Δευτέρα, Μαρτίου 17, 2014

ΚΚΕ: ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗ ΑΙΓΙΑΛΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΙΤΣΑ ΚΑΒΑΛΑΣ

Ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τον υπουργό Οικονομικών έκαναν οι βουλευτές του ΚΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου για τη δημοπράτηση του παλαιού αιγιαλού γύρω από το δυτικό ακρωτήριο της Καλαμίτσας Καβάλας.

Το κείμενο που κατέθεσαν έχει ως εξής:

«Τον περασμένο Ιούλη το ΤΑΙΠΕΔ δημοπράτησε σημαντικό τμήμα του παλαιού αιγιαλού που δημιουργήθηκε επί χούντας με επιχωματώσεις γύρω από το δυτικό ακρωτήριο της Καλαμίτσας Καβάλας (περιοχή αρχαίας Αντισάρας) και φυσικά η έκταση κατακυρώθηκε σε ξενοδοχειακή επιχείρηση που λειτουργεί εκεί από πολλές δεκαετίες μεγάλης δυναμικότητας ξενοδοχείο.


Στο εν λόγω παλαιό αιγιαλό, έκτασης συνολικά 25 περίπου στρ. από τον οποίο δημοπρατήθηκαν 8.300 τ.μ., περιλαμβάνονται ο ασφαλτοστρωμένος δημοτικός δρόμος που εξυπηρετεί τη γειτονιά και δίνει πρόσωπο στις κατοικίες της, όπως άλλωστε και στο πιο πάνω ξενοδοχείο, ενώ τμήμα 3.100 τ.μ. μισθώνει από χρόνια ο Ναυτικός Όμιλος Καβάλας. Τμήμα εξ' άλλου 4 περίπου στρ. μισθώνει από το 2003 η ξενοδοχειακή επιχείρηση για τη λειτουργία πισίνας και γηπέδου τένις.

Πλην όμως όπως δέχθηκε τελευταία και η διοίκηση του Δήμου Καβάλας που δεν αμφισβητεί τη δημοπρασία και το αποτέλεσμά της αλλά "διεκδικεί" να αφεθεί σε κοινή χρήση ο δρόμος, η μεταφορά στο ΤΑΙΠΕΔ του πιο πάνω παλαιού αιγιαλού έγινε τρεις μήνες μετά τη δημοπρασία! Έγινε συγκεκριμένα με την με αριθμό 243/7 - 11 - 2013 ΚΥΑ ( ΦΕΚ Β΄ 2883/14-11-2013)

Η εν λόγω δημοπρασία είναι απότοκο της πολιτικής ΕΕ - άρχουσας τάξης των ιδιωτικοποιήσεων υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου, που κρατά δεκαετίες και επιταχύνθηκε την τελευταία περίοδο και με την ίδρυση του ΤΑΙΠΕΔ. Η πολιτική αυτή θυσιάζει τα δικαιώματα των εργαζομένων στο βωμό της κερδοφορίας των ομίλων, που είναι οι μοναδικοί κερδισμένοι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η εν λόγω πώληση, αφού ένα φιλέτο γης παραχωρείται για χρήση στο ξενοδοχειακό κεφάλαιο, που θα γνωρίσει μεγάλη κερδοφορία ενώ η πρόσβαση των κατοίκων της περιοχής στη θάλασσα γίνεται σταδιακά αδύνατη, αφού ολόκληρη η περιοχή θα ελέγχεται από το τουριστικό κεφάλαιο.

Η φιλολαϊκή αξιοποίηση του εν λόγω φιλέτου γης σημαίνει κατασκευή υποδομών για αθλητισμό, αναψυχή και ανάπαυση, με ελεύθερη και δωρεάν χρήση για τον λαό της Καβάλας, αξιοποίηση στην οποία δεν οδηγεί και δεν μπορεί να οδηγήσει ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης, αφού η υλοποίηση τέτοιων έργων που καλύπτουν συνδυασμένα τις λαϊκές ανάγκες μπορεί να γίνει μόνο με τον Ενιαίο Κρατικό Φορέα Κατασκευών σε ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, με τη γη και τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής να είναι λαϊκή ιδιοκτησία.

Ερωτάται ο κ. υπουργός:

Τι μέτρα θα λάβει ώστε το σύνολο του οδικού δικτύου να βρίσκεται στη δικαιοδοσία του κράτους, εξασφαλίζοντας την ανεμπόδιστη και δωρεάν χρήση του από τα λαϊκά στρώματα (για τη συγκεκριμένη περίπτωση άμεση επαναφορά του δρόμου στο δημόσιο);

Τι μέτρα θα λάβει για την άμεση αναστολή της συγκεκριμένης πώλησης ώστε η εν λόγω έκταση να αξιοποιηθεί για τις ανάγκες του λαού της Καβάλας και όχι για τα κέρδη της ξενοδοχειακής επιχείρησης, με δωρεάν υποδομές αναψυχής, ανάπαυσης, αθλητισμού και πολιτισμού, που μπορούν να έχουν τέτοιο χαρακτήρα μόνο στο βαθμό που υλοποιούνται χωρίς ΣΔΙΤ και συμβάσεις παραχώρησης στους μονοπωλιακούς ομίλους;

Πότε έγινε η δημοπράτηση και πότε μεταφέρθηκαν οι τίτλοι ιδιοκτησίας στο ΤΑΙΠΕΔ; Αναγνωρίζει η κυβέρνηση την από 17 - 7 - 2013 δημοπράτηση του παλαιού αιγιαλού γύρω από ξενοδοχείο;

Και καλείται να καταθέσει μέσα στις προθεσμίες που ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής όλα τα έγγραφα που είναι σχετικά με το εν λόγω φιλέτο γης και συγκεκριμένα:

Το Πρωτόκολλο Καταμέτρησης και Εκτίμησης του με Α.Β.Κ. 3206 δημοσίου κτήματος αρμοδιότητας της Κτηματικής Υπηρεσίας Καβάλας.

Τα πρωτόκολλα καθορισμού αποζημίωσης αυθαίρετης χρήσης που εκδόθηκαν σε βάρος των διαφόρων κατόχων του εν λόγω κτήματος ( ΛΟΥΣΗ ΑΕ, ΝΟΚ ).

Το από 29 - 5 - 2003 συμβολαίου εκμίσθωσης τμήματος του κτήματος αυτού στη ΛΟΥΣΗ ΑΕ.

Τις αποφάσεις του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ α) για την δημοπράτηση β) για την κατακύρωση της δημοπρασίας της έκτασης στην οποία αναφερόμαστε και  για οποιοδήποτε άλλο θέμα αφορά αυτήν ειδικά». 902.gr

ΠΡΕΖΑ TV
17-3-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: