Παρασκευή, Απριλίου 11, 2014

ECONOMIST: ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟΥΣ ΈΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΦΕΡΟΥΝ ΟΜΟΛΟΓΑ

Η έκδοση ομολόγων αποτελεί ορόσημο, αλλά υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος να διανύσει η ελληνική οικονομία, σχολιάζει δημοσίευμα του βρετανικού περιοδικού Economist, στον απόηχο της ελληνικής επιστροφής στις αγορές.
Το ποσό (3 δις) μπορεί να είναι μικρό και η απόδοση (σχεδόν 5%) υψηλή σε σχέση με το κόστος δανεισμού σε άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία (περίπου 2,5%), ωστόσο η ιδέα και μόνο της ομολογιακής έκδοσης προκαλεί τα βλέμματα και εκπλήσσει, δεδομένου του βάθους της κρίσης που βιώνει η χώρα, επισημαίνει το δημοσίευμα.

Η Ελλάδα έχει διανύσει πολύ δρόμο από τις σκοτεινές μέρες του Grexit, αλλά εξακολουθεί να απέχει πολύ από την οικονομική ανεξαρτησία, παρατηρεί ο Economist, υπογραμμίζοντας ευρύτερα η νότια Ευρώπη έχει κερδίσει από το γεγονός ότι οι επενδυτές διαμορφώνουν μία πιο θετική άποψη για τη ζώνη του Ευρώ και προσδοκούν μία πιθανή ποσοτική χαλάρωση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Ακόμη περισσότερη βοήθεια κρίνεται απαραίτητη, προστίθεται στο δημοσίευμα, με το ΔΝΤ να επιμένει ότι οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης θα πρέπει να κάνουν περισσότερες παραχωρήσεις ώστε να εισέλθει το ελληνικό δημόσιο χρέος σε μια «βιώσιμη» τροχιά.
Η κόπωση από τη μεταρρύθμιση μπορεί να είναι κατανοητή για την Ελλάδα, ωστόσο προδίδει τον δισταγμό να γίνει δεκτό ότι η χώρα αυτή ήταν ο αρχιτέκτονας των κακοτυχιών της, αναφέρεται μεταξύ άλλων, ως προς τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια στην Αθήνα. naftemporiki.gr

ΠΡΕΖΑ TV
11-4-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: