Πέμπτη, Μαρτίου 06, 2014

ΑΝΟΙΞΕ Η «ΑΥΛΑΙΑ» ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΟΥ ΟΛΠ

Ξεκίνησε η αποκρατικοποίηση του Πειραιά, καθώς το ΤΑΙΠΕΔ ενέκρινε χθες τους όρους του διεθνούς διαγωνισμού για την πώληση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ.Λαμβάνοντας υπόψη τα όσα διατυπώθηκαν στη διάρκεια της συζήτησης του σχεδίου προκήρυξης για το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ άναψε το «πράσινο φως» για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου του ΟΛΠ εγκρίνοντας τους όρους της διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας, η οποία θα ξεκινήσει αμέσως και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του έτους.

Με το Μαξίμου να έχει ζητήσει να επισπευσθούν οι διαδικασίες για την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών από τα οποία έχει προϋπολογίσει φέτος έσοδα ύψους 450 εκατ. ευρώ, την περασμένη εβδομάδα συζητήθηκε στη Βουλή η σύμβαση πώλησης του ΟΛΠ, προκειμένου να λάβει την απαραίτητη πολιτική νομιμοποίηση και να προχωρήσει ο σχετικός διαγωνισμός με την εκχώρηση του πλειοψηφικού «πακέτου» μετοχών.
Το ΤΑΙΠΕΔ αυτό που υποστηρίζει είναι πως με την πώληση των μετοχών διασφαλίζεται ότι ο επενδυτής θα έχει κίνητρο ανάπτυξης σε όλες τις δραστηριότητες του λιμανιού, ενώ η πώληση ισχυρού πλειοψηφικού πακέτου αναμένεται να τονώσει το ανταγωνιστικό ενδιαφέρον της διαγωνιστικής διαδικασίας και να βελτιώσει ουσιαστικά το προσδοκώμενο αντάλλαγμα για το Δημόσιο. Αλλωστε, ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Εμίρης αυτό που έχει τονίσει είναι ότι τα κριτήρια που μπήκαν δίνουν την ευελιξία για να έλθουν και άλλοι επενδυτές, πέραν των Κινέζων.
Η σύμβαση, πάντως, προβλέπει ότι ο επενδυτής θα αναλάβει να αναπτύξει όλες τις δραστηριότητες του λιμανιού (προβλήτα, car terminal, ακτοπλοΐα, κρουαζιέρα, ναυπηγοεπισκευαστική).
Λήγει το 2052
Παράλληλα, διευκρινίζεται ότι σε καμιά περίπτωση δεν πωλούνται οι λιμενικές εγκαταστάσεις, καθώς η αποκρατικοποίηση αφορά τη μεταβίβαση της σύμβασης παραχώρησης που έχει συνάψει ο ΟΛΠ με το Δημόσιο και η οποία λήγει το 2052. Αυτό δηλαδή σημαίνει ότι οι υποδομές παραμένουν στο Δημόσιο.
Επιπλέον, η πώληση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών δεν αλλάζει τις υφιστάμενες εργασιακές σχέσεις, οι οποίες μεταφέρονται αυτόματα στον νέο επενδυτή, κάτι που δεν είχε συμβεί με τη μέθοδο παραχώρησης εγκαταστάσεων του λιμένα στη θυγατρική της Cosco.
Παράλληλα, στην τελική φάση μπαίνει και η πρόταση για την αξιοποίηση του ΟΛΘ, με την πώληση του πλειοψηφικού μετοχικού πακέτου να είναι το μοντέλο που κερδίζει έδαφος, όπως και στην περίπτωση του Πειραιά.
Κώστας Νάνος
    in.gr
ΠΡΕΖΑ TV
6-3-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: