Σάββατο, Απριλίου 19, 2014

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΡΕΤΑΝΩΝ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Η Υπηρεσία Φόρων και Τελωνείων (HMRC) ετοιμάζει νομοσχέδιο που θα της επιτρέπει να πουλάει «χωρίς ονοματεπώνυμο» τα προσωπικά οικονομικά στοιχείων εκατομμυρίων Βρετανών σε τρίτους, μεταξύ αυτών εταιρείες, ερευνητές και δημόσιους οργανισμούς, πιθανώς «έναντι αμοιβής».

Παρότι στελέχη του κυβερνώντος κόμματος των Συντηρητικών υποστήριξαν ότι τα σχέδια αυτά «αγγίζουν τα όρια της τρέλας», η κυβέρνηση επιμένει ότι θα υπάρχουν αρκετές δικλίδες ασφαλείας. Αλλά τα σχέδια αυτά, που βρίσκονται υπό την εποπτεία του υπουργού Οικονομικών, είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσουν σοβαρές αντιδράσεις, μετά και τις έντονες ανησυχίες για την απόφαση να διατεθούν με τον ίδιο τρόπο και ιατρικοί φάκελοι ασθενών μέσω ενός συστήματος, έμπνευσης της κυβέρνησης, που ονομάζεται Care.data.


Το πρόγραμμα Care.data έχει προς το παρόν ανασταλεί για έξι μήνες εξαιτίας των φόβων ότι οι ασθενείς μπορούν να αναγνωριστούν από το υποτιθέμενο ανώνυμο ιατρικό ιστορικό, το οποίο, όπως αποκαλύφθηκε, τελικά δεν ήταν και τόσο «ανώνυμο» αφού περιλάμβανε ταχυδρομικούς κώδικες, ημερομηνίες γέννησης, αριθμούς μητρών, εθνικότητα και φύλο.

Οι φορολογικές υπηρεσίες βρίσκονται ήδη στο στόχαστρο, μετά τα ιστορικά σκάνδαλα «απώλειας» προσωπικών δεδομένων περίπου 25 εκατ. πολιτών που έπαιρναν οικογενειακά επιδόματα και 15.000 πελατών τραπεζών. Οι επικριτές των σχεδίων της εφορίας φοβούνται ότι πάλι αυτά τα δεδομένα θα περιέχουν στοιχεία, όπως εισόδημα, διακανονισμούς και ιστορικό πληρωμών, διευκολύνοντας έτσι την αναγνώριση των «ανώνυμων» φορολογουμένων.

«Το υπουργείο Οικονομικών δεν αναφέρει ποια θα είναι τα οφέλη από το άνοιγμα της βάσης των δεδομένων τους» δήλωσε ο πρώην υπουργός και βετεράνος βουλευτής των κυβερνώντων Συντηρητικών, Ντέιβιντ Ντέιβις. «Είναι σαφές ότι οι αξιωματούχοι που κατέστρωσαν αυτά τα σχέδια δεν έχουν ιδέα για τους κινδύνους διαρροής στοιχείων στην ηλεκτρονική εποχή που ζούμε. Είναι παράλογο να καταργήσουμε τους περιορισμούς τώρα, που τα στοιχεία μπορούν να συγκεντρώνονται σε gigabytes, να επεξεργάζονται σε κλάσματα του δευτερολέπτου και να μεταφέρονται σχεδόν ταυτόχρονα σε όλο τον κόσμο».

Η Εφορία δεν έχει κάνει ακόμα σαφές ποια στοιχεία είναι διατεθειμένη να μοιραστεί και με ποιον, αλλά αθόρυβα έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή ένα πιλοτικό πρόγραμμα και μοιράζεται τα στοιχείων των υπόχρεων του ΦΑΠ, για «ερευνητικούς σκοπούς», με τρεις ιδιωτικές εταιρείες πιστωτικών καρτών, οι οποίες αποφασίζουν για την πιστοληπτική ικανότητα εκατομμυρίων ανθρώπων.

Για να κάνει δε τη συμφωνία «νομότυπη», υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με αυτές, επομένως οι ιδιώτες πλέον είναι επίσημοι συνεργάτες της εφορίας, δηλαδή και του κράτους, και έχουν πρόσβαση σε φορολογικά δεδομένα επιχειρήσεων που σε διαφορετική περίπτωση θα ήταν απόρρητα.
Η κυβέρνηση βέβαια φρόντισε να «θάψει» τα σχέδιά της αλλάζοντας τη νομοθεσία σε ένα βουνό από έγγραφα που συνοδεύουν τον προϋπολογισμό.

(Πηγή: «Guardian»)


Ε.Π.
efsyn.gr


ΠΡΕΖΑ TV
19-4-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: