Τρίτη, Φεβρουαρίου 11, 2014

ΈΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ GAY PRIDE ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 17-31 Μαΐου σε όλη την Κύπρο
Η Accept Κύπρου, έπειτα από τέσσερα χρόνια σκέψης, διοργανώνει φέτος το πρώτο Cyprus Pride και καλεί τα ΛΟΑΤ και όχι μόνον άτομα να δώσουν δυναμικά το «παρών» τους και να στείλουν το ξεκάθαρο μήνυμα αποδοχής της διαφορετικότητας

Ο κύβος ερρίφθη! Το πρώτο Φεστιβάλ Υπερηφάνειας (Cyprus Pride) στην Κύπρο είναι γεγονός και θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Μάιο. Οι εκδηλώσεις που προγραμματίζει η Οργάνωση των ΛΟΑΤ (Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι, Αμφισεξουαλικοί, Τρανσέξουαλ) ατόμων Accept σε συνεργασία με τον Δήμο Λευκωσίας, αλλά και πολλές πρεσβείες ξένων χωρών στην Κύπρο, θα έχουν παγκύπριο χαρακτήρα, με την επίσημη έναρξη να δίδεται την 17η Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Ομοφοβίας. Μάλιστα, οι διοργανωτές ευελπιστούν πως στο Φεστιβάλ θα δώσουν το «παρών» και άτομα που δεν ανήκουν στη ΛΟΑΤ κοινότητα και ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά, χωρίς προβλήματα και παρατράγουδα.


Η πλέον εμφαντική δήλωση
Σε δηλώσεις του στη «Σ» ο πρόεδρος της Accept Κύπρου, Κώστας Γαβριηλίδης, τόνισε πως «υπάρχει ένας φόβος, λόγω άγνοιας, γύρω από την ομοφυλοφιλία, και αυτό θέλουμε να πολεμήσουμε με το Pride. Ανάμεσά μας κυκλοφορούν (βάσει διεθνών στατιστικών) 10% Κύπριοι ΛΟΑΤ, δηλαδή 85.000 άτομα, αλλά δεν τους βλέπουμε, γιατί πολλοί δεν νιώθουν ότι μπορούν να εκφραστούν ελεύθερα ή, όταν κάποιοι τόλμησαν, έπεσαν θύματα ομοφοβικής βίας και εκφοβισμού. To Pride είναι η πλέον εμφαντική δήλωση της παρουσίας της ΛΟΑΤ κοινότητας αλλά και της ωριμότητας της κοινωνίας για αποδοχή της διαφορετικότητας. Η διοργάνωση ενός Pride σε μια πόλη υποδηλώνει τις περισσότερες φορές ότι η ΛΟΑΤ κοινότητα είναι ενεργή και διεκδικητική και ότι πολύ πιθανόν η τοπική κοινωνία είναι έτοιμη να την αποδεχτεί», συμπλήρωσε ο κ. Γαβριηλίδης.

Ψηνόταν τέσσερα χρόνια
Η ιδέα για διοργάνωση ενός τέτοιου Φεστιβάλ στην Κύπρο, σύμφωνα με τον κ. Γαβριηλίδη, γεννήθηκε από ιδρύσεως της Οργάνωσης (2010) και είχε ως στόχο την προώθηση της ορατότητας των ΛΟΑΤ ατόμων, που στην Κύπρο πολλές φορές αποφασίζουν να μένουν στην αφάνεια καταπιεσμένοι. «Τώρα αισθανόμαστε ότι η κοινωνία μας έχει προχωρήσει αρκετά για να μπορεί να λάβει τα σωστά μηνύματα από τη διοργάνωση του Pride. Ως οργάνωση επίσης είμαστε έτοιμοι να φέρουμε τη διοργάνωση εις πέρας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Φέτος, θέλουμε να προωθήσουμε την ΑΠΟΔΟΧΗ και το δικαίωμα στη ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ. Οι εκδηλώσεις που προγραμματίζονται έχουν ως κύριο άξονά τους την προώθηση αυτού του μηνύματος και θα περιλαμβάνουν, ανάμεσα σε άλλα, ένα φεστιβάλ κινηματογραφικών ταινιών με ΛΟΑΤ θεματολογία, εικαστικές εκθέσεις, διαλέξεις σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα και εργαστήρια ενάντια στη ρητορική μίσους», συνέχισε.

Ας όψεται το… «κούρεμα»
Σε σχέση με τις σκέψεις πραγματοποίησης του εν λόγω Φεστιβάλ κατά τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και τους λόγους ματαίωσής του, ο κ. Γαβριηλίδης, απαντώντας σε σχετικό μας ερώτημα, υπέδειξε: «Είναι αλήθεια ότι και πέρσι υπήρξε έντονη η επιθυμία για τη διοργάνωση του Πρώτου Φεστιβάλ και για το οποίο είχαν ξεκινήσει κάποιες σκέψεις για να γίνει κάτι σε πιο μικρή κλίμακα. Εν πολλοίς, μετά τα οικονομικά γεγονότα, τον Απρίλιο, αποφασίσαμε ότι δεν θα ήταν σωστό να προχωρούσαμε, αφού οι ανησυχίες της ΛΟΑΤ κοινότητας έλαβαν άλλη ροή και είχαν άλλη προτεραιότητα. Μην ξεχνάτε ότι το να είναι κάποιος ΛΟΑΤ δεν τον αποτρέπει από το να έχει άλλες παράλληλες ταυτότητες. Δεν παύει ένας γκέι άντρας ή μια γκέι γυναίκα να είναι Κύπριος/α, να έχει τις ίδιες οικονομικές ανησυχίες με κάποιον ετερόφυλο, να προβληματίζεται και να πονάει για το Κυπριακό, για την ανεργία και για όλα τα άλλα κοινωνικά προβλήματα.

Πέρα από τα οικονομικά γεγονότα, η οργάνωση, ως νεοϊδρυθείσα, πέρυσι δεν ήταν έτοιμη για να σηκώσει στους ώμους της ένα Pride. Έχουμε περάσει μια περίοδο εσωτερικής ενδυνάμωσης και ωρίμανσης, που πηγάζει από την αυξανόμενη αγάπη και υποστήριξη από τα μέλη και τους συμμάχους μας, έτσι τώρα είμαστε κι εμείς πολύ πιο έτοιμοι να δράσουμε. Μην ξεχνάτε, πάντως, πως η Accept ως οργάνωση διοργανώνει από το 2010 αρκετές δραστηριότητες κάθε Μάιο για να τιμήσει τη Διεθνή Ημέρα Ενάντια Στην Ομοφοβία και Τρανσφοβία στις 17 Μαΐου. Όπως και παλιά, έτσι και φέτος θα προχωρήσουμε με διάφορες παράλληλες εκδηλώσεις πιο οργανωμένα και φυσικά την Πορεία στις 31 Μαΐου», συμπλήρωσε.

Ωρίμασε η κοινωνία
Αναφορικά με το κατά πόσον μια τέτοια εκδήλωση θα γίνει αποδεκτή από την κοινωνία μας, ο πρόεδρος της Accept εξέφρασε την πίστη πως η κοινωνία μας είναι πιο ώριμη απ’ ό,τι πολλοί θέλουν να πιστεύουν. «Πιστεύουμε ότι πλέον το τι κάνουν δύο ενήλικα ομόφυλα άτομα στις προσωπικές τους στιγμές είναι λιγότερο συναρπαστικό από τα πραγματικά προβλήματα που μας αφορούν όλους. Η Accept έχει κάνει πολλές εκδηλώσεις τα τελευταία χρόνια και, ευτυχώς, μπορώ να πω ότι δεν είχαμε σε καμία περίπτωση άτομα που να έχουν κινηθεί απειλητικά εναντίον μας. Λέγοντάς το αυτό πιστεύουμε ότι πιθανόν να υπάρξουν μεμονωμένα περιστατικά, αλλά αναμένουμε ότι με τη βοήθεια της Αστυνομίας αυτά δεν θα επεκταθούν. Θα παρθούν όλα τα μέτρα για την προφύλαξη των συμμετεχόντων και ας είναι αχρείαστα», υπογράμμισε ο κ. Γαβριηλίδης.

Υπάρχει ελευθερία λόγου
Προς ενίσχυση των πιο πάνω, ο κ. Γαβριηλίδης τόνισε πως παρότι η Κύπρος λαμβάνει συνεχώς από τις χαμηλότερες βαθμολογίες από τον Διεθνή Οργανισμό ΛΟΑΤ Ατόμων στις Βρυξέλλες όσον αφορά τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των ΛΟΑΤ, την ίδια ώρα από τον ίδιο οργανισμό λαμβάνουμε πολύ υψηλές βαθμολογίες για την ελευθερία του λόγου και την ελευθερία τού συνέρχεσθαι και συνεταιρίζεσθαι, αφού η πολιτεία επιτρέπει στα άτομα να εκφράζονται χωρίς φόβο και κάτω από σωστή προστασία, όταν χρειαστεί.

«Τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν η Accept -με άλλες οργανώσεις- προχώρησε στη διεξαγωγή διαμαρτυρίας έξω από τη ρωσική πρεσβεία ακολουθώντας την με πορεία μέχρι το κέντρο της Λευκωσίας, διαμαρτυρόμενη για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ στη Ρωσία, είχε την πλήρη κάλυψη της Αστυνομίας για αποτροπή τυχόν συγκρούσεων. Τίποτε από τις αρχικές φοβίες δεν έγινε πραγματικότητα και όλη η πορεία κατέληξε στην Πλατεία Φανερωμένης, όπου άτομα παρέμειναν για να διαμαρτυρηθούν και να συμπαρασταθούν στη ΛΟΑΤ κοινότητα της Ρωσίας, χωρίς να υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα», εξήγησε περαιτέρω.

Ανοικτό κάλεσμα προς όλους
Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον θα υπάρξει ανταπόκριση στο κάλεσμα από τα ΛΟΑΤ άτομα, ο πρόεδρος της Accept, αφού απάντησε καταφατικά, ευχήθηκε όπως δηλώσουν «παρών» και άτομα που δεν ανήκουν στην κοινότητα των ΛΟΑΤ. «Σκοπός μας είναι να έχουμε μια μέρα στην οποία θα συμμετάσχουν όχι μόνο ΛΟΑΤ, αλλά ακόμα και γονείς με τα παιδιά τους και να έχουμε κόσμο από πολλούς άλλους Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς, αλλά και τμήματα από την Κυβέρνηση. Αναφορικά με τη συμμετοχή των ΛΟΑΤ ατόμων, θεωρώ πως όσοι είναι δημόσια ΛΟΑΤ (δεν κρύβονται, δηλαδή) θα είναι δίπλα μας, αλλά είμαι σίγουρος πως χρόνο με τον χρόνο η συμμετοχή τους θα αυξάνεται», κατέληξε ο κ. Γαβριηλίδης.

Το Φεστιβάλ
Το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας θα ξεκινήσει στις 17 Μαΐου, που είναι η Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Ομοφοβίας, και θα περιλαμβάνει διάφορες εκδηλώσεις, παραστάσεις, διαλέξεις και συζητήσεις σε όλες τις πόλεις. Θα κορυφωθεί στις 31 Μαΐου, με εκδηλώσεις που θα αφορούν σε ολόκληρη την οικογένεια (γονείς, παιδιά, μικρούς και μεγάλους), στον χώρο της Τάφρου Κωστάντζα, στη Λευκωσία. Το Pride βρίσκεται υπό την αιγίδα του Δημάρχου Λευκωσίας Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη και υποστηρίζεται ήδη από την Αντιπροσωπία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο και τις Πρεσβείες της Αμερικής, της Ολλανδίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας, οι πρέσβεις και το προσωπικό των οποίων ήδη έχουν δηλώσει ότι θα περπατήσουν με τα ΛΟΑΤ την ημέρα της πορείας.

Ποια είναι η Accept
Σημειώνεται πως η Accept είναι μια οργάνωση, η οποία προωθεί τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, επικεντρώνοντας στα δικαιώματα των ΛΟΑΤ ατόμων, χωρίς να αποκλείει άλλες ομάδες ατόμων. Έχει δημιουργηθεί, αφού υπήρχε ένα πολύ μεγάλο κενό όσον αφορά την αποδοχή των ΛΟΑΤ στην Κύπρο και στη στέρηση των δικαιωμάτων που αυτοί έχουν, από την κυπριακή κοινωνία και Κυβέρνηση. Μέλη της Οργάνωσης είναι τόσο ΛΟΑΤ άτομα, όσο και πάρα πολλοί ετερόφυλοι υποστηριχτές, οι οποίοι αναγνωρίζουν ότι κάποιος δεν μπορεί να στερείται τα Ανθρώπινα Δικαιώματά του, απλώς επειδή είναι γκέι, από προσωπικές πεποιθήσεις τρίτων.

πηγή:sigmalive.com   
ΠΡΕΖΑ TV
11-2-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: