Τετάρτη, Μαρτίου 05, 2014

ΔΥΟ ΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ

Στα δύο πήγε να χωριστεί ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την άρση της ασυλίας των 9 βουλευτών της Χρυσής Αυγής, καθώς καταγράφηκαν δύο «τάσεις» στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος.Υστερα από μια πολύωρη συζήτηση και παρά τις ενστάσεις και επιφυλάξεις στελεχών με νομικές γνώσεις ως προς το σκεπτικό του πορίσματος των εισαγγελέων, αποφάσισε να εισηγηθεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα την υπερψήφιση της άρσης της ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, βάζοντας ωστόσο έναν αστερίσκο, ότι «η συγκεκριμένη στάση κατά την ψηφοφορία στη Βουλή δεν σχετίζεται με το θέμα που έχει ανοίξει από διάφορες πλευρές, της απαγόρευσης της Χρυσής Αυγής».
Ταυτόχρονα υπενθύμισε η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ότι το κόμμα από την πρώτη στιγμή είχε υποστηρίξει πως η Χρυσή Αυγή θα πρέπει να τεθεί ενώπιον του νόμου. Ενστάσεις και επιφυλάξεις διατύπωσαν στελέχη του κόμματος όπως η Ζωή Κωνσταντοπούλου, το μέλος της ΚΕ Κώστας Χρυσόγονος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Παναγιώτης Κουρουμπλής αλλά και ο Αλέξης Μητρόπουλος - δεν παραβρέθηκε στη Γραμματεία, αλλά έστειλε ένα δεκασέλιδο υπόμνημα όπου μεταξύ άλλων επισήμαινε ότι τα καταστατικά και διοικητικά μέτρα θα ενισχύσουν το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής. Υπέρ της ενιαίας στάσης του κόμματος τάχθηκε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης αλλά και άλλα στελέχη του κόμματος.

«Η απόφαση για την άρση της ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής υιοθετείται ώστε να διευκολυνθεί το έργο της δικαιοσύνης», είπε στέλεχος του κόμματος, ενώ άφησε ανοιχτό το θέμα βουλευτές που βρίσκονται στη φυλακή και δεν τους έχουν στερηθεί τα πολιτικά δικαιώματα να έχουν το δικαίωμα της επιστολικής ψήφου.
Πιο συγκεκριμένα, στη συνεδρίαση της ΠΓ τέθηκαν ερωτήματα προς διερεύνηση τα οποία θα τεθούν και προς την κυβέρνηση, κατά πόσον θα μπορεί να παραμένει σε εκκρεμότητα το θέμα των πολιτικών δικαιωμάτων των προφυλακισθέντων της ΧΑ, οι οποίοι διά της απουσίας τους στην ουσία αλλοιώνουν τους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς. Ωστόσο, στελέχη του κόμματος αναγνώριζαν ότι τίθενται καινούργια νομολογικά ζητήματα - «είναι πρωτόγνωρα» ειπώθηκε χαρακτηριστικά.
Σημειώνεται ότι όταν τέθηκε θέμα αναστολής της κρατικής χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής, ο Μανώλης Γλέζος είχε καταψηφίσει την αναστολή, η Ζωή Κωνσταντοπούλου ψήφισε «παρούσα», ενώ ο Αλέξης Μητρόπουλος και η Σοφία Σακοράφα επέλεξαν να μην προσέλθουν στη σχετική ψηφοφορία.
Ο Δημήτρης Παπαδημούλης τάχθηκε υπέρ της άρσης ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, ενώ σημείωσε ότι οι βουλευτές διώκονται για εγκληματικές ενέργειες και όχι για τις ιδέες τους και πρέπει να βρεθούν ενώπιον του νόμου και όχι εκτός νόμου. Ο Νίκος Βούτσης τόνισε ότι «η Χρυσή Αυγή πρέπει να τεθεί ενώπιον του νόμου και όχι εκτός νόμου», ενώ απάντησε σε σχόλια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «φλερτάρει» με τους ψηφοφόρους της λέγοντας ότι η ΧΑ είναι εγκληματική οργάνωση αλλά να μην εμπλέκουν τη δικαιοσύνη με πολιτικά παιχνίδια.
Παναγιώτης Τσούτσιας
ΕΘΝΟΣ


 ΠΡΕΖΑ TV
5-3-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: