Δευτέρα, Φεβρουαρίου 03, 2014

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ SHELL

Ο επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου της Αργεντινής Jorge Capitanich κατηγόρησε μια μονάδα της Royal Dutch Shell Plc στη χώρα ότι συνωμότησε εναντίον των συμφερόντων της χώρας μετά την αύξηση από την εταιρεία των τιμών στα καύσιμα στον απόηχο της υποτίμησης του πέσο

Η Shell αύξησε τις τιμές κατά 12% κατά μέσο όρο στα πρατήρια καυσίμων -τα οποία αντιπροσωπεύουν το 18% της εγχώριας αγοράς- όπως αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωση της που δημοσιεύεται και στις εφημερίδες της χώρας. Η προηγούμενη αύξηση της εταιρείας ήταν 6,8% στις 2 Ιανουαρίου, πριν η Αργεντινή κινηθεί για να αποδυναμώσει το πέσο κατά 15% από 22 στις 23 Ιανουαρίου. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη μείωση από το 2002.


Η ξαφνική πτώση του πέσο, το οποίο είναι το νόμισμα με τις χειρότερες επιδόσεις στον κόσμο έχοντας υποχωρήσει 19% αυτό το έτος, οδήγησε την Shell σε νέα αύξηση των τιμών της, αναφέρει η εταιρεία στην ανακοίνωση. Αυτή ήταν η πρώτη αύξηση από διανομέα καυσίμων στην περιοχή του Μπουένος Άιρες από την υποτίμηση και πραγματοποιήθηκε 10 ημέρες μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Shell Argentina, Juan Jose Aranguren επιχείρησε να παρέμβει στην αγορά συναλλάγματος αγοράζοντας δολάρια σε υψηλότερη τιμή από την τιμή πώλησης στην αγορά. 

Όπως αναφέρει το Associated Press, η Κίρχνερ έχει ανακοινώσει δέσμη μέτρων για την πάταξη του πληθωρισμού καιη κυβέρνηση δήλωσε ότι η αύξηση αυτή δεν εξηγείται βάσει τεχνικοοικονομικών μεγεθών αλλά αποτελεί κίνηση απληστίας.

"Η στάση της Shell και αυτή των ανώτατων στελεχών της είναι συνωμοτική και ενάντια στα συμφέροντα της χώρας", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Capitanich σήμερα το πρωί στο Μπουένος Άιρες", όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Ο Reginaldo Thomson, εκπρόσωπος της Shell στο Μπουένος Άιρες δεν απάντησε σε τηλεφωνικές κλήσεις και e-mails για κάποιο σχόλιο, αναφέρει το πρακτορείο.



thepressproject.gr  

ΠΡΕΖΑ TV
3-2-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: