Τρίτη, Μαρτίου 11, 2014

ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ΣΕ ΔΥΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΗ ΣΕΡΝΟΝΤΑΙ

Του ΚΩΣΤΑ ΚΑΛΛΩΝΙΑΤΗ
Η ουκρανική κρίση προέκυψε σε μια εξαιρετικά δύσκολη εποχή για την παγκόσμια οικονομία, η οποία προσπαθεί να ανακάμψει αλλά δέχεται το ένα πλήγμα μετά το άλλο καθώς οι επεκτατικές νομισματικές πολιτικές που ασκήθηκαν τα χρόνια μετά την κρίση του 2008, έχουν πάψει να αποδίδουν ουσιαστικά αποτελέσματα και ήδη ο τερματισμός του tapering (αγορά ομολόγων με φρέσκο τυπωμένο χρήμα από τη Fed) προκάλεσε την πρώτη κρίση των αναδυόμενων οικονομιών μετά την ασιατική κρίση του 1997-98.   
Τελευταία αρνητική είδηση ήταν η κατάρρευση των κινεζικών εξαγωγών και το δεύτερο μεγαλύτερο εμπορικό έλλειμμα που σημειώθηκε στην Ιστορία της χώρας. Οι κινεζικές εξαγωγές μειώθηκαν 18% τον Φεβρουάριο σε ετήσια βάση, ενώ οι αναλυτές περίμεναν αύξησή τους 7,5%. Ακόμη κι αν συμπεριληφθεί ο Ιανουάριος, οι κινεζικές εξαγωγές εξακολουθούν να μειώνονται 1,6% σε ετήσια βάση και οι εξαγωγές της Κίνας προς τις χώρες του BRIC υποχωρούν 20%, χωρίς αυτό να οφείλεται στην κρίση των αναδυόμενων οικονομιών.


Κακοί οιωνοί

Πέρα απ' την Κίνα, όμως, κακοί οιωνοί παρατηρούνται σε ΗΠΑ κι Ευρώπη. Ετσι, στις ΗΠΑ ο αριθμός των αιτήσεων για στεγαστικά δάνεια έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών. Ακόμη ο δείκτης υπηρεσιών ISM έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο των 4 τελευταίων ετών, καθώς σε επίπεδο λιανικού εμπορίου ολόκληρες αλυσίδες κλείνουν (1.000 μαγαζιά μόνο το Radio Shack), ο τομέας υγείας δέχεται τα κυβερνητικά πυρά (βλ. αβεβαιότητα που καλλιεργεί η Affordable Care Act), τα έσοδα συναλλαγών των μεγάλων τραπεζών έχουν μειωθεί σημαντικά (βλ. τις χιλιάδες απολύσεις τις οποίες σχεδιάζει η JP Morgan) και η οικονομία συνολικά έχασε μέσα στον Ιανουάριο 2,87 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Δεν είναι τυχαίο που ο ρυθμός αύξησης του αμερικανικού ΑΕΠ στο δ' τρίμηνο 2013 αναθεωρήθηκε από 3,2% σε 2,4% με την ατομική κατανάλωση και τις εξαγωγές να είναι η βασική αιτία της επιβράδυνσης.

Τέλος, τον Ιανουάριο το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα στις ΗΠΑ κατέγραψε τη μεγαλύτερη ετήσια κάμψη του από το 1974, με συνέπεια τα 2/3 των Αμερικανών να δηλώνουν πως η χρηματοοικονομική τους κατάσταση επιδεινώθηκε τον τελευταίο χρόνο!

Οσον αφορά την Ευρώπη, πρόσφατα στοιχεία της ΕΚΤ δείχνουν πως η πιστωτική επέκταση προς τον ιδιωτικό τομέα μειώθηκε 2,2% τον Ιανουάριο από κάμψη 2,3% τον Δεκέμβριο, ένδειξη πως τα νοικοκυριά κι οι επιχειρήσεις χρηματοδοτούνται ολοένα λιγότερο.

Επιβράδυνση

Τα οικονομικά θεμελιώδη μεγέθη της παγκόσμιας οικονομίας συνολικά επιδεινώνονται με ταχύτερο ρυθμό τελευταία (οι παγκόσμιες πωλήσεις μηχανών του πολυεθνικού γίγαντα Caterpillar μειώνονται για 14 μήνες στη σειρά) κι όλα δείχνουν πως οι μεγάλες οικονομίες τώρα επιβραδύνουν το ρυθμό επέκτασής τους χωρίς αυτό να οφείλεται στις καιρικές συνθήκες όπως ορισμένοι επικαλούνται στις ΗΠΑ.

Στις συνθήκες αυτές οποιαδήποτε επιδείνωση της γεωπολιτικής κρίσης στην Ουκρανία με αμοιβαία κλιμάκωση των κυρώσεων και του προστατευτισμού ακόμη κι αν δεν εξελιχθεί σε οικονομικό πόλεμο, είναι σε θέση να προκαλέσει ανοιχτή κρίση στην παγκόσμια οικονομία.
ENET.GR
ΠΡΕΖΑ TV
11-3-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: