Τετάρτη, Απριλίου 09, 2014

ΙΡΛΑΝΔΙΑ: ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΦΡΕΝΟ ΣΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

Στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης απευθύνθηκαν οι Αρχές σε Ιρλανδία και Αυστρία πριν να αποφανθούν τα δικαστήριά τους σχετικά με υποθέσεις που αφορούν τη διατήρηση δεδομένων επικοινωνιών των πολιτών, η οποία ενσωματώθηκε στο εθνικό δίκαιο μετά την έκδοση της αμφιλεγόμενης οδηγίας της Ε.Ε. τον Δεκέμβριο του 2006, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις σε Μαδρίτη και Λονδίνο.



Το Δικαστήριο έκρινε άκυρη την οδηγία για τη διατήρηση δεδομένων των Ευρωπαίων πολιτών -από την ημερομηνία που άρχισε να ισχύει- και η απόφασή του δεσμεύει όλα τα εθνικά δικαστήρια στα κράτη-μέλη.

Το Δικαστήριο κήρυξε στις 8 Απριλίου 2014 άκυρη την οδηγία για τη διατήρηση δεδομένων, καθώς έκρινε πως συνεπάγεται πολύ εκτεταμένη και ιδιαιτέρως σοβαρή επέμβαση στην άσκηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων του σεβασμού της ιδιωτικής ζωής και της προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα χωρίς η επέμβαση αυτή να περιορίζεται στο απολύτως αναγκαίο.

Κύριος σκοπός της οδηγίας για τη διατήρηση δεδομένων συνίσταται στην εναρμόνιση των διατάξεων των κρατών μελών περί της διατηρήσεως ορισμένων δεδομένων που παράγονται ή υποβάλλονται σε επεξεργασία από παρόχους διαθέσιμων στο κοινό υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών ή δημοσίων δικτύων επικοινωνιών.

Συνεπώς, η οδηγία αποσκοπεί στη διασφάλιση της διαθεσιμότητας των δεδομένων αυτών για τους σκοπούς της διερεύνησης, διαπίστωσης και δίωξης σοβαρών ποινικών αδικημάτων, όπως είναι μεταξύ άλλων τα αδικήματα που συνδέονται με το οργανωμένο έγκλημα και την τρομοκρατία.

Έτσι, η οδηγία προβλέπει ότι οι προαναφερθέντες πάροχοι πρέπει να διατηρούν τα δεδομένα κίνησης και θέσης, καθώς και τα συναφή δεδομένα που απαιτούνται για την αναγνώριση του συνδρομητή ή του χρήστη. Αντιθέτως, δεν επιτρέπει τη διατήρηση του περιεχομένου των επικοινωνιών και των πληροφοριών στις οποίες υπήρξε πρόσβαση.

Το High Court (Ανώτατο Δικαστήριο, Ιρλανδία) καθώς και το Verfassungsgerichtshof (Συνταγματικό Δικαστήριο, Αυστρία) ζήτησαν από το Δικαστήριο να εξετάσει το κύρος της οδηγίας, ιδίως υπό το πρίσμα δύο θεμελιωδών δικαιωμάτων τα οποία εγγυάται ο Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήτοι το θεμελιώδες δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής ζωής και το θεμελιώδες δικαίωμα της προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Το High Court πρέπει να επιλύσει μια διαφορά μεταξύ της ιρλανδικής εταιρίας Digital Rights και των ιρλανδικών αρχών σχετικά με τη νομιμότητα των εθνικών μέτρων περί διατηρήσεως δεδομένων που αφορούν ηλεκτρονικές επικοινωνίες.

Το Verfassungsgerichtshof έχει επιληφθεί διαφόρων προσφυγών που αφορούν ζητήματα συνταγματικού δικαίου και ασκήθηκαν από την Kärntner Landesregierung (Κυβέρνηση του ομοσπόνδου κράτους της Καρινθίας) καθώς και από τους M. Seitlinger, C. Tschohl και 11 128 λοιπούς προσφεύγοντες. Με τις προσφυγές αυτές ζητείται η ακύρωση της εθνικής διατάξεως περί μεταφοράς της οδηγίας στο αυστριακό δίκαιο.



http://www.thepressproject.gr/article/59762/Dikastiko-freno-sti-diatirisi-dedomenon-apo-epikoinonies 

ΠΡΕΖΑ TV
9-4-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: