Σάββατο, Μαρτίου 15, 2014

ΠΡΟΣ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΠΡΟΠΥΡΓΙΟ ΤΩΝ ΑΝΤΑΡΤΩΝ ΤΑ ΣΥΡΙΑΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ

Στις ανατολικές συνοικίες της πόλης Γιαμπρούντ αναπτύσσονται τα συριακά στρατεύματα και προωθούνται προς τον κεντρικό οδικό άξονα του τελευταίου σημαντικού προπυργίου των ανταρτών κοντά στα σύνορα με το Λίβανο, βόρεια της Δαμασκού.

Η κατάληψη της Γιαμπρούντ θα βοηθήσει τις δυνάμεις του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ να αποκλείσουν τον ανεφοδιασμό των ανταρτών από τον Λίβανο. Η πόλη βρίσκεται κοντά στον αυτοκινητόδρομο που συνδέει τη Δαμασκό με το Χαλέπι στα βόρεια και με τα μεσογειακά παράλια στα δυτικά, όπου είναι συγκεντρωμένη η μειονότητα των Αλαουιτών του Άσαντ.


Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δήλωσε πως η κυβέρνηση σφυροκοπεί ορισμένες συνοικίες της Γιαμπρούντ με αυτοσχέδια βαρέλια εκρηκτικών και βομβαρδίζει τα περίχωρά της.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, διεξάγονται σφοδρές μάχες ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις που υποστηρίζονται από τη λιβανέζικη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ και σε ομάδες ανταρτών που περιλαμβάνουν το Μέτωπο Νούσρα, το επίσημο παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία, και το Ισλαμικό Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε (ISIL), μια αποσχισθείσα από την Αλ Κάιντα οργάνωση.

Χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τη Γιαμπρούντ, μια πόλη 40.000-50.000 κατοίκων, περίπου 60 χλμ. βόρεια της Δαμασκού, και τις γύρω περιοχές αφότου βομβαρδίστηκε τον περασμένο μήνα πριν από την κυβερνητική επίθεση.

Υψηλόβαθμος διοικητής του Μετώπου Νούσρα σκοτώθηκε την Παρασκευή στα περίχωρα της Γιαμπρούντ κατά τη διάρκεια βομβαρδισμών και συγκρούσεων με το στρατό και τους μαχητές της Χεζμπολάχ.

Ο Αμπού Αζάμ αλ-Κουβέιτι ήταν ο αναπληρωτής αρχηγός του Μετώπου Νούσρα στο Καλαμούν, την ορεινή ζώνη ανάμεσα στη Δαμασκό και στα σύνορα με το Λίβανο όπου βρίσκεται η Γιαμπρούντ.

Ήταν ένας από τους βασικούς διαπραγματευτές της ανταλλαγής αιχμαλώτων με την οποία εξασφαλίστηκε την περασμένη εβδομάδα η απελευθέρωση 13 ελληνορθόδοξων μοναχών που κρατούσε το Μέτωπο Νούσρα από το Δεκέμβριο, ανέφερε το Παρατηρητήριο.

Περισσότεροι από 140.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 2,5 εκατομμύρια άλλοι έχουν εγκαταλείψει τη Συρία και έχουν καταφύγει ως πρόσφυγες στο εξωτερικό καθώς ο εμφύλιος πόλεμος, που κρατά τέσσερα χρόνια, αποκτά όλο και περισσότερο θρησκευτικό χαρακτήρα. 

Η σύγκρουση ξεκίνησε με μαζικές διαδηλώσεις στους δρόμους εναντίον του Άσαντ τον Μάρτιο του 2011 αλλά μετατράπηκε σε ένοπλη εξέγερση έπειτα από τη βίαιη καταστολή των διαδηλωτών από τις δυνάμεις ασφαλείας  in.gr
ΠΡΕΖΑ TV
15-3-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: