Κυριακή, Απριλίου 13, 2014

ΈΚΡΥΘΜΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ: ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ ΣΤΟ ΣΛΑΒΙΑΝΣΚ

Κλιμακώνεται η ένταση καθώς φιλορώσοι κατέλαβαν αστυνομικά κτίρια σε πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας- «Αντιτρομοκρατική» επιχείρηση στο Σλαβιάνσκ από το Κίεβο, ένας νεκρός και πέντε τραυματίες
Τελευταία ενημέρωση: Ένας αξιωματικός της ουκρανικής υπηρεσίας ασφαλείας σκοτώθηκε και πέντε ακόμη άνδρες τραυματίστηκαν κατά την «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση της Ουκρανίας για να τερματιστεί ο έλεγχος του Σλαβιάνσκ από φιλορώσους διαδηλωτές (πηγή: rt.com). Ένοπλοι φιλορώσοι κατέλαβαν το Σάββατο κτήρια της αστυνομίας και των υπηρεσιών ασφαλείας και ύψωσαν οδοφράγματα στα περίχωρα της πόλης, η οποία βρίσκεται σε απόσταση περίπου 150 χλμ. από τα ρωσικά σύνορα. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Interfax, o ουκρανός υπουργός Εσωτερικών κάλεσε τους κατοίκους να φύγουν από το κέντρο του Σλαβιάνσκ, να παραμείνουν στα διαμερίσματά τους και να μην πλησιάζουν τα παράθυρα. 


Αναλυτικά:

Ένοπλες ομάδες ακτιβιστών κατέλαβαν κτίρια της αστυνομίας σε πόλεις της ανατολικής Ουκρανία το Σάββατο , καθώς κλιμακώνονται οι εντάσεις μεταξύ της κυβέρνησης στο Κίεβο και των φιλο-ρωσων αυτονομιστών.



Σήμερα, Κυριακή, την έναρξη  «αντιτρομοκρατικής» επιχείρησης για να τερματιστεί ο έλεγχος του Σλαβιάνσκ από αυτονομιστές ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας Αρσέν Αβάκοφ.  Διευθύνεται από το αντιτρομοκρατικό κέντρο της υπηρεσίας κρατικής ασφαλείας. Συμμετέχουν δυνάμεις από όλες τις μονάδες ασφαλείας της χώρας. Ελικόπτερο πετάει πάνω από το Σλαβιάνσκ, όπως μεταδίδει το rt.com:

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

Χθες, εκατοντάδες ένστολοι άνδρες κατέλαβαν το αρχηγείο της αστυνομίας στο Ντόνετσκ, την πλέον βιομηχανική πόλη στην ανατολική Ουκρανία όπου οι περισσότεροι πολίτες είναι ρωσόφωνοι, αναγκάζοντας σε παραίτηση τον αρχηγό της αστυνομίας , ανέφεραν οι τοπικές αρχές . Το Ντόνετσκ είναι το επίκεντρο των μαζικών διαδηλώσεων εναντίον της νέας φιλοδυτικής ηγεσίας στο Κίεβο. Ακολούθησε η κατάληψη ενός αστυνομικού τμήματος και του κτιρίου των υπηρεσιών ασφαλείας στο Σλαβιάνσκ, περίπου 100 χιλιόμετρα βόρεια του Ντόνετσκ όπου οι ρωσόφωνοι απαίτησαν δημοψήφισμα για την απόσχιση από την Ουκρανία .

Ο υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αρακόφ είπε επίσης ότι αστυνομικά τμήματα σε δύο άλλες πόλεις της περιοχής το Κραματόρσκ και το Κράσνι Λίβαν δέχτηκαν επιθέσεις ενώ αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι στο Κραματόρσκ έπεσαν πυροβολισμοί κατά την κατάληψη του κτιρίου. Ο ουκρανός υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι υπήρξε επείγουσα σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας και Άμυνας για να εξεταστεί η κατάσταση, και κατηγόρησε τη Ρωσία για «εξωτερική επίθεση». Στην Ουάσινγκτον, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζαν Ψάκι έγραψε στο Twitter «ακολουθώντας» τον υπουργό Εσωτερικών Αρακόφ: «Η Ρωσία φαίνεται να είναι και πάλι πίσω από την ανησυχητική βία».

An armed pro-Russian activists addresses supporters gathered in front of a police station in the eastern Ukrainian city of Slavyansk after it was seized by a few dozen gunmen on April 12, 2014. (AFP Photo / Anatoliy Stepanov)

Η κυβέρνηση στο Κίεβο και δυτικές χώρες έχουν κατηγορήσει επανειλημμένα τη Ρωσία για προσπάθεια αποσταθεροποίησης της Ουκρανίας και υποκίνηση αποσχιστικών τάσεων στα ανατολικά της χώρας. Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Κάθριν Άστον ανακοίνωσε τη σύγκλιση στις Βρυξέλλες στις 17 Απριλίου συνάντηση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης , των Ηνωμένων Πολιτειών της Ρωσία και της Ουκρανίας, στο πλαίσιο της «διπλωματικής προσπάθειας για την αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία».

Pro-Russian supporters rally in front a barricade outside the regional state building in the eastern Ukrainian city of Donetsk on April 12, 2014. (AFP Photo / Alexander Khudoteply)

ΗΠΑ: Αυστηρό μήνυμα προς Πούτιν

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν δήλωσε πως είναι "πολύ ανήσυχος" μπροστά στον "αυξανόμενο κίνδυνο να εκδηλωθούν βίαιες συγκρούσεις" και κάλεσε όλους τους πρωταγωνιστές της κρίσης στην Ουκρανία "να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση" και να προχωρήσουν σε διάλογο για να μειωθεί η ένταση.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι προειδοποίησε τηλεφωνικά το ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ πως η Μόσχα θα αντιμετωπίσει "επιπλέον συνέπειες", αν η ένταση με τη γειτονική Ουκρανία δεν μειωθεί και αν τα ρωσικά στρατεύματα δεν αποσυρθούν από τα σύνορα.

Η προειδοποίηση αυτή έγινε την επομένη της ανακοίνωσης από την Ουάσινγκτον κυρώσεων σε βάρος έξι αξιωματούχων της Κριμαίας --μεταξύ των οποίων ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ο οποίος διευκόλυνε τη διοργάνωση του δημοψηφίσματος στην Κριαμία-- και ενός ομίλου φυσικού αερίου, ως υπόπτων ότι απειλούν "την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ουκρανία".

Σύμφωνα με έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Κέρι εξέφρασε στον Λαβρόφ "τη βαθιά ανησυχία του" για το γεγονός ότι οι επιθέσεις που είχαν πραγματοποιηθεί το πρωί από ενόπλους ήταν "ενορχηστρωμένες και συγχρονισμένες, με τον ίδιο τρόπο που ήταν και οι προηγούμενες επιθέσεις στην ανατολική Ουκρανία και στην Κριμαία".

A pro-Russia protester holds an anti-swastika sign in front of a barricade outside a regional government building in Donetsk, in eastern Ukraine April 11, 2014. (Reuters / Gleb Garanich)

Ο Λευκός Οίκος από την πλευρά του κατήγγειλε αυτές "τις οργανωμένες εκστρατείες εξώθησης (στην αποσταθεροποίηση) και σε δολιοφθορές". Ανακοίνωσε επίσης πως ο αμερικανός Αντιπρόεδρος Τζο Μπάινεν θα μεταβεί στις 22 Απριλίου στο Κίεβο όχι μόνο για να επαναλάβει την υποστήριξη της Ουάσινγκτον προς τις αρχές του Κιέβου, αλλά και για να προσπαθήσει να βελτιώσει την ενεργειακή κατάσταση της χώρας αυτής.

Αυτή η ενίσχυση των εντάσεων συμβαίνει σε μια στιγμή που η πραγματοποίηση συνομιλιών μεταξύ της Ρωσίας, της Ουκρανίας, των ΗΠΑ και της ΕΕ έχει ανακοινωθεί για την ερχόμενη Πέμπτη στη Γενεύη και ενώ ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε πως η κρίση μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τον εφοδιασμό της Ευρώπης με φυσικό αέριο.

 ΑΠΕ-ΜΠΕ




ΠΡΕΖΑ TV
13-4-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: