Τρίτη, Φεβρουαρίου 11, 2014

«ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ» ΛΟΓΩ NSA ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΜΠΑΜΑ-ΟΛΑΝΤ-ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Τη συμμαχία Ηνωμένων Πολιτειών-Γαλλίας επαναβεβαίωσαν Μπαράκ Ομπάμα και Φρανσουά Ολάντ στο Λευκό Οίκο αφήνοντας πίσω το σκάνδαλο των υποκλοπών της NSA. «Η αμοιβαία εμπιστοσύνη αποκαταστάθηκε» είπε ο Γάλλος πρόεδρος με τον Ομπάμα να προσθέτει πως «η γαλλοαμερικανική συμμαχία δεν ήταν ποτέ τόσο ισχυρή». Όσο για το εάν το Παρίσι ή το Λονδίνο είναι ο καλύτερος φίλος της Ουάσινγκτον, ο Αμερικανός πρόεδρος αρνείται να επιλέξει...

«Υπάρχει μια αμοιβαία εμπιστοσύνη που αποκαταστάθηκε και η οποία πρέπει να βασίζεται ταυτόχρονα στον σεβασμό κάθε μίας από τις χώρες μας και παράλληλα στην προστασία της ιδιωτικής ζωής», δήλωσε ο Ολάντ στη διάρκεια κοινής συνέντευξης με τον Μπαράκ Ομπάμα.


Η προστασία της ιδιωτικότητας και των προσωπικών δεδομένων «είναι οι αρχές που μας συνδέουν», επισήμανε προσθέτοντας πως «η προστασία της ιδιωτικής ζωής θα πρέπει να επιτρέπει σε κάθε άνθρωπο, παρά τις τεχνολογικές προόδους, να είναι βέβαιος ότι δεν τον παρακολουθούν».

Ο Ομπάμα από την πλευρά του δήλωσε ότι έχει δεσμευθεί δημοσίως να προσφέρει τις ίδιες εγγυήσεις για την ιδιωτικότητα στους ξένους πολίτες με αυτές που χαίρουν οι Αμερικανοί, κίνηση την οποία χαρακτήρισε «χωρίς προηγούμενο στις δραστηριότητες των υπηρεσιών πληροφοριών οποιασδήποτε χώρας».

Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου ο Ομπάμα ανακοίνωσε πως αποδέχτηκε πρόσκληση του Φρανσουά Ολάντ και ανυπομονεί να επισκεφτεί τη Γαλλία τον προσεχή Ιούνιο για να παραστεί στις εκδηλώσεις για την 70ή επέτειο της απόβασης στη Νορμανδία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ χαμογέλασε όταν ρωτήθηκε εάν οι σχέσεις με τη Γαλλία είναι σήμερα πιο θερμές από την αποκαλούμενη ειδική σχέση με τη Βρετανία, απαντώντας πως αρνείται να «επιλέξει» ποιος είναι ο καλύτερος φίλος της Ουάσινγκτον, το Παρίσι ή το Λονδίνο. Όπως ακριβώς αρνείται να αποφασίσει ποια προτιμά ανάμεσα στις δύο κόρες του.

«Έχω δύο κόρες. Και είναι και οι δύο υπέροχες και θαυμάσιες. Ποτέ δεν θα επιλέξω μεταξύ των δύο. Και αυτό ακριβώς συμβαίνει με τους εξαιρετικούς Ευρωπαίους συμμάχους μου. Όλοι τους είναι θαυμάσιοι με τον δικό τους τρόπο» ανέφερε.

«Η γαλλοαμερικανική συμμαχία δεν ήταν ποτέ τόσο ισχυρή [...] Και η συνεργασία που έχουμε σε μια σειρά θεμάτων είναι πιο βαθιά από ποτέ, πιστεύω, τα τελευταία πέντε, δέκα, είκοσι χρόνια» σημείωσε ο Ομπάμα για να προσθέσει πως «αυτό είναι καλό για τη Γαλλία, καλό για τις ΗΠΑ, είναι καλό για ολόκληρο τον κόσμο».

Από πλευράς του, ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε σε αυτό το πλαίσιο να προχωρήσει γρήγορα η εμπορική συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένων Πολιτειών.

«Έχουμε να κερδίσουμε πολλά, αν προχωρήσουμε γρήγορα. Διαφορετικά γνωρίζουμε ότι θα συσσωρευτούν φόβοι, απειλές, ανησυχίες. Οπότε, αν λειτουργούμε με καλή πίστη, αν σεβόμαστε τις θέσεις της άλλης πλευράς, αν είμαστε δεσμευμένοι στην ανάπτυξη, μπορούμε να προχωρήσουμε γρήγορα» υπογράμμισε.

Οι δύο πρόεδροι υπογράμμισαν επίσης την ανάγκη συνέχισης της επιβολής των κυρώσεων που βρίσκονται ήδη σε ισχύ εναντίον του Ιράν, με τον Ομπάμα να δηλώνει ότι επιχειρήσεις που θα αναπτύξουν επιχειρηματική δραστηριότητα στο Ιράν θα τον κάνουν με «δική τους ευθύνη», και να προειδοποιεί με «βροχή κυρώσεων» τις επιχειρήσεις εκείνες που δεν θα σεβαστούν το διεθνές εμπάργκο.

Η προειδοποίηση Ομπάμα ήλθε σε απάντηση ερωτήματος δημοσιογράφου σχετικά με την επίσκεψη στην Τεχεράνη αντιπροσωπείας περισσότερων από 100 Γάλλων επιχειρηματιών, κίνηση που επικρίθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Επ' αυτού ο Φρανσουά Ολάντ υπογράμμισε ότι ο «πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας δεν είναι ο πρόεδρος της ένωσης των εργοδοτών».

Δήλωσε, όμως, ότι έχει υπενθυμίσει στους επιχειρηματίες ότι οι κυρώσεις παραμένουν σε ισχύ και καμία εμπορική συμφωνία δεν μπορεί να υπογραφεί πριν υπάρξει τελική συμφωνία σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

«Οι επιχειρήσεις μπορούν να ταξιδέψουν ελεύθερα όμως εγώ τους γνωστοποιώ ότι το καθεστώς των κυρώσεων παραμένει στο Ιράν [και ότι] οι επαφές αυτές δεν θα μπορούσαν να οδηγήσουν σήμερα σε εμπορικές συμφωνίες» ανέφερε.   

in.gr

ΠΡΕΖΑ TV
11-2-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: