Δευτέρα, Μαρτίου 17, 2014

ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ-ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΝΕΑ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΛΤΗ
Μέσα από δύο ολονύχτια ραντεβού-θρίλερ, κυβέρνηση και τρόικα φαίνεται να καταλήγουν σε «συμβιβασμό» στα εργασιακά θέματα, με την κυβέρνηση να παίρνει παράταση για να δοκιμαστεί στην πράξη το καθεστώς για τις ομαδικές απολύσεις, με ενίσχυση του ρόλου του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και πάγωμα των τριετιών σε όσες επιχειρήσεις προσλαμβάνουν ανέργους.   
Στην ολονύχτια συνάντηση χθες στο υπουργείο Οικονομικών η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ανέλυσε το νέο πλαίσιο το οποίο διαμορφώθηκε με βάση την ευρωπαϊκή εμπειρία και υπό την πίεση της τρέχουσας πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής συγκυρίας που, όπως τονίστηκε, βάζει «απαγορευτικό» στην ανάληψη οποιασδήποτε νομοθετικής πρωτοβουλίας για την πλήρη απελευθέρωση του καθεστώτος.


Ομαδικές απολύσεις

Την πολιτική απόφαση της κυβέρνησης σηματοδοτεί και η πρόσφατη μεταβίβαση της αρμοδιότητας για την άσκηση του «βέτο» από τον υπουργό Εργασίας στο γενικό γραμματέα του υπουργείου (και προεδρεύοντα του ΑΣΕ) που «έπεσε στο τραπέζι» ως πρόσθετο διαπραγματευτικό «χαρτί».

Οι εκπρόσωποι των δανειστών διατύπωσαν επιφυλάξεις, καθώς ο νόμος του '83 δίνει δικαίωμα «βέτο» για τις ομαδικές σε νομάρχες - περιφερειάρχες, σημειώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε δεσμευτεί στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο για την κατάργηση κάθε διοικητικού «βέτο».

Εισφορές

Παρά τις αποκλίσεις στους υπολογισμούς για το χρηματοδοτικό κενό που θα δημιουργηθεί στα ασφαλιστικά Ταμεία από τη μείωση των εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες, οι επικεφαλής της τρόικας άναψαν το «πράσινο φως» για την εφάπαξ περικοπή, από το καλοκαίρι.

Στη μείωση θα συμπεριληφθεί και η εισφορά 1% των μισθωτών υπέρ του Διανεμητικού Λογαριασμού Οικογενειακών Επιδομάτων Μισθωτών (ΔΛΟΕΜ) του ΟΑΕΔ, όπως προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης, και ως εκ τούτου θα περικοπούν, όπως έγραφε χθες η «Κ.Ε.», τα επιδόματα μητρότητας καθώς και τα οικογενειακά επιδόματα που χορηγεί ο ΟΑΕΔ από το συγκεκριμένο λογαριασμό.

Η κυβέρνηση φαίνεται να αποδέχεται την πρόταση να προβλεφθεί αντίστοιχη μείωση (1%) και για τους εργοδότες από το 2016 έτσι ώστε να έχουν καθαρή μείωση κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες (και συνολικά 5% όπως προέβλεπε το Μνημόνιο, συνυπολογίζοντας την περικοπή 1,1% από την 1η Δεκεμβρίου του '13).

Τριετίες

Η κυβέρνηση αντιπρότεινε στο πάγωμα των τριετιών στον ειδικό τομέα «ειδικό μισθολόγιο» για την πρόσληψη μακροχρονίως ανέργων που θα εφαρμοστεί μόνο στις επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν ανέργους. Με την πρόταση αυτή το υπουργείο Εργασίας επιχειρεί να αντιμετωπίσει τη μεγάλη πίεση της τρόικας για την κατάργηση των προσαυξήσεων που λαμβάνουν, μετά την πρώτη τριετία προϋπηρεσίας και έως τρεις τριετίες, οι αμειβόμενοι με τα κατώτατα όρια στον ιδιωτικό τομέα.

Ανταπεργία εργοδοτών

Το θέμα της ανταπεργίας των εργοδοτών, της κήρυξης απεργιακών κινητοποιήσεων και των συνδικαλιστικών αδειών θα αποτελέσει αντικείμενο επιτροπής η οποία θα εξετάσει τα πεδία των αλλαγών στις συνδικαλιστικές διατάξεις του νόμου 1264/1982.

Με τις σχεδιαζόμενες αλλαγές η προκήρυξη απεργίας για να είναι νόμιμη θα πρέπει να έχει υπερψηφιστεί από το 50% συν 1 των μελών του συνδικάτου. Επίσης, προϋποθέτει μεγαλύτερο χρόνο προειδοποίησης και υποχρεωτικά στάδια διαβουλεύσεων ανάμεσα στα σωματεία και την εργοδοτική πλευρά.

Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να ανοίξει το θέμα αυτό σε διάλογο με τη ΓΣΕΕ και τις εργοδοτικές οργανώσεις με αιχμή τα εξής πεδία:

1. Με την προωθούμενη νέα διάταξη η προκήρυξη απεργίας για να είναι νόμιμη πρέπει να έχει υπερψηφιστεί από το 50%+1 των μελών του συνδικάτου. Δηλαδή θα προϋποθέτει τη σύγκληση της γενικής συνέλευσης και τη συμμετοχή των εργαζομένων στη λήψη της απόφασης καθώς, επίσης, μεγαλύτερο χρόνο προειδοποίησης και υποχρεωτικά στάδια διαβουλεύσεων ανάμεσα στα σωματεία και την εργοδοτική πλευρά.

2. Επαναφορά της δυνατότητας να μπορεί και η εργοδοτική πλευρά να κηρύσσει ανταπεργία -το περίφημο lock out- η οποία καταργήθηκε με τη νομοθεσία του 1982 παρ' όλο που ισχύει ακόμη σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

3. Επανεξέταση του τρόπου και των πηγών χρηματοδότησης των συνδικαλιστικών οργανώσεων.


http://www.enet.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
17-3-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: