Πέμπτη, Μαρτίου 27, 2014

ΣΕ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΑ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΩΝ ΕΦΟΡΙΩΝ

ΛΕΤΕ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΦΡΑΓΚΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΡΕΜΟΥΛΕΣ ΣΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΤΟΥΣ;
Με αργούς ρυθμούς προχωρούν οι εσωτερικοί έλεγχοι περιουσιακής κατάστασης προϊσταμένων εφοριών και ελεγκτικών κέντρων, παρά το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες η Υπηρεσία Εσωτερικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών έχει εντοπίσει δεκάδες διάτρητα και εικονικά πόθεν έσχες από εφοριακούς και στελέχη του φοροελεγκτικού μηχανισμού.

Το 2013 βάσει μνημονιακής επιταγής η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων δρομολόγησε 196 ελέγχους διευθυντών, υποδιευθυντών και εποπτών και τμηματαρχών εφοριών και ελεγκτικών κέντρων και ολοκλήρωσε τους 54 από αυτούς, δηλαδή μόλις το 28%. Ακόμη, διενήργησε 221 ελέγχους περιουσιακής κατάστασης, εκ των οποίων έως τα τέλη Δεκεμβρίου 2013 είχαν ολοκληρωθεί οι 72, ήτοι το 33%. Τον Ιανουάριο 2014 η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Οικονομικών ολοκλήρωσε 3 ελέγχους διευθυντών, υποδιευθυντών, εποπτών και άλλους 3 ελεγκτών.


Πρέπει να σημειωθεί πως το τελευταίο επτάμηνο ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας έχει ζητήσει το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών 500 περίπου στελεχών του φοροελεγκτικού και φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Οι περισσότεροι από τους εφοριακούς που μπήκαν στο στόχαστρο της Υπηρεσίας Εσωτερικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών έσπευσαν να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις πόθεν έσχες σε βάθος δεκαετίας, για να δικαιολογήσουν τις αποκλίσεις μεταξύ του δηλωθέντος εισοδήματος και των δαπανών τους, αλλά και για να δικαιολογήσουν εμβάσματα στο εξωτερικό άνω των 100.000 ευρώ.

Ο προσδιορισμός εσόδων από την Υπηρεσία Εσωτερικών Ελέγχων διενεργείται με την καταγραφή των πάσης φύσεως νόμιμων εισπραχθέντων ποσών (μισθοί, επιδόματα, αποζημιώσεις επιτροπών, πωλήσεις μετοχών/κινητών ή ακίνητων στοιχείων κλπ) του κάθε υπαλλήλου βάσει προσκομισθέντων αποδεικτικών στοιχείων.

Στο σκέλος των εξόδων υπολογίζονται τα πραγματικά ποσά των πάσης φύσεως δαπανών που επιβάρυναν τον υπόχρεο, ο προσδιορισμός των οποίων πραγματοποιείται από τις αναγραφόμενες στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος δαπάνες και αυτών που τυχόν με αποδεικτικά στοιχεία προσκομίζονται από τον ελεγχόμενο ή κατέχει ο αρμόδιος οικονομικός επιθεωρητής (αγορές κινητών μεγάλης αξίας και ακινήτων περιουσιακών στοιχείων, πληρωμές πάσης φύσεως τοκοχρεολυσίων, αγορές μετοχών δωρεές κ.α..).

Όταν από τα αποτελέσματα του ελέγχου κάποιου έτους προκύπτει αρνητική διαφορά μεταξύ συνολικών εσόδων και εξόδων του υπόχρεου ως ποσοστού 5% των συνολικών εσόδων, τότε η περιουσιακή κατάσταση κρίνεται δικαιολογημένη.


Θανάσης Κουκάκης
in.gr
ΠΡΕΖΑ TV
27-3-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: