Τρίτη, Μαρτίου 11, 2014

ΣΥΡΙΑ-ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΙΝΑ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Τρία χρόνια από την έναρξη του πολέμου στη Συρία και τα στοιχεία έκθεσης της UNICEF που δίνεται σήμερα στη δημοσιότητα είναι αποκαλυπτικά: περισσότερα από 5,5 εκατ. παιδιά στη Συρία ίσως δεν καταφέρουν ποτέ να διώξουν τον τρόμο από τα μάτια τους.Την ίδια ώρα, 500.000 άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ τουλάχιστον 128 πρόσφυγες πέθαναν στον καταυλισμό του Γιάρμουκ όπου η στέρηση τροφής χρησιμοποιείται από τη συριακή κυβέρνηση ως μέσο χειραγώγησης.


Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της UNICEF, όσο η κατάσταση στη Συρία επιδεινώνεται, τα παιδιά γίνονται οι πιο αθώοι και οι πιο τραγικοί αποδέκτες της πολιτικής κατάστασης στη χώρα τους. Η βία, η κατάρρευση των υπηρεσιών υγείας και εκπαίδευσης, τα σοβαρά ψυχολογικά τραύματα και οι επιδεινούμενες οικονομικές συνθήκες στις οικογένειές τους αρκούν για να καταστρέψουν κυριολεκτικά μια ολόκληρη γενιά: 1 εκατομμύριο παιδιά είναι παγιδευμένα σε περιοχές της Συρίας που βρίσκονται υπό πολιορκία ή είναι δύσκολο να φθάσει η ανθρωπιστική βοήθεια· 1,2 εκατομμύριο παιδιά ζουν σε καταυλισμούς ή στριμωγμένα σε κοινότητες υποδοχής, έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε καθαρό νερό, σωστή διατροφή ή ευκαιρίες μάθησης· 2 εκατομμύρια παιδιά έχουν ανάγκη από ψυχολογική υποστήριξη ή θεραπεία. Επιπλέον, 1 στα 10 παιδιά-πρόσφυγες εργάζεται, 1 στα 5 κορίτσια από τη Συρία στην Ιορδανία εξαναγκάζεται σε πρόωρους γάμους.

Την ώρα που η UNICEF απευθύνει έκκληση για τον τερματισμό του πολέμου, και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Επισιτισμού του ΟΗΕ κάνει λόγο για 500.000 ανθρώπους στους οποίους δεν φτάνει η ανθρωπιστική βοήθεια, σε νέα καταγγελία προέβη χθες και η Διεθνής Ανηστία κατηγορώντας τη συριακή κυβέρνηση ότι στερεί σκόπιμα την τροφή από τους πρόσφυγες στον κυρίως παλαιστινιακό καταυλισμό του Γιάρμουκ, κοντά στη Δαμασκό (πολιορκείται από τις καθεστωτικές δυνάμεις), για να τους εξωθήσει στο θάνατο. Η οργάνωση αναφέρει ότι τουλάχιστον 128 πρόσφυγες πέθαναν στον καταυλισμό του Γιάρμουκ ως αποτέλεσμα αυτής της τακτικής, που συνιστά μια «καταστροφική ανθρωπιστική κρίση».

Ενόσω οι μάχες συνεχίζονται, με επιτυχία ολοκληρώθηκε η απελευθέρωση των 13 μοναχών της πόλης Μααλούλα που απήχθησαν από τζιχαντιστές στις αρχές Δεκεμβρίου. Η απελευθέρωσή τους προέκυψε ως αντάλλαγμα για την επίσης απελευθέρωση περίπου 150 ανθρώπων που κρατούνταν από το συριακό καθεστώς, χάρη σε μια μεσολάβηση του Λιβάνου και του Κατάρ.

Πηγές: ΑΠΕ, UNICEF, Afp

ΔΑΦΝΗ ΧΡΗΣΤΟΥ  http://www.enet.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
11-3-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: