με κατεύθυνση τη μετατροπή του νοσοκομείου σε πελατειακό doctor's hospital. Διαρκείς, αυθαίρετες μετακινήσεις ιατρών από τμήμα σε τμήμα και από κλινική σε κλινική δημιούργησαν και εμπέδωσαν ένα κλίμα αναστάτωσης, ανασφάλειας και αλληλοϋπόβλεψης. Η επί δεκαετίες βαθμολογική-ιεραρχική καθήλωση δεκάδων επιστημονικά καταξιωμένων ιατρών και οι αδιαφανείς διαδικασίες αξιολογήσεων-προαγωγών (χωρίς κοινοποίηση των εισηγήσεων στους ενδιαφερόμενους) επιτείνουν τα αισθήματα πικρίας και απογοήτευσης».

Οι γιατροί του Ωνασείου υποστηρίζουν πως τελευταίο κρούσμα ήταν «η εξόφθαλμη απόπειρα εξομοίωσης του τακτικού ιατρικού προσωπικού του νοσοκομείου με τους εξωτερικούς επιστημονικούς συνεργάτες και η προσπάθεια μετατροπής ενός θεσμού (αυτού του επιστημονικού συνεργάτη) συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης και προώθησης των ερευνητικών προσπαθειών σε ένα είδος συμπιεσμένου κόστους outsourcing ιατρικών υπηρεσιών, σε μια λογική λειτουργίας συνοικιακού διαγνωστικού κέντρου».

«Η εικοσαετής διαδρομή και προσφορά του ΩΚΚ» προσθέτει η Φ. Χρονίδου, γ.γ της ΕΕΙ του ΩΚΚ, «και των ανθρώπων του είναι αναμφίβολα καταξιωμένες στη συνείδηση των Ελλήνων πολιτών και δεν χρήζουν ιδιαίτερης ανάλυσης. Η λεγόμενη "κουλτούρα" του ΩΚΚ βασίσθηκε στην ομαδικότητα, στην εμπέδωση πνεύματος συνεργασίας, στην άμιλλα, στη διαφανή ανταμοιβή της καλώς εννοούμενης παραγωγικότητας. Το ΩΚΚ διαθέτει κορυφαίο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, παράδοση και διάθεση προσφοράς στον Ελληνα ασθενή, τεχνογνωσία και το ισχυρότερο brand name στο χώρο της υγείας. Χρειάζεται συνειδητοποίηση από την πολιτεία του ειδικού και αναντικατάστατου ρόλου του και ρεαλιστική, σύμφωνη με τις διεθνείς προδιαγραφές, κοστολόγηση των υπηρεσιών του. Χρειάζεται, τέλος, σύγχρονη, επαγγελματική διοίκηση με όραμα, σχέδιο για το μέλλον, εξωστρέφεια και πραγματισμό».

Γ.Α.Κ.  
http://www.enet.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
24-2-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: