Τετάρτη, Μαρτίου 12, 2014

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ G7 ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΣΑΡΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΚΡΙΜΑΙΑ

Συνεχίζεται η διελκυστίνδα Μόσχας - Δύσης εν αναμονή του δημοψηφίσματος της Κυριακής για την ένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία - Η τοπική βουλή της Κριμαίας υιοθέτησε την Τρίτη μια «διακήρυξη ανεξαρτησίας» ενόψει του δημοψηφίσματος, ενώ παράλληλα έκλεισε τον εναέριο χώρο της περιοχής σε πτήσεις από την υπόλοιπη Ουκρανία - Νέα εμφάνιση Γιανουκόβιτς, εξακολουθεί να θεωρεί εαυτόν «νόμιμο πρόεδρο της Ουκρανίας»


Η Ομάδα των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών θα ζητήσει από τη Ρωσία να σταματήσει τις προσπάθειές της να προσαρτήσει την Κριμαία της Ουκρανίας, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. "Καλούμε τη Ρωσική Ομοσπονδία να σταματήσει όλες τις προσπάθειες να προσαρτήσει την ουκρανική αυτόνομη δημοκρατία της Κριμαίας", δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής.

Παράλληλα, την αποστολη του ΔΝΤ και την παροχή δανειακής βοήθειας 1,6 δισεκ. ευρώ στην Ουκρανία, συζητεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με δήλωση του Επιτρόπου Ολι Ρεν. Τα χρήματα αυτά, διευκρίνισε ο Επίτροπος, θα μπορέσουν να δοθούν υπό μορφή δανείων, μόλις υπάρξει πρόγραμμα εξυγίανσης της οικονομίας της Ουκρανίας από το ΔΝΤ και οι ουκρανικές αρχές εγκρίνουν τις «μεταρρυθμίσεις» που πρέπει να γίνουν στη χώρα. Η Κριμαία ανακήρυξε την ανεξαρτησία της Την Τρίτη, η βουλή της Κριμαίας ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία μια διακήρυξη ανεξαρτησίας, ενόψει της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος την Κυριακή που οργανώνει με θέμα την ένωση από τη Ρωσία. Η ουκρανική βουλή διαμηνύει ότι αυτή της Κριμαίας «θα διαλυθεί» αν δεν ακυρώσει το δημοψήφισμα. "Με τη μορφή που έχει σήμερα, το δημοψήφισμα που αφορά την Κριμαία και προβλέπεται να διεξαχθεί στις 16 Μαρτίου δεν είναι σύμφωνο με το σύνταγμα της Ουκρανίας και θα πρέπει να θεωρηθεί παράνομο", ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ελβετός προεδρεύων του ΟΑΣΕ. Ο Μπουρκχάλτερ σημείωσε επίσης ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για μια αποστολή παρατηρητών του Οργανισμού στο δημοψήφισμα αυτό. 
  
left.gr

ΠΡΕΖΑ TV
12-3-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: