Παρασκευή, Μαρτίου 07, 2014

ECONOMIST: ΑΝΘΕΚΤΙΚΗ ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ «ΕΝΤΑΤΙΚΗ» ΛΟΓΩ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΥΠΡΟΥ Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΤΗΝ ΒΙΑΣΑΝ ΠΑΡΑΦΥΣΗ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΗΣ ΠΟΥΛΑΝΕ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Με την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας ένα χρόνο μετά τη διάσωσή της ασχολείται στο νέο του τεύχος το περιοδικό Economist, σε δημοσίευμα με τίτλο «Τραυματισμένο νησί» και υπότιτλο «Η διάσωση αποδίδει, το bail-in όχι».

Όπως σημειώνει το βρετανικό περιοδικό, το «τραύμα» της περσινής άνοιξης, όταν οι τράπεζες είχαν κλείσει για σχεδόν δύο εβδομάδες και είχαν επιβληθεί περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, αναμενόταν να έχει συντριπτική επίδραση στην Κύπρο. Η οικονομία του νησιού πράγματι υποφέρει με μείωση του ΑΕΠ κατά 5,4% πέρυσι – παρόλα αυτά, σχολιάζει ο Economist, η ύφεση ήταν ηπιότερη από την πρόβλεψη της τρόικα για μείωση του ΑΕΠ κατά 8,7%.


«Η κυπριακή οικονομία αποδείχθηκε ότι ήταν πιο ανθεκτική από όσο περίμεναν πολλοί», σχολιάζει το δημοσίευμα. Σημειώνεται ότι η χώρα είχε τελικά και άλλα δυνατά σημεία, πλην της στήριξης στις τράπεζες, όπως ο τουρισμός και υπηρεσίες προς επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα, για τον τουρισμό, αναφέρεται πως οι αφίξεις έπεσαν μεν το 2013 αλλά λόγω της έλευσης Ρώσων η πτώση περιορίστηκε στο 2,4%. Παράλληλα, επειδή οι Ρώσοι επισκέπτες ξοδεύουν χρήματα, τα τουριστικά έσοδα κατέγραψαν αύξηση της τάξης του 8%. Οι δε υπηρεσίες προς επιχειρήσεις, ιδίως νομικές και λογιστικές, σημείωσαν μείωση δραστηριότητας μικρότερη από αυτήν της οικονομίας συνολικά.

Γίνεται επίσης αναφορά στην άρση όλων των περιορισμών στα κεφάλαια στο εσωτερικό της χώρας αυτή την άνοιξη. Ωστόσο, σχολιάζεται ότι παρά τις ενθαρρυντικές ενδείξεις ήταν πρόωρη η διατύπωση από τον Νίκο Αναστασιάδη της άποψης ότι η χώρα οδεύει προς ένα νέο οικονομικό θαύμα. Αναφέρεται πως τώρα η τρόικα εκτιμά ότι η οικονομία θα έχει χειρότερη επίδοση το 2014 σε σχέση με την πρόβλεψη του Απριλίου (ύφεση 4,8% έναντι αρχικής πρόβλεψης 3,9%).

Ο Economist θεωρεί ότι το μεγαλύτερο σύννεφο πάνω από την κυπριακή οικονομία είναι η «λυπηρή» κατάσταση της Τράπεζας Κύπρου. Διατυπώνονται πάντως θετικά σχόλια για το «νέο και δυναμικό αφεντικό» της τράπεζας, τον Τζον Χούρικαν και τις ενέργειές του για περαιτέρω μείωση της εξωτερικής έκθεσης της τράπεζας και για εξορθολογισμό των κεντρικών της δραστηριοτήτων. Γίνεται αναφορά στη μείωση του αριθμού υποκαταστημάτων και μελών προσωπικού, καθώς και σε «αλλαγή νοοτροπίας» όλου του τραπεζικού συστήματος από τον κ. Χούρικαν, με τη γρήγορη επέμβαση σε περιπτώσεις που πελάτες δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους.

Παρόλα αυτά, ο Economist χαρακτηρίζει το έργο που απομένει για την ανάκαμψη της Τράπεζας Κύπρου ως «τεράστιο», για δύο λόγους. Πρώτον, με την απορρόφηση των δανείων της Λαϊκής η τράπεζα διπλασίασε την έκθεσή της στην κυπριακή οικονομία και ιδίως στην αγορά ακινήτων. Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι στο τέλος του 2013 το 53% των δανείων της Τράπεζας Κύπρου ήταν μη εξυπηρετούμενα, με το περιοδικό να εκτιμά ότι το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί. Δεύτερον, τα γεγονότα της άνοιξης του 2013 έχουν διαβρώσει την εμπιστοσύνη στις τράπεζες και ιδίως στην Τράπεζα Κύπρου, τα δάνεια της οποίας είναι 45% περισσότερα από τις καταθέσεις.

Ο Economist καταλήγει με σχόλιο του σερ Χριστόφορου Πισσαρίδη ότι όσο ο κύριος δανειστής της χώρας παραμένει χτυπημένος, είναι δύσκολο να δει κανείς πώς η Κύπρος μπορεί να πραγματοποιήσει μία βιώσιμη ανάκαμψη. Το τελικό σχόλιο του περιοδικού είναι ότι «αν και η οικονομία έχει υποστεί μικρότερο από το αναμενόμενο πλήγμα, παραμένει στη εντατική».

Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο σκαι
ΠΡΕΖΑ TV
7-3-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: