Δευτέρα, Μαρτίου 24, 2014

ΕΦΑΠΑΞ ΠΡΟΝΟΜΙΟ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Προκλητικά προνόμια έναντι των άλλων υπαλλήλων του δημόσιου τομέα συνεχίζουν να απολαμβάνουν οι εργαζόμενοι στη Βουλή. Ετσι, και προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις τους λόγω των περικοπών που έχουν υποστεί από τις αρχές της κρίσης, εξακολουθούν να λαμβάνουν μεγάλα εφάπαξ κατά τη συνταξιοδότησή τους και εφευρίσκουν μάλιστα τρόπους για να παρατείνουν το υφιστάμενο ευνοϊκό καθεστώς για τους ιδίους. 
Σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις, οι 1.196 μόνιμοι υπάλληλοι του Κοινοβουλίου έπρεπε να αναπροσαρμόσουν προς τα κάτω τα ποσά που λάμβαναν μετά το πέρας του εργασιακού τους βίου από την 1η Ιανουαρίου 2014.



Συγκεκριμένα από 2,5 μισθούς που λάμβαναν έως τότε για κάθε έτος υπηρεσίας ως εφάπαξ θα έπεφταν στον 1,8 μισθό.

Ωστόσο, στα σιωπηλά και εν κρυπτώ υπήρξε μεθόδευση οι μειώσεις να γίνουν από τη δημοσίευση της απόφασης στο ΦΕΚ (δημοσιεύθηκε πριν από λίγες ημέρες) και όχι από τις αρχές του έτους, με στόχο να προσθέσουν ακόμη ένα «ενισχυμένο» τρίμηνο στα εφάπαξ τους.

Κατά πληροφορίες τα εφάπαξ ξεπερνούν τα 80.000 ευρώ, όταν στο υπόλοιπο Δημόσιο τομέα ισχύει το πλαφόν των 40.000 ευρώ.

Κοινοβουλευτικές πηγές διαβεβαίωναν, πάντως, ότι κανένας υπάλληλος δεν έχει κάνει χρήση της προκλητικότατης αυτής ρύθμισης.

Εξηγούσαν επίσης ότι η πλειοψηφία των υπαλλήλων συνταξιοδοτήθηκει στις αρχές της κρίσης και από τότε ο αριθμός των αποχωρήσεων είναι μηδαμινός.

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία που παρουσίασε προσφάτως το Κοινοβούλιο, επί προεδρίας του Φίλιππου Πετσάλνικου το 2009 η Βουλή απασχολούσε 1.361 υπαλλήλους (εξαιρούνται οι μετακλητοί). Την περασμένη χρονιά είχαν πέσει στους 1.196.

Α. Ν. Γ.
http://www.enet.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
24-3-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: