Τετάρτη, Μαρτίου 26, 2014

ΕΠΙΠΛΕΟΝ 122 ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ «ΕΙΔΑΝ» ΟΙ ΔΟΡΥΦΟΡΟΙ ΣΤΟΝ ΙΝΔΙΚΟ ΩΚΕΑΝΟ

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο Μπάρακ Ομπάμα προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ. Είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος Ομπάμα επισκέπτεται την πρωτεύουσα του Βελγίου και έδρα του ΝΑΤΟ, η οποία τελεί υπό ασφυκτικό αστυνομικό κλοιό.

Μάλιστα, το πρωί της Τετάρτης υπήρξε κινητοποίηση των Αρχών, καθώς βρέθηκε ύποπτο δέμα σε λεωφορείο. Τελικώς, το δέμα ήταν «αθώο».


Ο Ομπάμα, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, θα βρεθεί στο κτίριο του Συμβουλίου της ΕΕ για δύο περίπου ώρες.

Κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας, στο οποίο από ευρωπαϊκής πλευράς θα συμμετάσχει ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Κάθριν Άστον και ο επίτροπος Εμπορίου Κάρελ Ντε Χουχτ, οι συζητήσεις θα εστιάσουν σε τρία βασικά ζητήματα: στην οικονομική ατζέντα και τις συνομιλίες για μια διατλαντική συμφωνία εμπορίου και επενδύσεων (ΤΤΙΡ), στη συνεργασία σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας και στις παγκόσμιες προκλήσεις (κλιματικές αλλαγές και ενέργεια).

Χωρίς αμφιβολία ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει και στο θέμα της Κριμαίας και των τεταμένων πλέον σχέσεων της Δύσης με τη Ρωσία.

Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας στις Βρυξέλλες, τόσο γύρω από την πλατεία Σουμάν όπου βρίσκεται το κτίριο του Συμβουλίου, όσο και γύρω από το ξενοδοχείο στο οποίο διαμένει ο αμερικανός πρόεδρος. 

Ο βελγικός Τύπος είναι ιδιαίτερα επικριτικός για το κόστος της όλης κινητοποίησης, όμως οι Αρχές μιλούν για ένα ποσό της τάξης του 1 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας ότι τόσο περίπου είναι και το κόστος για την ασφάλεια των τελικών κυπέλλου του βελγικού ποδοσφαίρου. 
in.gr

ΠΡΕΖΑ TV
26-3-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: