Τρίτη, Φεβρουαρίου 11, 2014

ΕΙΔΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΤΟΥ ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ, ΠΟΥ ΨΑΧΝΟΥΝ ΒΙΒΛΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΧΑΛΑΣΜΑΤΑ

Της ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΤΖΑΒΕΛΛΑ
«Δεν έχουμε πού να κοιμηθούμε. Εχω χάσει όλες μου τις σημειώσεις, έπεσε η βιβλιοθήκη, το δωμάτιό μου είναι ακατάλληλο. Πώς θα διαβάσουμε;»

«Πώς να διαβάσεις όταν συνέχεια τρέμει η γη κάτω από τα πόδια σου;». Διπλή η απώλεια για τους μαθητές της Γ' Λυκείου από το Ληξούρι. Την ημέρα του σεισμού εκτός από τα σπίτια έχασαν και το σχολείο τους. Διπλή είναι και η αγωνία τους. «Αν δεν έχεις πού να κοιμηθείς πώς θα διαβάσεις για τις πανελλαδικές;». Μέσω της «Ε» ζητούν από τον υπουργό Παιδείας να τους εντάξει σε ειδική κατηγορία, στις ερχόμενες πανελλαδικές εξετάσεις.


Κοιμούνται στα αυτοκίνητα. Στριμωγμένοι ανάμεσα στα αδέρφια τους και τους συγγενείς. «Φοβόμαστε να γυρίσουμε στο σπίτι» λένε. Τα γραφεία τους βρίσκονται μέσα στα χαλάσματα. «Δεν βρίσκουμε ούτε τα βιβλία ούτε τις σημειώσεις μας». Δειλά, μπαίνουν μέσα στα δωμάτιά τους και ψάχνουν τα πράγματά τους μέσα στον χαμό.

«Θα υπάρξει ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας για εμάς; Ή εκτός από τα σπίτια μας θα χάσουμε και όλες τις ελπίδες μας για το πανεπιστήμιο;», αναρωτιούνται οι σεισμόπληκτοι μαθητές. Εδώ και τρεις εβδομάδες, δεκάδες ώρες σχολικής διδασκαλίας αλλά και πολύτιμες ώρες μελέτης έχουν χαθεί και η έναρξη των μαθημάτων είναι ακόμα στον αέρα.

Το σχολείο τους, το Γενικό Λύκειο Ληξουρίου, έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από το σεισμό. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών στο νησί, έχουν ελεγχθεί 53 σχολικές μονάδες εκ των οποίων οι έξι χρήζουν άμεσων επισκευών πριν απ' την επαναλειτουργία τους, ενώ τρία σχολεία έχουν κριθεί μη χρησιμοποιήσιμα. Ενα από αυτά είναι και το Λύκειο Ληξουρίου.

Οι εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι η επισκευή του θα είναι δαπανηρή και χρονοβόρα. Την ίδια στιγμή περίπου 20 λυόμενες αίθουσες, που προρίζονται για τάξεις, έχουν καταφθάσει στο νησί, όμως δεν έχει βρεθεί το σημείο που θα τοποθετηθούν για να στεγάσουν τους μαθητές.

Συσκέψεις επί συσκέψεων στο δήμο, όμως ο σχεδιασμός των λυόμενων σχολικών συγκροτημάτων δεν έχει ολοκληρωθεί. Παρά την πίεση του χρόνου, ενδέχεται τα μαθήματα να μην ξεκινήσουν ούτε την ερχόμενη εβδομάδα.

95% επιτυχία

«Εχουμε χάσει σχεδόν ένα μήνα μάθημα», λέει ο μαθητής Στέφανος Αραβαντινός. «Ηδη έχουμε μείνει πίσω στην ύλη, σε όλα. Ζούμε και δεν ζούμε», συμπληρώνει η μαθήτρια Βιολέττα Βουτσινά. Είναι δύο από τους συνολικά 50 μαθητές του Ληξουρίου που θα διαγωνιστούν φέτος στις πανελλαδικές.

«Το Λύκειό μας έχει ποσοστό επιτυχίας στις πανελλαδικές 95%. Εχουμε παράδοση στην επιτυχία. Πέρσι οι 5 πρώτοι επιτυχόντες από την Κεφαλονιά, ήταν μαθητές του δικού μας λυκείου», τονίζει η φιλόλογος Ζωή Συριάτου.

«Εχουμε όλοι άριστα απολυτήρια. Αυτό που ζητάμε είναι να διαγωνιστούμε μεταξύ μας. Είμαστε σεισμόπληκτοι και πρέπει να γίνει μια ειδική ρύθμιση από το υπουργείο Παιδείας. Να μας λάβει υπόψη του ως ιδιαίτερες περιπτώσεις», λέει ο 17χρονος Στέφανος. «Ειδικά για φέτος να γίνει μια ρύθμιση για εμάς τους μαθητές της Παλικής, που είμαστε στο δρόμο.

»Οπως υπάρχει ρύθμιση για τους μουσουλμάνους της Θράκης», προτείνει η συμμαθήτριά του Ντιουάν Ινούρ. Πρώτη της επιλογή η Φαρμακευτική. «Φέτος δεν κάναμε ούτε μία μέρα κατάληψη για να μη χαθούν μαθήματα. Και τα χάσαμε με το σεισμό», λέει η ίδια.

Κάθε πρωί, η Ελευθερία Μαρκέτου προσπαθεί να διαβάσει στο αυτοκίνητο τα θεωρητικά μαθήματα. «Είναι μέσα οι γονείς, οι παππούδες που κλαίνε για τα σπίτια. Στριμωγμένοι όλοι. Δεν γίνεται», λέει η ίδια. «Δεν έχουμε πού να κοιμηθούμε. Εχω χάσει όλες μου τις σημειώσεις, έπεσε η βιβλιοθήκη, το δωμάτιό μου είναι ακατάλληλο. Πώς θα διαβάσουμε;», αναρωτιέται.

Πολλοί μαθητές, όπως ο Γεράσιμος Αρακλησιάνος, έφυγαν. «Γκρεμίστηκαν τα σπίτια τους και έφυγαν στην Αθήνα. Πολλοί θα κάνουν μετεγγραφή σε σχολεία της Πάτρας και της Αθήνας. Εμείς μόνο έχουμε μείνει εδώ.

Χωρίς φροντιστήριο
»Ακόμα και οι καθηγητές έχουν φύγει. Φροντιστήρια δεν κάνουμε, τα κτήρια είναι ακατάλληλα», λέει η Βαρβάρα Βουτσινά. Συμμαθητής της ο Κώστας Κατσιβέλης, αναφέρει τα προβλήματα στο σπίτι του. «Δεν έπεσε, αλλά είχαμε σοβαρές ζημιές. Συν τοις άλλοις, δεν έχουμε ούτε σημειώσεις, ούτε νερό, ούτε θέρμανση».

«Εμείς δεν έχουμε ούτε ρεύμα», λέει η Ελευθερία Μικελάτου. Λόγω των καταστροφών στο σπίτι της στο Ληξούρι, πήγε στο χωριό της στην Κοντογεννάδα. «Εκεί δεν έχω γραφείο και το ρεύμα έχει κοπεί», λέει η μαθήτρια. Την πρώτη εβδομάδα κοιμόταν μέσα σε ένα φορτηγάκι.

«Εκτός από πρακτικό το ζήτημα είναι και ψυχολογικό», τονίζει η Αντζελα Πετράτου. Η ίδια αρχίζει να διαβάζει Βιολογία στο σπίτι αλλά σε κάθε μετασεισμό πετάγεται έξω: «Δεν μπορούμε να διαβάσουμε. Κάθε τρεις και λίγο κάνει σεισμό 4 Ρίχτερ.

»Σκεφτόμαστε πού είναι οι δικοί μας και φοβόμαστε μήπως πάθουμε εμείς κάτι», λέει. Στόχος της, η Ιατρική. Δίπλα της η Θεοδώρα Πυλαρινού. «Εμείς μέναμε έτσι κι αλλιώς σε λυόμενο. Εκτός ότι έσπασαν όλα και έπεσε η βιβλιοθήκη στο δωμάτιό μου, φιλοξενούμε και άλλες 2 οικογένειες που έμειναν χωρίς σπίτι. Είναι πολύ δύσκολο να συγκεντρωθώ».

**Στους δήμους τα πρόστιμα αυθαιρέτων Κεφαλονιάς, Ιθάκης

Το συνολικό ποσόν που θα συγκεντρωθεί από πρόστιμα νομιμοποίησης αυθαιρέτων της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης μέσω του «πράσινου ταμείου» θα επιστρέψουν στους δήμους των νησιών για να κάνουν έργα αποκαταστάσεων και αναπλάσεων περιοχών που χτύπησε ο σεισμός. Ειδικότερα, ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης, προωθεί άμεσα διάταξη νόμου με την οποία όλα τα ποσά των προστίμων για αυθαίρετες κατασκευές ή αυθαίρετες αλλαγές χρήσης επί ακινήτων στους Δήμους Κεφαλονιάς και Ιθάκης, που θα συγκεντρωθούν από το νόμο 4178/2013 (αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης, περιβαλλοντικό ισοζύγιο και άλλες διατάξεις), διατίθενται αποκλειστικά για δράσεις περιβαλλοντικής αναβάθμισης και περιβαλλοντικού ισοζυγίου στις πληττόμενες περιοχές.

Πρόκειται για την πρώτη εφαρμογή του νόμου 4178/2013 όσον αφορά το περιβαλλοντικό ισοζύγιο, όπου προβλέπεται ότι το 100% των προστίμων που έχουν συγκεντρωθεί, ή θα συγκεντρωθούν από την περιοχή, επιστρέφουν στην ίδια περιοχή για συγκεκριμένες δράσεις. Σημειώνεται ότι από τα πρόστιμα αυθαιρέτων που συγκεντρώνονται στο «πράσινο ταμείο» για όλη την άλλη χώρα μόνον ποσοστό 2,5% πηγαίνει για περιβαλλοντικές δράσεις, ενώ η «μερίδα του λέοντος» πάει στις τρύπες του κρατικού προϋπολογισμού.
enet.gr

ΠΡΕΖΑ TV
11-2-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: