Τετάρτη, Μαρτίου 12, 2014

ΕΙΚΑΣΙΕΣ ΟΙ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΓΙΑ «BAIL-IN» ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Στην αποσαφήνιση ότι η ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας 2013/216/01/ΕΕ σχετικά με την εφαρμογή των κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων στα μέτρα στήριξης των τραπεζών στο πλαίσιο της χρηματοπιστωτικής κρίσης δεν οδηγεί σε «κούρεμα» των απαιτήσεων των ομολογιούχων ελληνικών τραπεζών προχωρούν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.

Απαντώντας σε ερωτήματα του in.gr για το εάν με την εισαγωγή της Οδηγία 2013/216/01/ΕΕ στο εθνικό νομικό πλαίσιο θα υπάρξει ζήτημα να απομειωθεί η αξία των ομολόγων των μη ασφαλισμένων πιστωτών τραπεζών που έχουν κεφαλαιακό έλλειμμα, τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθαρίζουν πως οι σχετικές αναφορές είναι «εικασίες» που δεν τεκμηριώνονται και ότι βάσει του νέου θεσμικού πλαισίου πρέπει να υπάρξουν ειδικές προϋποθέσεις για να ενεργοποιηθεί το «bail in».


Όπως εξηγούν, η κοινοτική οδηγία που ισχύει από την 1η Αυγούστου 2013 προβλέπει πως όταν ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας με κεφαλαιακό έλλειμμα παραμένει πάνω από το θεσπισμένο ελάχιστο ποσοστό, η τράπεζα θα πρέπει να είναι σε θέση να αποκαταστήσει η ίδια την κεφαλαιακή της θέση, μέσω μέτρων άντλησης κεφαλαίου.

«Στην περίπτωση που δεν υπάρχει καμία άλλη δυνατότητα, περιλαμβανομένης άλλης εποπτικής δράσης, τότε και μόνον τότε το χρέος μειωμένης εξασφάλισης θα μετατρέπεται σε μετοχικό κεφάλαιο, κατά κανόνα προτού χορηγηθεί η κρατική ενίσχυση», σημειώνουν χαρακτηριστικά και ξεκαθαρίζουν πως η Κοινοτική Οδηγία δεν αφορά σε καμία περίπτωση τις ανασφάλιστες καταθέσεις (άνω των 100.000 ευρώ).

Για το σχετικό ζήτημα η Οδηγία 2013/216/01/ΕΕ αναφέρει τα εξής : «Σε περίπτωση που η τράπεζα δεν πληροί πλέον τις ελάχιστες κανονιστικές κεφαλαιακές απαιτήσεις, το χρέος μειωμένης εξασφάλισης πρέπει να μετατρέπεται ή να απομειώνεται, κατά κανόνα προτού χορηγηθεί η κρατική ενίσχυση. Δεν πρέπει να χορηγείται κρατική ενίσχυση προτού τα ίδια κεφάλαια, το υβριδικό κεφάλαιο και οι μετοχές μειωμένης εξασφάλισης διατεθούν στο σύνολό τους προς αντιστάθμιση τυχόν ζημιών».

Ωστόσο,  τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθαρίζουν ότι η απαίτηση το χρέος μειωμένης εξασφάλισης να μετατραπεί σε μετοχικό κεφάλαιο δεν ισχύει στις περιπτώσεις που κριθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος πως η εφαρμογή τέτοιων μέτρων θα έθετε σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Για το σχετικό ζήτημα η Οδηγία 2013/216/01/ΕΕ αναφέρει ότι η εξαίρεση αυτή θα μπορούσε να ισχύει σε περιπτώσεις κατά τις οποίες το ύψος της ενίσχυσης που πρόκειται να χορηγηθεί είναι μικρό εν σχέσει προς τα σταθμισμένα ως προς τον κίνδυνο στοιχεία ενεργητικού της τράπεζας και το κεφαλαιακό έλλειμμα έχει μειωθεί σημαντικά, ιδίως μέσω μέτρων άντλησης κεφαλαίου. Ακόμη αναφέρει πως το πρόβλημα των δυσανάλογων αποτελεσμάτων ή του κινδύνου για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα θα μπορούσε επίσης να αντιμετωπισθεί με την επανεξέταση του χρονοδιαγράμματος θέσπισης των μέτρων κάλυψης του κεφαλαιακού ελλείμματος.

Τέλος, τα αρμόδια στελέχη αναφέρουν πως απαραίτητη προϋπόθεση για να μετατραπεί το χρέος μειωμένης εξασφάλισης σε μετοχικό κεφάλαιο είναι οι τράπεζες να έχουν εκδώσει τέτοια ομόλογα.

Θανάσης Κουκάκης . in.gr

ΠΡΕΖΑ TV
12-3-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: