Σάββατο, Απριλίου 26, 2014

ΝΈΕΣ ΦΩΤΙΈΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΊΑ

Με την ένοπλη αντιπαράθεση μεταξύ των ουκρανικών στρατευμάτων που συμμετέχουν στην «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» και των φιλορώσων ενόπλων να μαίνεται στις ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας, οι τόνοι στο διπλωματικό πεδίο ανεβαίνουν επικίνδυνα μεταξύ Ρωσίας από τη μια και ΗΠΑ, ΕΕ και Ουκρανίας από την άλλη.  

Οι αμερικανικές πιέσεις προς τους Ευρωπαίους για την επιβολή περαιτέρω συντονισμένων κυρώσεων έχουν γίνει αφόρητες τα τελευταία 24ωρα, την ώρα που Κίεβο και Μόσχα αλληλοκατηγορούνται για την ένταση που επικρατεί στην περιοχή, με τον μεν μεταβατικό πρωθυπουργό της Ουκρανίας Αρσένι Γιάτσενιουκ να κατηγορεί τη Ρωσία ότι «θέλει έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο», τον δε Σεργκέι Λαβρόφ να κατηγορεί το Κίεβο για «πόλεμο κατά των Ουκρανών πολιτών».
Πράγματι οι συγκρούσεις στα ανατολικά της χώρας έχουν περάσει σε νέο επίπεδο μετά την ανατίναξη ουκρανικού στρατιωτικού ελικοπτέρου με εκτόξευση ρουκέτας στο αεροδρόμιο της πόλης Σλαβιάνσκ, αλλά και μετά τη βομβιστική επίθεση στην Οδησσό κατά την οποία τραυματίστηκαν επτά Ουκρανοί στρατιώτες που επάνδρωναν ένα φυλάκιο ελέγχου.
Επιπλέον η παρουσία των ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία και τα στρατιωτικά γυμνάσια που έχουν ξεκινήσει εκεί έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία στο Κίεβο, με τον Αρσένι Γιάτσενιουκ να αναφέρει ότι οι Ρώσοι στρατιώτες έφτασαν σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από τα σύνορα και τον πρόεδρο Αλεξάντερ Τουρσίνοφ να ξεκαθαρίζει ότι «κάθε διέλευση των ουκρανικών συνόρων από ρωσικά στρατεύματα θα θεωρηθεί στρατιωτική εισβολή και οι επιτιθέμενοι θα καταστραφούν».
Στο διπλωματικό πεδίο παρατηρούνται έντονη κινητικότητα και αλληλοκατηγορίες για την κατάσταση που επικρατεί στην Ανατολική Ουκρανία, με τον Αμερικανό πρόεδρο να ξεκαθαρίζει ότι θα έχει συνομιλίες με τους Ευρωπαίους εταίρους του για την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων και τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Τζον Κέρι να αναφέρει σε δηλώσεις του ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί προπαγάνδα για να καλύψει το γεγονός ότι αποσταθεροποιεί την Ουκρανία.
«Ακριβό λάθος»
Επιπλέον ο Κέρι προειδοποίησε τη Μόσχα ότι τα περιθώρια στενεύουν και ότι πλέον το να συνεχίζει να κινείται προς την κατεύθυνση της αποσταθεροποίησης «δεν είναι απλά ένα σοβαρό λάθος, αλλά κι ένα ακριβό λάθος».
Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι θέλουν να δυσφημήσουν τη Ρωσία και ανέφερε ότι η χώρα του θέλει να εφαρμόσει όλα όσα συμφωνήθηκαν στη Γενεύη, όμως οι ΗΠΑ έχουν συνεχώς νέες μονομερείς απαιτήσεις, τις οποίες βασίζουν σε πλήρη διαστρέβλωση των όσων προβλέπει η Συμφωνία της Γενεύης. Από την πλευρά τους οι Ευρωπαίοι ηγέτες παρενέβησαν χθες στο θέμα ποικιλοτρόπως.
Η Ανγκελα Μέρκελ τηλεφώνησε στον Βλαντιμίρ Πούτιν εκφράζοντας την έντονη ανησυχία της για την κατάσταση στην Ανατολική Ουκρανία, ο Γερμανός ΥΠΕΞ Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ τόνισε ότι «ο χρόνος πιέζει για να δοθεί ένα τέλος σε αυτή την τρέλα», ενώ ο Γάλλος ομόλογός του Λοράν Φαμπιούς τόνισε ότι η επιβολή κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας βρίσκεται υπό συζήτηση.
Οπως έγινε γνωστό, η Γερμανίδα καγκελάριος θα μεταβεί στις ΗΠΑ το διήμερο 1ης και 2ας Μαΐου για να συζητήσει μεταξύ άλλων και το θέμα της Ουκρανίας.
Στο μεταξύ, χθες ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poors σε μια κίνηση που χαρακτηρίστηκε πολιτικά υποκινούμενη υποβάθμισε τη ρωσική οικονομία αξιολογώντας τη με «BBB-» και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα για τα γεγονότα πριν από την αποπομπή του Βίκτορ Γιανουκόβιτς.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
εθνος
ΠΡΕΖΑ TV
26-4-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: