Πέμπτη, Μαρτίου 06, 2014

ΣΟΚ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΣΚΟΠΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΚΙΕΒΟΥ

Οι εστίες έντασης στο ανατολικό κομμάτι της Ουκρανίας και στην Κριμαία δεν έχουν σβήσει, ενώ νέες αποκαλύψεις για το μακελειό με τους ελεύθερους σκοπευτές στο Κίεβο στις 20 Φλεβάρη καίνε τις νέες αρχές της χώρας.  

Δαδηλωτές στην πόλη του Ντόνετσκ ύστερα από συγκρούσεις με ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας κατέλαβαν εκ νέου το κτίριο του τοπικού κοινοβουλίου. Παράλληλα ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Κριμαία, Ολλανδός Ρόμπερτ Σέρι εκδιώχθηκε κακήν κακώς από τη Συμφερόπολη. Ο Σέρι επέβαινε σε αυτοκίνητο το οποίο σταμάτησαν οι ένοπλοι άνδρες που περιπολούν εδώ και μερικές ημέρες στους δρόμους της Κριμαίας.

Οπως έγινε γνωστό, ο Σέρι μαζί με ένα συνεργείο του βρετανικού καναλιού ITN αρνήθηκαν να τους συνοδεύσουν οι ένοπλοι και μπήκαν σε μια καφετέρια. Απέξω από το κατάστημα συγκεντρώθηκαν φιλορώσοι διαδηλωτές που φώναζαν συνθήματα «Πούτιν! Πούτιν!» και «Ρωσία! Ρωσία!», με αποτέλεσμα ο Σέρι να αναγκαστεί σε φυγή υπό την επίβλεψη των ενόπλων.
Την ίδια ώρα στο διαδίκτυο κυκλοφόρησε υποκλαπείσα τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του ΥΠΕΞ της Εσθονίας Ούρμας Πάετ και της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον. Σε αυτήν ο Πάετ ισχυρίζεται ότι έχει πληροφορίες πως οι ελεύθεροι σκοπευτές που αιματοκύλησαν το κέντρο του Κιέβου είχαν μισθωθεί από κάποιους από τους ηγέτες των διαμαρτυριών της Πλατείας Ανεξαρτησίας που την επομένη ημέρα ανέλαβαν τα ηνία της χώρας. Ο Πάετ επιβεβαίωσε ότι η συνομιλία είναι αυθεντική και ότι πραγματοποιήθηκε στις 26 του Φλεβάρη.
Σε αυτήν ο Πάετ λέει στην Αστον: «Πλέον κατανοούμε ότι πίσω από τους ελεύθερους σκοπευτές δεν βρισκόταν ο Γιανουκόβιτς, αλλά κάποιος από τον νέο συνασπισμό. Η Ολγα (Μποκομόλετς) μου είπε ότι όλα τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι δολοφονήθηκαν άνθρωποι και από τις δύο πλευρές από τους ελεύθερους σκοπευτές. Και είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός πως η νέα κυβέρνηση δεν θέλει να διερευνήσει τι ακριβώς έγινε, έτσι υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη υποψία ότι πίσω από τους σκοπευτές κρύβεται κάποιος από τη νέα κυβέρνηση».
Η απάντηση της Αστον ήταν: «Πιστεύω πάντως ότι θέλουν να το διερευνήσουν το θέμα (η νέα κυβέρνηση). Εννοώ... Δεν το άκουσα αυτό που μου λες. Είναι ενδιαφέρον. Θεέ μου». Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ολγα Μποκομόλετς, που αναφέρεται ως πηγή του Πάετ , αρνήθηκε ότι έχει αποδεικτικά στοιχεία γι' αυτά που είπε, όμως έχει ζητήσει να ερευνηθούν όλα τα ευρήματα. Η Μποκομόλετς έγινε γνωστή ως η αρχίατρος της φορητής κλινικής των διαδηλωτών στο Κίεβο. Σημειώνεται ότι απέρριψε τη θέση της αντιπροέδρου της κυβέρνησης για Ανθρωπιστικά Θέματα που της προτάθηκε.ΧΡ. ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
Σάλος για το έγγραφο με τις βρετανικές θέσεις
Ρωγμή στην εικόνα της σκληρής στάσης που τηρεί η Βρετανία απέναντι στη Ρωσία για το θέμα της Ουκρανίας προκάλεσε η διαρροή εγγράφου που κρατούσε στα χέρια του ο σύμβουλος του Κάμερον, Χιου Πάουελ, φτάνοντας στην Ντάουνινγκ Στριτ.
Στο έγγραφο, το περιεχόμενο του οποίου διέρρευσε μετά από μεγέθυνση της φωτογραφίας που κατάφερε να τραβήξει φωτορεπόρτερ, αναφέρεται ότι η Βρετανία είναι θετική ως προς την ανάληψη πρωτοβουλιών για την απομόνωση της Ρωσίας στα πλαίσια οργανισμών και θεσμών όπως οι G8, ομάδες συνεργασίας Ε.Ε. -Ρωσίας και ΝΑΤΟ- Ρωσίας αλλά και στην επιβολή περιορισμών στις βίζες και στα ταξίδια αξιωματούχων.
Είναι επίσης θετική στο κομμάτι της αποστολής των παρατηρητών του ΟΑΣΕ στην Κριμαία με τη στήριξη του ΟΗΕ, όχι όμως και στο ενδεχόμενο να ξεκινήσουν προετοιμασίες του ΝΑΤΟ ή στην ανάληψη άλλων έκτακτων μέτρων προς μια στρατιωτική προετοιμασία.
Το σημαντικότερο όμως σημείο του εγγράφου είναι αυτό που αναφέρεται στη διαφωνία της Βρετανίας με την επιβολή εμπορικών κυρώσεων προς τη Ρωσία και στο «κλείσιμο του οικονομικού κέντρου του Λονδίνου στους Ρώσους».
ΕΘΝΟΣ
ΠΡΕΖΑ TV
6-3-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: