Τρίτη, Μαρτίου 11, 2014

ΓΕΡΟΥΣΙΑΣΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΗ CIA ΓΙΑ ΧΑΚΙΝΓΚ ΣΕ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΟΓΚΡΕΣΟΥ

Η Νταϊάν Φάινσταϊν, επικεφαλής της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας, κατηγόρησε δημοσίως τη CIA για παράνομη πρόσβαση και έρευνα σε υπολογιστές που χρησιμοποιούσε προσωπικό της Γερουσίας, στη διάρκεια έρευνας για τις καταγγελίες που αφορούν τα βασανιστήρια της CIA στη διάρκεια κράτησης και ανάκρισης κρατουμένων.

Η Φάινσταϊν είπε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων ότι οι δραστηριότητες αυτές παραβιάζουν την ομοσπονδιακή νομοθεσία και «μπορεί να υπονομεύουν το συνταγματικό πλαίσιο».


H CIA κατηγορείται ότι αφαίρεσε έγγραφα που χρησιμοποιούσε η Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας.

Την Τρίτη, η πρόεδρος της Επιτροπής δήλωσε ότι αυτή η ανάρμοστη πρόσβαση στα δίκτυα του Κογκρέσου -εάν ισχύει- ισοδυναμεί με προσπάθεια εκφοβισμού των ερευνητών.

Πρόσθεσε ότι έχει ζητήσει από την Υπηρεσία να παραδεχθεί ότι η έρευνα ήταν ανάρμοστη, καθώς και μία επίσημη συγγνώμη, αλλά ότι «δεν έλαβε τίποτα από τα δύο».

Εσωτερική επιτροπή της CIA θα αναλάβει να ερευνήσει τις κατηγορίες της Φάινσταϊν.

Από την πλευρά της, η CIA αρνήθηκε ότι διείσδυσε στους υπολογιστές της επιτροπής της Γερουσίας.

Ο διευθυντής της Υπηρεσίας, Τζον Μπρέναν, είπε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων: «Τίποτα δεν θα μπορούσε να είναι πιο μακριά από την αλήθεια. Δεν θα το κάναμε αυτό» πρόσθεσε.

«Δεν προσπαθούμε καθόλου να εμποδίσουμε» την δημοσίευση της έκθεσης, είπε ο Μπρέναν απαντώντας στις κατηγορίες της Φάινσταϊν.

Επιμέλεια: Αγγελική Στελλάκη  . in.gr
ΠΡΕΖΑ TV
11-3-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: