Τρίτη, Μαρτίου 18, 2014

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: ΧΑΣΜΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

Για «ανυπέρβλητες διαφορές» με την κυβέρνηση στη δημοσιονομική στρατηγική έκανε λόγο ο επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλιστικού κόμματος της Πορτογαλίας (PS) Αντόνιο Ζοζέ Σεγκούρο, μετά από την τρίωρη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα το βράδυ με τον πρωθυπουργό Πέδρο Πάσος Κοέλιο για το στρατηγικό σχέδιο εξόδου της Πορτογαλίας από το πρόγραμμα διάσωσης.


«Υπάρχει ανυπέρβλητη διαφορά μεταξύ του PS και της κυβέρνησης όσον αφορά τη δημοσιονομική στρατηγική», είπε ο κ. Σεγκούρο. Όπως εξήγησε, υπήρξε «ευρεία συναίνεση» ότι «η χώρα πρέπει να ισοσκελίσει τα δημόσια οικονομικά της», ωστόσο, «ο τρόπος για να επιτευχθεί αυτό, η στρατηγική για την επίτευξη της ισορροπίας των δημόσιων οικονομικών μας είναι διαφορετικός», είπε.

Ο σοσιαλιστής ηγέτης έχει επανειλημμένα καταγγείλει την πολιτική λιτότητας της κυβέρνησης, που καταπνίγει, σύμφωνα με τον ίδιο, την ανάπτυξη. Ο κ. Σεγκούρο συμφώνησε την Κυριακή να δεχτεί την πρόσκληση του πρωθυπουργού ώστε να παραστεί σε συνεδρίαση για να καθοριστεί το στρατηγικό σχέδιο εξόδου της Πορτογαλίας από το πρόγραμμα διάσωσης, υποστηρίζοντας ότι εκπληρώνει το« θεσμικό καθήκον του» .

Η τρόικα έχει επανειλημμένα ζητήσει ευρεία συναίνεση των πολιτικών κομμάτων γύρω από τη δημοσιονομική πειθαρχία και πέραν της θητείας της σημερινής κεντροδεξιάς κυβέρνησης , η οποία λήγει το 2015. ΗΠορτογαλία οφείλει να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα στο 4 % του ΑΕΠ φέτος, αφού κατάφερε να παραμείνει κάτω από το στόχο του 5,5% για το 2013.

Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Πέδρο Πάσος Κοέλιο μεταβαίνει σήμερα στο Βερολίνο για να συζητήσειω με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα βοήθειας. «Μετά από όλες τις θυσίες που επέβαλαν στους Πορτογάλους είναι καθήκον της κυβέρνησης να επιτύχει την επιστροφή στις αγορές χωρίς καμία στήριξη», είπε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Αντόνιο Ζοζέ Σεγκούρο.

APE 


ΠΡΕΖΑ TV
18-3-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: