Κυριακή, Μαρτίου 09, 2014

ΣΤΟΧΟΣ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ, Η ΑΛΩΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Του ΜΙΧΑΗΛ ΓΕΛΑΝΤΑΛΙ
Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ κόντρα ΔΝΤ - κυβέρνησης για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών δημιούργησε εύλογα ερωτήματα για τις πραγματικές επιδιώξεις των δανειστών.Για πάνω από δύο μήνες το Ταμείο, αμφισβητώντας τα αποτελέσματα των ελέγχων προσομοίωσης της Black Rock, επέτυχε να εγκλωβίσει το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα, να περιορίσει την εισροή ξένων επενδυτικών κεφαλαίων και να προκαλέσει μια άνευ προηγουμένου κωλυσιεργία στις τράπεζες και τις επιχειρήσεις.


Αμφισβητώντας το ΔΝΤ την ΤτΕ, αμφισβητούσε έμμεσα και την ΕΚΤ, ενώ μπλόκαρε πρακτικά όσα σχέδια γίνονταν για τη χρηματοδότηση μέρους της οικονομίας.

Η τακτική του ΔΝΤ υποχρεώνει τις ελληνικές τράπεζες να επισπεύσουν τη διαδικασία κεφαλαιακής ενίσχυσής τους (έξι μήνες πριν τα πανευρωπαϊκά stress tests) εξέλιξη που ανοίγει τις ...θύρες για την επενδυτική είσοδο «ξένων κεφαλαίων» που θα καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων κεφαλαίων των τραπεζών. Αν και ακόμα είναι νωρίς, εκτιμάται πως από τα συνολικά 6,4 δισ. ευρώ περί τα 5 δισ. ευρώ θα εισφερθούν από ξένους επενδυτικούς ομίλους. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως η επικείμενη αύξηση της συμμετοχής των ιδιωτών στις ελληνικές τράπεζες θα γίνει επ' ωφελεία των «ξένων κεφαλαίων». Με ό,τι αυτό προοιωνίζεται για τη συνέχεια.

Ομως, αν η στάση τουλάχιστον του ΔΝΤ απέναντι στις ελληνικές τράπεζες χαρακτηρίστηκε ακατανόητη (ακόμη και από τη διοίκηση του ΤΧΣ), ενώ αρκετοί έκαναν λόγο για «εκβιασμό» της τρόικας σε βάρος της Αθήνας, εξίσου παράλογη φαίνεται η στάση των Βρυξελλών.

Ενστάσεις Κομισιόν

Ενστάσεις φέρεται να εγείρει η Κομισιόν για τα μέτρα που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση για την ενεργοβόρο βιομηχανία. Μέτρα που ως γνωστόν εγκρίθηκαν από τη γενική συνέλευση της επιχείρησης.

Η ουσία είναι πως ενώ η ελληνική πλευρά έπραξε ό,τι ήταν δυνατόν (αναθεώρηση της τιμολόγησης της Gazprom, απόφαση μείωσης της τιμής από τη ΔΕΗ, κίνητρα από τα αρμόδια υπουργεία), οι δανειστές επιμένουν να εγείρουν ερωτήματα για μέτρα της κυβέρνησης, να βάζουν συνεχώς εμπόδια σε όσες προσπάθειες γίνονται για τον εξορθολογισμό του κόστους παραγωγής.

Τα μέτρα για τη μείωση του κόστους ρεύματος αποτιμήθηκαν από τη βιομηχανία θετικά (όμιλος Βιοχάλκο, όμιλος Μυτιληναίου, Τιτάν κ.λπ.), η Σιδενόρ, δε, ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα πως προχωράει σε νέα επένδυση 10 εκατ. ευρώ στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης. Οπως αναφερόταν στην ανακοίνωση της εταιρείας, η απόφαση αυτή ελήφθη με αφορμή την απόφαση της ΔΕΗ, που κινείται σε θετική κατεύθυνση για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητάς της.

Εύλογα λοιπόν είναι τα ερωτήματα για τον πραγματικό λόγο που η Κοινότητα συνεχίζει να θέτει προσκόμματα και αντιτίθεται στη λήψη μέτρων αναπτυξιακής λογικής, φτάνοντας μάλιστα μέχρι του σημείου να αμφισβητεί μέχρι και κυβερνητικές αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί, όπως συμβαίνει τελευταία.

Αραγε οι Βρυξέλλες, οι δανειστές, το Βερολίνο, που τόσο κόπτονται για τη βελτίωση της ελληνικής οικονομίας, είναι δυνατόν να μη βλέπουν πως ώς τώρα επιτυγχάνεται το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα; Μήπως άραγε τα επιχειρηματικά μεγαλοσυμφέροντα των δανειστών επιδιώκουν ακριβώς αυτή την αφαίμαξη των οικονομιών του Νότου, της Ελλάδας;

Μήπως ο πραγματικός στόχος τους είναι η ποδηγέτηση και του επιχειρηματικού ιστού της κάθε χώρας, η «άλωσή» του μέσω των υπερχρεωμένων τραπεζών (που συντηρούνται με κεφάλαια των δανειστών) ή μήπως η εξουθένωση υγιών -ακόμη- εταιρειών που επειδή επιμένουν να λειτουργούν ανταγωνιστικά προς τις δικές τους θα πρέπει να «κλείσουν»;

 enet.gr
ΠΡΕΖΑ TV
9-3-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: