Δευτέρα, Μαρτίου 17, 2014

ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΩΝ ΒΑΣΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ «COCA COLA»

Σύμφωνα με e-mail που κοινοποιεί η πολυεθνική «Coca Cola» στο προσωπικό της, για να μπορεί ένας εργαζόμενος να αναπτύσσει πολιτική δράση και να ασκεί το συνταγματικό του δικαίωμα στο εκλέγειν και εκλέγεσθαι, θα πρέπει να παίρνει πρώτα την έγκριση της εργοδοσίας

Αυτό προβλέπει ο λεγόμενος «Κώδικας Δεοντολογίας» της «Coca Cola Hellenic». Σε αυτόν αναγράφονται μια σειρά από ενέργειες, για τις οποίες οι εργαζόμενοι υποχρεώνονται να ζητάνε την άδεια της εργοδοσίας πριν τις πραγματοποιήσουν. Ανάμεσα στα ζητήματα αυτά, στην ενότητα «πολιτικές δωρεές και δραστηριότητα», περιλαμβάνεται και το εξής: «Αν σκοπεύετε να διεκδικήσετε ή να αποδεχθείτε ένα δημόσιο αξίωμα, θα πρέπει να λάβετε προηγούμενη έγκριση από τους υπεύθυνους συμμόρφωσης με τον Κώδικα».


Δηλαδή, αν ένας εργαζόμενος θέλει να θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές (εθνικές, τοπικές ή άλλες), θα πρέπει πρώτα να πάρει έγκριση από την εργοδοσία και συγκεκριμένα από τον «υπεύθυνο συμμόρφωσης με τον Κώδικα». Επιπλέον, στον «Κώδικα» της εταιρείας δεν διευκρινίζεται αν το «δημόσιο αξίωμα» αφορά και τη συνδικαλιστική ιδιότητα. Αν, δηλαδή, χρειάζεται η έγκριση της εργοδοσίας για να συμμετάσχει κανείς σαν υποψήφιος και στις εκλογές του σωματείου του. Σε κάθε περίπτωση, ανάλογα με την ερμηνεία, ανοίγει ο δρόμος για να μπουν επιπλέον εμπόδια και στη συνδικαλιστική δράση, ιδιαίτερα σ' αυτή που εναντιώνεται στα συμφέροντα της εργοδοσίας.

Στο τέλος της αίτησης που υπάρχει στη φόρμα του e-mail, ο εργαζόμενος καλείται να αποδεχτεί ότι θα συμμορφώνεται «με τυχόν όρους ή περιορισμούς που επιβάλλονται από την «Coca Cola Hellenic» σε σχέση με την παρούσα αίτηση έγκρισης/ενημέρωσης».

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Ποια η θέση της κυβέρνησης για τις παραπάνω μεθοδεύσεις της εργοδοσίας της «Coca Cola» και τις προσπάθειες των επιχειρηματικών ομίλων να ποινικοποιήσουν την πολιτική δράση.

Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να σταματήσει οποιαδήποτε ενέργεια τρομοκράτησης των εργαζομένων, να διασφαλιστεί το δικαίωμα στη συνδικαλιστική δράση».  

902.gr

ΠΡΕΖΑ TV
17-3-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: