Τρίτη, Απριλίου 29, 2014

ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΥΤΟΝΟΜΙΣΤΩΝ ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΕΙΟ ΛΟΥΧΑΝΣΚ – ΣΚΛΗΡΑΙΝΕΙ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ Η ΣΛΑΒΙΑΝΣΚ

Συνεχίζεται η κλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία, στον απόηχο των νέων, στοχευμένων κυρώσεων που επέβαλαν σε βάρος της Ρωσίας οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ιαπωνία.

Στα χέρια ρωσόφιλων αυτονομιστών έπεσε το απόγευμα της Τρίτης το κυβερνείο της πόλης Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία, όπως μεταδίδει το BBC. Οι αυτονομιστές, που φαίνεται πως δεν ήταν οπλισμένοι, εισέβαλαν με τη βία στο κτήριο και στη συνέχεια ύψωσαν τη ρωσική σημαία.


Κραύγαζαν «Δημοψήφισμα! Δημοψήφισμα!», αναφερόμενοι στο δημοψήφισμα που έχουν προκηρύξει για τις 11 Μαΐου οι αυτονομιστές στην επαρχία του Ντόνετσκ, όπου θέλουν θα αποφασιστεί η προσχώρηση της περιοχής στη Ρωσία.

Την ίδια στιγμή, αυστηρή προειδοποίηση πως οι επτά κρατούμενοι παρατηρητές του Οργανισμού για τη Συνεργασία και την Ασφάλεια στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) δεν πρόκειται να απελευθερωθούν όσο παραμένουν σε ισχύ οι κυρώσεις σε βάρος δύο αυτονομιστών ηγετών που επέβαλε η Ε.Ε. έστειλε ο αυτοανακηρυγμένος δήμαρχος της πόλης Σλαβιάνσκ, που αποτελεί προπύργιο των ένοπλων φιλορώσων ανταρτών.

Οι παρατηρητές προέρχονται από ευρωπαϊκές χώρες, και αιχμαλωτίστηκαν από τους αντάρτες την προηγούμενη εβδομάδα.

«Εάν δεν άρουν τις κυρώσεις, τότε θα μπλοκάρω την πρόσβαση στους εκπροσώπους της Ε.Ε. και δεν θα μπορούν να φτάσουν σε εμάς. Αυτό θα το θυμίσω στους φιλοξενούμενούς μου από τον ΟΑΣΕ», σχολίασε ο «δήμαρχος» της Σλαβιάνσκ.

Την ίδια στιγμή ωστόσο, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας διεμήνυσε πως το Κίεβο έχει «αναπτύξει ένα καθαρό σχέδιο για την απελευθέρωση των ομήρων», χωρίς όμως να δώσει λεπτομέρειες.

Κυρώσεις και κλιμάκωση

Η νέα ένταση ήλθε λίγες ώρες αφότου οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν το «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων για 15 ακόμα ρώσους κυβερνητικούς αξιωματούχους, χωρίς όμως να επιβάλλουν παραπλήσιες ποινές σε ρωσικές εταιρείες, όπως έπραξαν τη Δευτέρα οι Ηνωμένες Πολιτείες, «παγώνοντας» την περιουσία 17 ρωσικών εταιρειών που φέρονται να συνδέονται με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Από την πλευρά της, η Ιαπωνία ανακοίνωσε περιορισμό στη χορήγηση βίζας σε 23 ρώσους αξιωματούχους.

Ο νέος γύρος κυρώσεων προκάλεσε την οργή της Μόσχας, η οποία έκανε λόγο για κινήσεις «χωρίς ντροπή», και κυρώσεις που θυμίζουν την εποχή του «Σιδηρού Παραπετάσματος».

σκαι

ΠΡΕΖΑ TV
29-4-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: