Παρασκευή, Απριλίου 11, 2014

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ: ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ

Την επικείμενη απόφαση των διοικήσεων του «Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου» (ΠΑΓΝΗ) και του «Βενιζελείου Νοσοκομείου», της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) και του Υπουργείου Υγείας για συγχώνευση της Παιδοχειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου και τη μεταφορά της σε ένα μόνο Θάλαμο της Γενικής Χειρουργικής, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ).

Η ανακοίνωση του σωματείου


Το ΔΣ του σωματείου του ΠΑΓΝΗ σημειώνει ότι: «Πρόκειται για την μοναδική κλινική χειρουργική παίδων που λειτουργεί και καλύπτει την Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης και τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου. Οδηγούνται στην απόφαση αυτή επικαλούμενοι την έλλειψη γιατρών της ειδικότητας αυτής. Έλλειψη που οι ίδιοι δε φρόντισαν - ενώ ήταν ενήμεροι εδώ και καιρό - να καλύψουν. Δεν προχώρησαν σε επαρκή στελέχωσή της ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί τόσο στις ανάγκες των μικρών ασθενών, όσο και στην κάλυψη των εφημεριών.

Η αυτοτελής λειτουργία της παιδοχειρουργικής κλινικής στο ΠΑΓΝΗ πριν από 25 χρόνια υπαγορεύτηκε από τις απαιτήσεις και τις εξελίξεις της επιστήμης και θεωρούμε αδιανόητο πού σήμερα η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν προχωρήσει περισσότερο να επιστρέφουμε σε εποχές της δεκαετίας του 50 και τον 60. Οι κτιριακές υποδομές και ο ξενοδοχειακός εξοπλισμός της παιδοχειρουργικής κλινικής πληροί τις σύγχρονες προδιαγραφές ασφαλούς νοσηλείας και θεραπείας παιδιών και βρεφών μιας τέτοιας μονάδας κάτι που δε μπορεί να υπάρξει σε κλινική ενηλίκων.

Ταυτόχρονα δημιουργούνται τεράστιοι κίνδυνοι, αφενός από τη συνύπαρξη σε κοινό θάλαμο παιδιών και βρεφών και αφετέρου από την ταυτόχρονη νοσηλεία ενηλίκων και παιδιών από το ίδιο προσωπικό με ότι αυτό συνεπάγεται.

Σημειωτέον ότι η Γενική Χειρουργική γειτνιάζει με παθολογική κλινική (τη Νεφρολογική), όπου νοσηλεύονται σοβαρά περιστατικά αυξάνοντας ακόμα περισσότερο τον κίνδυνο ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, καθώς και άλλων παρενεργειών από λοιμώδη νοσήματα σε χειρουργημένα παιδιά. Επιπλέον, παιδοχειρουργικά περιστατικά άλλων ειδικοτήτων όπως Νευροχειρουργικά, Ορθοπεδικά κλπ., θα υποχρεωθούν να νοσηλεύονται στις αντίστοιχες κλινικές ενηλίκων.

Επιπλέον, το νοσηλευτικό προσωπικό της κλινικής είναι έμπειρο και εξειδικευμένο στην αντιμετώπιση και νοσηλεία των χειρουργικών περιστατικών παιδιών και βρεφών, βασική προϋπόθεση για την ασφαλή νοσηλεία τους. Θεωρούμε επίσης απαράδεκτη τη Θετική εισήγηση του Επιστημονικού Συμβουλίου, πού ουσιαστικά υπαγορεύτηκε κατά τη γνώμη μας όχι από επιστημονικά κριτήρια, αλλά με γνώμονα τις αποφάσεις της Διοίκησης, αποδεχόμενο την πολιτική της κυβέρνησης για κατάργηση-συρρίκνωση-συγχώνευση κλινικών και τμημάτων τον νοσοκομείου μας στο όνομα της κρίσης, αδιαφορώντας για τις ανάγκες του λαού για σύγχρονη περίθαλψη.

Το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ απαιτεί να μην προχωρήσει η Διοίκηση του νοσοκομείου στη συγχώνευση της Παιδοχειρουργικής Κλινικής και τη μεταφορά της σε θάλαμο της Γενικής Χειρουργικής.

Ζητάμε να προχωρήσει σε άμεση στελέχωση με το απαραίτητο ιατρικό προσωπικό ώστε να καλύπτονται οι αυξημένες ανάγκες των παιδιών και η ασφαλής εφημέρευση της κλινικής σε καθημερινή βάση και να αναλάβει τις ευθύνες της για την ασφαλή νοσηλεία των παιδιών. Καλούμε τη Διοίκηση του νοσοκομείου, την 7η ΥΠΕ και το υπουργείο Υγείας, να προχωρήσουν στην άμεση στελέχωση τον νοσοκομείου μας με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων αντί να σχεδιάζουν να ακολουθήσουν το δρόμο της Παιδοχειρουργικής και για άλλες κλινικές του».    http://www.902.gr/ 
ΠΡΕΖΑ TV
11-4-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: