Τρίτη, Μαρτίου 11, 2014

ΤΟ ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΜΟΙΡΑΣΕ 115 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΣΕ ΜΚΟ ΤΟ 2000-2010

Πάνω από 115 εκατ. ευρώ μοιράστηκαν τη δεκαετία 2000-2010 στις περίφημες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, προκαλώντας εύλογα ερωτήματα για τα κριτήρια με τα οποία δόθηκε το ποσό αυτό από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σε 431 διαφορετικές ΜΚΟ.

Δεκαπλασιασμός ποσών

Το «πάρτι» κορυφώθηκε την πενταετία 2003-2007, όπου η κυβερνητική χρηματοδότηση προς τις -κατά τα άλλα- μη κυβερνητικές οργανώσεις χτύπησε «κόκκινο», με τα ποσά σχεδόν να δεκαπλασιάζονται σχέση με το 2010. Η περίοδος αυτή καλύπτει τις κυβερνήσεις Σημίτη και Καραμανλή και την υπουργία των Γ. Παπανδρέου, Π. Μολυβιάτη και Ντ. Μπακογιάννη. Από τα 6 εκατ. ευρώ το 2001 η ετήσια σχετική δαπάνη του ΥΠΕΞ εκτοξεύεται στα 18 εκατ. το 2003 για να μειωθεί κάτω από τα 2 εκατ. ευρώ το 2010 


Στην πρώτη θέση δεσπόζει η εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα ΜΚΟ της Εκκλησίας «Αλληλεγγύη», η οποία έχει εισπράξει περί τα 23 εκατ. ευρώ. Η υπόθεση έχει απασχολήσει επανειλημμένα τον Τύπο και βρίσκεται εδώ και χρόνια στα χέρια της Δικαιοσύνης.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η ΜΚΟ που έγινε γνωστή πριν από περίπου ένα μήνα (Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης), όταν από έρευνα που προέκυψε διαπιστώθηκε ότι πληρώθηκαν 9 εκατ. ευρώ για τη συλλογή ναρκών στη Βοσνία, στο Ιράκ και στον Λίβανο. Για την υπόθεση έχουν ασκηθεί διώξεις κακουργηματικού χαρακτήρα για απάτη και ψευδή βεβαίωση, τόσο στον επικεφαλής της ΜΚΟ Κων. Τζεβελέκο όσο και σε εμπλεκόμενα στελέχη του ΥΠΕΞ.

Στη 17η θέση της λίστας που δημοσιεύει η «Εφ.Συν.» με τις 21 ΜΚΟ που έλαβαν τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση (από τις 431 συνολικά), βρίσκεται και ο «Ελληνικός Σύνδεσμος για τη Διεθνή Ανάπτυξη», ο υπεύθυνος της οποίας συνελήφθη πρόσφατα στην Αλεξανδρούπολη για οφειλές στο Δημόσιο ύψους 1 εκατ. ευρώ.

Με την Εκκλησία
    
Στην ίδια λίστα εντοπίζονται αρκετές ΜΚΟ που άμεσα ή έμμεσα συνδέονται με την Εκκλησία ή εκκλησιαστικούς κύκλους, ενώ αρκετές είναι και εκείνες που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στον τίτλο τους επικαλούνται την «ανάπτυξη».

Εκτός από γνωστές οργανώσεις ιατρικής φύσης (π.χ. Γιατροί του Κόσμου, Γιατροί χωρίς Σύνορα και Ερυθρός Σταυρός) υπάρχουν και δύο ΜΚΟ της νομικής επιστήμης: το Ευρωπαϊκό Κέντρο Δημοσίου Δικαίου του καθηγητή και πρώην υπηρεσιακού υπουργού -δύο φορές- Σπύρου Φλογαΐτη (πριν από τις εκλογές του 2007 και του 2009) και του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου του Ιδρύματος Δ. Τσάτσου.

Τον σχετικό κατάλογο με τις αναλυτικές πληρωμές της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) του ΥΠΕΞ για τις χρηματοδοτήσεις προγραμμάτων ΜΚΟ, την περίοδο 2000-2010, διαβίβασε στη Βουλή ο υφυπουργός Εξωτερικών Κυριάκος Γεροντόπουλος ύστερα από ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής της Ν.Δ. Αργύρης Ντινόπουλος. Ο κ. Γεροντόπουλος σημειώνει μεταξύ άλλων ότι έχουν υλοποιηθεί περί τα 732 προγράμματα αναπτυξιακής βοήθειας από ΜΚΟ, με χρηματοδότηση της ΥΔΑΣ. «Ολα τα προγράμματα, εκτός από τα 198 που ευρίσκονται στο στάδιο της οικονομικής εκκαθάρισης, έχουν κλείσει, καθώς οι διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί μετά και από τον τελικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο διαθέτει τους οικείους, ανά κλειστό πρόγραμμα, φακέλους», σημειώνει χαρακτηριστικά.


Του Χάρη Ιωάννου  
http://www.efsyn.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
11-3-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: