Δευτέρα, Μαρτίου 10, 2014

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΑΔΙΚΗΣ ΠΟΙΝΗΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ

Ερώτηση προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη, Γιώργος Λαμπρούλης σχετικά με την άρση της άδικης ποινής σε βάρος στρατιώτη και τη διασφάλιση του δικαιώματος των στρατευμένων να εκφράζουν την άποψή τους.

Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης:


«ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας

Θέμα: Άρση της άδικης ποινής σε βάρος στρατιώτη και διασφάλιση του δικαιώματος των στρατευμένων να εκφράζουν την άποψή τους.

Με βάση δημοσιεύματα της εφημερίδας "Ριζοσπάστης", έγινε γνωστό περιστατικό τιμωρίας στρατιώτη που υπηρετεί στο Ευρωπαϊκό Στρατηγείο στη Λάρισα, το οποίο προετοιμάζει τα στρατιωτικά τμήματα για την επέμβαση της ΕΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Ο λόγος της τιμωρίας ήταν ότι ο συγκεκριμένος στρατιώτης παρουσιάστηκε παραπονούμενος στην αναφορά, εκφράζοντας την άποψη ότι η λειτουργία της συγκεκριμένης μονάδας δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας και του ελληνικού λαού.

Η αντιμετώπιση που συνάντησε από τη διοίκηση ήταν ποινή φυλάκισης και κλήση σε προανάκριση με την ανυπόστατη κατηγορία της ανυπακοής. Ο συγκεκριμένος στρατιώτης ουδέποτε αρνήθηκε την εκτέλεση των διαταγών που έλαβε. Έκανε χρήση του αναφαίρετου δικαιώματός του να εκφράσει την αντίθετη γνώμη του για την αποστολή της μονάδας. Δικαίωμα το οποίο ισχύει για όλους τους στρατιώτες σύμφωνα με το στρατιωτικό κανονισμό και τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα.

Συνεπώς είναι απαράδεκτη κατά τη γνώμη μας η τιμωρία του στρατιώτη καθώς δεν στοιχειοθετείται κατηγορία ανυπακοής. Σκοπός της τιμωρίας ήταν ο εκφοβισμός.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός πώς τοποθετείται σχετικά με την αντιμετώπιση του στρατιώτη με αυτόν τον τρόπο και τι σκοπεύει να κάνει για την άρση της άδικης ποινής και για τη διασφάλιση του δικαιώματος των στρατευμένων να εκφράζουν την άποψή τους;».  
http://www.902.gr/  

ΠΤΡΖΑ TV
10-3-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: