Τετάρτη, Μαρτίου 26, 2014

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟ «ΠΑΙΔΩΝ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΥΜΗΝΗ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΕΣ ΕΝΤΟΛΕΣ

Παρέμβαση στο διοικητή του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» πραγματοποίησαν τη Δευτέρα εργαζόμενοι του νοσοκομείου, ζητώντας να σταματήσει η απαράδεκτη κατάσταση να παραμένουν για βδομάδες και μήνες παιδιά με εισαγγελική εντολή στις παιδιατρικές κλινικές. Τα παιδιά αυτά είναι υγιή και «φιλοξενούνται» στους πιο ακατάλληλους χώρους, μέσα στα παιδιατρικά νοσοκομεία και τα μαιευτήρια, λόγω κοινωνικών και οικογενειακών προβλημάτων και επειδή δεν υπάρχουν θέσεις στα κατάλληλα κέντρα προστασίας. Πρόκειται για παιδιά που έχουν απομακρυνθεί από την οικογένειά τους με εισαγγελική εντολή, αλλά και για βρέφη που εγκαταλείπονται στα μαιευτήρια. Το ελάχιστο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, που δεν επαρκεί ούτε για τη νοσηλεία, έχει αναλάβει και τη φροντίδα αυτών των παιδιών.


Σύμφωνα με το διοικητή, αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείο βρίσκονται 21 παιδιά με επίσημη εισαγγελική εντολή, αλλά στην πραγματικότητα είναι περισσότερα καθώς για ορισμένα εκκρεμεί η εντολή του εισαγγελέα. Ενδεικτικά στο Παίδων «Αγία Σοφία» φιλοξενήθηκαν συνολικά 81 παιδιά το 2011, 92 το 2012 και φέτος, από το Γενάρη μέχρι το Σεπτέμβρη του 2013, 141 παιδιά. Αντίστοιχες εκατοντάδες περιπτώσεις υπάρχουν στα Νοσοκομεία Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», Πεντέλης, στα μαιευτήρια «Αλεξάνδρα» και «Έλενα Βενιζέλου».

Οι εργαζόμενοι παρέδωσαν στο διοικητή δεκάδες υπογραφές που συνέλεξαν για την απαράδεκτη αυτή κατάσταση και συζήτησαν τα προβλήματα που δημιουργούνται στα νοσηλευτικά τμήματα και τις μονάδες. Τόνισαν πόσο επικίνδυνο είναι για τα ίδια τα παιδιά πρώτα απ’ όλα να φιλοξενούνται στο νοσοκομείο και απαίτησαν να δοθεί άμεσα λύση στο οξύτατο αυτό πρόβλημα.

Ξεκαθάρισαν ότι λύση προς όφελος αυτών των παιδιών δεν μπορεί να είναι τα λεγόμενα μη κερδοσκοπικά ιδιωτικά ιδρύματα, δηλαδή οι επιχειρηματίες που βγάζουν κέρδη. Λύση είναι να δοθεί τώρα γενναία χρηματοδότηση και να γίνουν μαζικές προσλήψεις προσωπικού σε κρατικές δομές όπως τα Κέντρα Προστασίας Μητέρας και Παιδιού, το Κέντρο Βρεφών «Μητέρα», το «Αναρρωτήριο Πεντέλης» και οι υπόλοιπες δημόσιες εξειδικευμένες δομές Πρόνοιας. Να στηρίξει το κράτος τις φτωχές οικογένειες που θέλουν τα παιδιά τους, αλλά δεν μπορούν να τους εξασφαλίσουν τα στοιχειώδη.

Ο διοικητής ενημέρωσε πως σε συνεννόηση με το υπουργείο εξετάζεται η φιλοξενία των παιδιών σε πιο κατάλληλο κτήριο, εκτός νοσοκομείου. Όμως οι εργαζόμενοι εκφράζουν φόβους πως η φροντίδα των παιδιών θα δοθεί στην ιδιωτική πρωτοβουλία, καθώς δεν έχει ξεκαθαριστεί από πλευράς κυβέρνησης και υπουργείου: Με τι προσωπικό θα λειτουργήσει αυτή η νέα δομή και με τι εργασιακές σχέσεις; Θα λειτουργεί με αποκλειστική χρηματοδότηση και ευθύνη του κράτους; 
http://www.902.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
26-3-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: