Παρασκευή, Μαρτίου 07, 2014

ΙΚΕΣΙΕΣ ΣΑΜΑΡΑ ΠΡΟΣ ΜΕΡΚΕΛ ΓΙΑ ΤΡΟΙΚΑ - ΜΝΗΜΟΝΙΟ

Πολιτική διευκόλυνση έως τις ευρωεκλογές συνεχίζει να επιζητεί ο Αντ. Σαμαράς από τους δανειστές, σε σχέση με το διαφαινόμενο αδιέξοδο στις συζητήσεις της κυβέρνησης με την τρόικα. - "Χαλάρωση" των απαιτήσεων των δανειστών ζητεί η Αθήνα προκειμένου Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ να αποφύγουν συντριβή στις ευρωεκλογές

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣ

Ο πρωθυπουργός βρίσκεται από χθες το βράδυ στο Δουβλίνο, όπου μετέβη αμέσως μετά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών για την κρίση στην Ουκρανία. Ο Αντ. Σαμαράς θα συμμετάσχει στη σύνοδο του Ευρωπαϊκου Λαϊκού Κόμματος, δηλαδή της ευρω-Δεξιάς, για την επιλογή του υποψηφίου προέδρου της Κομισιόν -ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρώην πρόεδρος του Eurogroup είναι το απόλυτο φαβορί.

Φυσικά, στο Δουβλίνο δεν θα συζητηθεί μόνο η προοπτική της ευρω-Δεξιάς στις ευρωεκλογές ούτε η υποψηφιότητα Γιούνκερ για την Κομισιόν. Τη Σύνοδο θα επισκιάσουν η κρίση στην Ουκρανία και η χθεσινή απόφαση της Συνόδου Κορυφής, κάτι που δημιουργεί ανησυχία στο πρωθυπουργικό επιτελείο, που φοβάται ότι στενεύουν τα περιθώρια για "πολιτική διαπραγμάτευση" του Αντ. Σαμαρά με την Άν. Μέρκελ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης για το θέμα της τρόικας.

Σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει να αποσπάσει το "πράσινο φως" από την καγκελάριο Μέρκελ προκειμένου η τρόικα να "χαλαρώσει" τις απαιτήσεις της και να παραπεμφθούν οι δύσκολες αποφάσεις για μετά τις ευρωεκλογές. Βασικό επιχείρημα του πρωθυπουργού δεν θα είναι το πρωτογενές πλεόνασμα, αφού ο ένοικος του Μεγάρου Μαξίμου έχει διαπιστώσει ότι οι Ευρωπαίοι συνομιλητές του δεν συγκινούνται τόσο απ' αυτό. Αντιθέτως, ο Αντ. Σαμαράς θα επικαλεστεί την ανάγκη σταθερότητας της κυβέρνησής του στην Ελλάδα και θα επιχειρήσει να "κλειδώσει" μία θετική -καταρχήν- δήλωση από το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, που θα οδηγήσει και σε μερική εκταμίευση της επί μακρόν αναμενόμενης δόσης.

Παράλληλα ο Αντ. Σαμαράς αναμένεται να κάνει και μία πρώτη συζήτηση με την καγκελάριο Μέρκελ -αλλά και με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ- σε ό,τι αφορά τη στήριξη της Ν.Δ. και της κυβέρνησης στις ευρωεκλογές. Μάλιστα, ήδη προγραμματίζεται η διεξαγωγή μίας Συνόδου Κορυφής τον προσεχή Απρίλιο στην Αθήνα, με αφορμή την ελληνική προεδρία στην Ε.Ε.

Στο Μαξίμου αξιολογούν αυτό το ενδεχόμενο ως πολύ σημαντικό, καθώς ο πρωθυπουργός θέλει να δείξει πως έχει τη στήριξη των δανειστών και ποντάρει πολιτικά στις εικόνες των Ευρωπαίων ηγετών να καταφθάνουν στην ελληνική πρωτεύουσα για τη Σύνοδο Κορυφής.

Πάντως, στο Μαξίμου γνωρίζουν καλά πως, πέραν των "προσπαθειών της Ελλάδας", για τις οποίες μιλούν επισήμως οι εκπρόσωποι των δανειστών, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να λάβει καμία χειροπιαστή στήριξη έως τις ευρωεκλογές. Αντιθέτως, οι εκκρεμότητες με την τρόικα θα παραμείνουν εκκρεμότητες, ενώ η συζήτηση για την ρύθμιση - διευθέτηση του ελληνικού χρέους δεν πρόκειται να ανοίξει πριν από το καλοκαίρι -το νωρίτερο.


LEFT.GR


ΠΡΕΖΑ TV
7-3-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: