Δευτέρα, Μαρτίου 10, 2014

ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΡΙΜΜΙΑ ΤΟΥ BOEING ΤΗΣ ΜΑΛΑΙΣΙΑΣ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΟΥ ΒΙΕΤΝΑΜ

Αντικείμενα που ενδέχεται να ανήκουν στο Boeing της Malaysia Airlines εντόπισε βιετναμέζικο αεροσκάφος διάσωσης που πετούσε σε χαμηλό ύψος περίπου 90 χλμ νότια του νησιού Το Τσου, νοτιοδυτικά των ακτών του Βιετνάμ, στην ίδια περιοχή όπου είχαν εντοπιστεί το Σάββατο πετρελαιοκηλίδες.

Αξιωματούχοι που ερευνούν τη μυστηριώδη εξαφάνιση της πτήσης MH370 με 239 επιβαίνοντες εστιάζουν στην πιθανότητα διάλυσης του αεροσκάφους εν πτήσει, ενώ ταυτόχρονα διευρύνεται η έρευνα για τα κλεμμένα διαβατήρια με τα οποία φέρεται να επιβιβάστηκαν έως και πέντε άτομα στην πτήση χωρίς να έχει αποκλειστεί η τρομοκρατική ενέργεια.


Τα αντικείμενα που εντοπίστηκαν στη θαλάσσια περιοχή νοτίως του Βιετνάμ δεν είναι βέβαιο ακόμη ότι συνδέονται με τη συγκεκριμένη πτήση και μόνο με το πρώτο φως της μέρας, όταν θα καταπλεύσουν στην περιοχή σωστικά πλοία θα διακριβωθεί η ταυτότητά τους.

Το υπουργείο Πληροφοριών της χώρας ανέφερε ότι ενδέχεται να πρόκειται για τμήμα πόρτας ή της ουράς του αεροπλάνου, το οποίο χάθηκε από τα ραντάρ νωρίς το πρωί του Σαββάτου ενώ πετούσε στα 35.000 πόδια στην περιοχή μεταξύ της Κουάλα Λουμπούρ και του Πεκίνου.Αξιωματούχοι που ερευνούν τη μυστηριώδη εξαφάνιση της πτήσης MH370 με 239 επιβαίνοντες εστιάζουν στην πιθανότητα διάλυσης του αεροσκάφους στον αέρα, μεταδίδει την ίδια στιγμή το Reuters επικαλούμενο κατ' αποκλειστικότητα πηγή προσκείμενη στις έρευνες.

«Το γεγονός ότι δεν καταφέραμε να βρούμε συντρίμμια μέχρι τώρα φαίνεται να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το αεροπλάνο ενδεχομένως να διαλύθηκε στα 35.000 πόδια» είπε η ίδια πηγή που συμμετέχει στις έρευνες στη Μαλαισία.

Αν το αεροπλάνο είχε καταπέσει ανέπαφο στη θάλασσα από αυτό το ύψος και διαλυόταν κατά την πρόσκρουσή του στην επιφάνεια της θάλασσας, τα σωστικά συνεργεία θα είχαν εντοπίσει συγκεντρωμένα κάποια συντρίμμια, εκτίμησε η ίδια πηγή.

Διατηρώντας την ανωνυμία του και απαντώντας στο ερώτημα αν υπάρχει πιθανότητα να σημειώθηκε έκρηξη στο αεροσκάφος, ο ίδιος αξιωματούχος απάντησε ότι δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής ενδείξεις δολιοφθοράς και ότι το Boeing θα μπορούσε να έχει διαλυθεί εξαιτίας μηχανικής βλάβης.

Όμως, την ίδια στιγμή τα σενάρια που θέλουν στο αεροσκάφος να εκδηλώθηκε αεροπειρατεία ή βομβιστική επίθεση πληθαίνουν, καθώς τουλάχιστον πέντε άτομα που είχαν κλείσει εισιτήρια δεν επιβιβάστηκαν στην πτήση και οι αποσκευτές τους απομακρύνθηκαν, ενώ αποδείχτηκε ότι δύο επιβάτες ταξίδευαν με κλεμμένα διαβατήρια.

Οι μαλαισιανές αρχές με τη βοήθεια του FBI ερευνούν τις ταυτότητες τεσσάρων επιβατών, δήλωσαν στο Reuters δύο Μαλαισιανοί αξιωματούχοι προσκείμενοι στην έρευνα.

Οι δύο ύποπτοι είχαν Ευρωπαϊκά διαβατήρια -ενδεχομένως ουκρανικά- και οι άλλοι δύο ένα κλεμμένο αυστριακό και ένα ιταλικό, ανέφεραν οι ίδιοι. Επίσης, το BBC μετέδωσε ότι οι άνδρες που χρησιμοποίησαν τα κλεμμένα διαβατήρια είχαν αγοράσει το αεροπορικό τους εισιτήριο μαζί και θα ταξίδευαν στην Ευρώπη.

Η χρονική συγκυρία της εξαφάνισης του αεροπλάνου -μία εβδομάδα μετά τη δολοφονία 29 ατόμων σε σιδηροδρομικό σταθμό της νοτιοδυτικής πόλης Κούνμινγκ της Κίνας- προκαλεί υποψίες ότι ένοπλοι από την κινεζική μουσουλμανική μειονότητα των Ουιγούρων μπορεί να εμπλέκονται στην υπόθεση.

Ένας από τους Μαλαισιανούς αξιωματούχους δήλωσε ότι οι Αρχές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ανάμειξης Ουιγούρων, επισημαίνοντας ότι Ουιγούροι απελάθηκαν στην Κίνα από την Μαλαισία το 2011 και το 2012 επειδή διέθεταν πλαστά διαβατήρια.

Στις έρευνες για τον εντοπισμό συντριμμιών του αεροπλάνου συμμετέχουν 34 αεροσκάφη και 40 πλοία. H περιοχή όπου διεξάγονται οι έρευνες έχει διευρυνθεί προς τις δυτικές ακτές της Μαλαισίας, καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο το Boeing να είχε κάνει στροφή 180 μοιρών και να επέστρεφε στην Κουάλα Λουμπούρ.

Το τελευταίο σημείο στο οποίο επιβεβαιωμένα βρέθηκε το αεροπλάνο θεωρείται το νότιο τμήμα του Κόλπου της Ταϊλάνδης, στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Μαλαισίας. Το αεροπλάνο είχε απογειωθεί από την Κουάλα Λουμπούρ στις 12:41 τοπική και η επαφή χάθηκε από το σημείο πάνω από τη θάλασσα στις 13:30.

Εκτός από τα βιετναμέζικα πλοία, η Κίνα και οι Φιλιππίνες έχουν στείλει επίσης πλοία στην περιοχή για να βοηθήσουν στις έρευνες, ενώ οι ΗΠΑ, οι Φιλιππίνες και η Σιγκαπούρη έχουν στείλει στρατιωτικά αεροσκάφη. Η Κίνα έχει επίσης θέσει σε κατάσταση ετοιμότητα άλλα πλοία και αεροσκάφη. 

Επιπλέον το FBI ανακοίνωσε ότι στέλνει πράκτορες και εμπειρογνώμονες για να βοηθήσουν την ομάδα που έχει αναλάβει τις έρευνες. in.gr
ΠΡΕΖΑ TV
10-3-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: