Παρασκευή, Μαρτίου 07, 2014

ΑΠΟ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ...ΠΑΡΑΤΗΡΟΥΝ ΤΗΝ ΚΡΙΜΑΙΑ ΟΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ ΤΟΥ ΟΑΣΕ

Οι στρατιωτικοί παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) δεν κατάφεραν ούτε σήμερα να περάσουν στην Κριμαία, όπως είχε συμβεί και χθες, διότι περίπου δέκα ένοπλοι τους εμπόδισαν κοντά στο χωριό Τσονγκάρ, ένα από τα δύο σημεία πρόσβασης στη χερσόνησο.
Από απόσταση ...παρατηρούν την Κριμαία οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ
Ένας από τους παρατηρητές, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο: «Θα προσπαθήσουμε να διαπραγματευτούμε με τους άνδρες αυτούς. Προσπαθούμε απλώς να περάσουμε στην Κριμαία έπειτα από αίτημα της ουκρανικής κυβέρνησης και βάσει της εντολής του ΟΑΣΕ».

Πολλοί ένοπλοι που φορούσαν στρατιωτικές στολές χωρίς διακριτικά, είχαν καλυμμένο το πρόσωπό τους και κρατούσαν τουφέκια βρίσκονταν μπροστά από τα οχήματα κοντά σε ένα οδόφραγμα που είχαν στήσει χρησιμοποιώντας τσιμεντόλιθους.
Χθες Πέμπτη οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ είχαν επίσης εμποδιστεί να περάσουν στην Κριμαία από άλλο πέρασμα. Σύμφωνα με μια δυτική διπλωματική πηγή, οι άνδρες που τους εμπόδισαν ήταν «δύο ομάδες ενόπλων. . . (έμοιαζαν) επαγγελματίες και καλά εκπαιδευμένοι».
Αφού πέρασαν το βράδυ στην ουκρανική πόλη Χερσόν, η αποστολή του ΟΑΣΕ αποφάσισε να αποπειραθεί να περάσει στην Κριμαία από άλλον δρόμο, πιο δυτικά, όμως και πάλι δεν τα κατάφερε.
Οι υπουργοί Εξωτερικών δώδεκα κρατών της κεντρικής και της βόρειας Ευρώπης τάχθηκαν σήμερα υπέρ της αποστολής το συντομότερο δυνατό μιας ομάδας παρατηρητών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ουκρανία, έπειτα από μια συνάντησή τους στη Νάρβα της Εσθονίας.
«Για να βοηθήσουμε την Ουκρανία σε αυτή την περίοδο μετάβασης, ζητάμε την δημιουργία μιας αποστολής παρατηρητών της ΕΕ η οποία θα πρέπει να αναπτυχθεί το συντομότερο δυνατό», αναφέρουν στην κοινή τους ανακοίνωση οι υπουργοί Εξωτερικών των βαλτικών και βόρειων χωρών (Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Ισλανδία, Νορβηγία, Σουηδία, Φινλανδία, Δανία) και της ομάδας Βίζεγκραντ (Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία).
«Η κατάσταση στην Ουκρανία είναι κρίσιμη», εκτιμούν οι ίδιοι, υπογραμμίζοντας την «σθεναρή υποστήριξη» τους στην ενίσχυση των δεσμών της ΕΕ με τη Μολδαβία και τη Γεωργία, καθώς και στην «υπογραφή της συμφωνίας σύνδεσης (ΕΕ-Ουκρανίας) το συντομότερο δυνατό».
Ο σουηδός υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπιλτ που συμμετείχε στη σύνοδο στη Νάρβα δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η αποστολή μιας ομάδας παρατηρητών της ΕΕ στην Ουκρανία «είναι απαραίτητη, κυρίως με δεδομένο το γεγονός ότι η Ρωσία φαίνεται να επιθυμεί να εμποδίσει οποιαδήποτε προσπάθεια σοβαρού ελέγχου από τον ΟΑΣΕ».
Οι υπουργοί που συναντήθηκαν στη Νάρβα κατήγγειλαν επίσης «την απόφαση να διεξαχθεί ένα παράνομο δημοψήφισμα στην Κριμαία» για την ένταξη της ουκρανικής αυτής περιοχής στη Ρωσία. 
ΕΘΝΟΣ

ΠΡΕΖΑ TV
7-3-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: