Κυριακή, Απριλίου 13, 2014

REUTERS ΚΑΙ WALL STREET JOURNAL ΔΙΑΛΥΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΕΞΟΔΟ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ»

Το MoneyBeat της Wall Street Journal αναλύει την δεύτερη μέρα της "εξόδου στις αγορές", αναφέροντας ότι μετά το πάρτυ, ήρθε το χανγκόβερ.  Tην Παρασκευή, το Reuters είχε ανταπόκριση από το Λονδίνο με τίτλο: ”Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων αυξάνονται καθώς ξεθωριάζει η ευφορία περί επιστροφής στις αγορές”.

Εκει μεταξύ άλλων διαβάζαμε ότι σύμφωνα με αναλυτή της Danske Bank, «Η ευφορία εξασθενεί μετά τη χθεσινή συμφωνία», ενώ στρατηγικός αναλυτής της Commerzbank δήλωνε ότι "oι άνθρωποι εκτιμούν το γεγονός (ότι) ενώ είναι σημαντικό που η χώρα ανέκτησε κάποια πρόσβαση, εξακολουθεί όμως να υπάρχει ένας πολύ μακρύς δρόμος προς την ανάκαμψη για την Ελλάδα.". Επίσης ο ίδιος ανέφερε ότι οι τεράστιες παραγγελίες για τα νέα ομόλογα δεν ήταν μια αληθινή αντανάκλαση της ζήτησης, καθώς οι επενδυτές είχαν την τάση να φουσκώνουν τις παραγγελίες τους για να βεβαιωθούν ότι θα λάβουν ένα αξιοπρεπές μερίδιο. 


«Η ζήτηση ... που το ομόλογο προσέλκυσε χθες δεν είναι πλέον εκεί σήμερα. Παραμένει το θέμα ότι η Ελλάδα είναι ένας προβληματικός δανειολήπτης που αγωνίζεται να προσελκύσει το γνήσιο ενδιαφέρον των επενδυτών» δήλωνε διευθύνων σύμβουλος της G+ Economics





Η δημοσίεση του MoneyBeat της Wall Street Journal:


Η επιστροφή της Ελλάδας στις χρηματαγορές. Ημέρα Δεύτερη. 

11 Απριλίου 2014 

Ben Edwards 

Μετά το πάρτυ, το hangover – έστω και ένα ήπιο. 

Η χλιαρή ζήτηση στη δευτερογενή αγορά την Παρασκευή έχει ωθήσει τις αποδόσεις για το νέο πενταετές ομόλογο  3 δις της Ελλάδας (4,2 δισ. δολ.) στις 5,02%, 0,07 εκατοστιαία μονάδα υψηλότερα από την απόδοση που πωλήθηκε το ομόλογο, σύμφωνα με το Tradeweb. 

Επιφανειακά, αυτό δεν είναι μια τεράστια κίνηση. Αλλά θα μπορούσε να θεωρηθεί κάπως έκπληξη, δεδομένου ότι οι τραπεζίτες της συμφωνίας, δήλωσαν ότι η ζήτηση για το ομόλογο ήταν ισχυρή, αφήνοντας περίπου € 17 δισεκατομμύρια παραγγελιών ανεκπλήρωτα. 

«Δεν είναι η πρώτη φορά που μια μαζικά υπερκαλυμένη προσφορά δεν αποδίδει εξίσου καλά όπως μπορείτε να φανταστείτε», δήλωσε ο Gary Jenkins, ένας αναλυτής της LNG Capital.

Ο κ. Jenkins δήλωσε ότι ορισμένοι επενδυτές μπορεί να έχουν δώσει παραγγελίες για περισσότερα ομόλογα από ό, τι πραγματικά ήθελαν για να εξασφαλίσουν ότι θα έπαιρναν ένα κομμάτι από την προσφορά.

Η ευρύτερη αγορά έχει κινηθεί εναντίον του νέου ελληνικού ομολόγου επίσης. Άλλες αποδόσεις ομολόγων της ευρωζώνης, όπως της Ισπανίας και της Ιταλίας, επίσης, δέχθηκαν πιέσεις σε παρόμοιες ποσότητες την Παρασκευή. 

Αυτοί που ελπίζουν να κάνουν ένα γρήγορο κέρδος εκμεταλευόμενοι την ακμάζουσα ζήτηση για ομόλογα που εκδίδονται από χώρες της λεγόμενης περιφέρειας όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, θα μπορούσαν να μείνουν απογοητευμένοι. 

"Τα γρήγορη χρήματα που έβγαιναν από την περιφέρεια έχουν τελειώσει πριν από μερικούς μήνες, καθώς ο τομέας αυτός έκανε ράλι για περισσότερο από 18 μήνες," δήλωσε ο David Tan της JP Morgan Asset Management.

Τα υπάρχοντα 10ετή ομόλογα της Ελλάδας, -που ανέβηκαν περισσότερο από ένα τέταρτο της εκατοστιαίας μονάδας αφότου η χώρα ανακοίνωσε το νέο πενταετές-έχουν χάσει τα κέρδη τους αυτά, καθώς είχαν φτάσει σε απόδοση 6,23%,όπως δείχνουν τα στοιχεία της Tradeweb. Έκλεισαν την Τετάρτη στο περίπου 5,84%, στα χαμηλότερα επίπεδα από το διεθνές bailout της χώρας το 2010.

   


To δημοσίευμα του Reuters:


Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων αυξάνονται καθώς ξεθωριάζει η ευφορία περί επιστροφής στις αγορές.

Παρ 11 Απριλίου 2014.

* Οι αποδόσεις των νέων ελληνικών ομολόγων έφτασαν πάνω από 5% την Παρασκευή

* Το ομόλογο εκδόθηκε την Πέμπτη στο 4.95%

* Ήταν το πρώτο ελληνικό ομόλογο μετά από τέσσερα χρόνια αποκλεισμού από την αγορά

* Οι αποδόσεις για παλαιότερα ελληνικά ομόλογα επίσης αυξήθηκαν. 

John Geddie και Marius Zaharia

ΛΟΝΔΙΝΟ 11 Απριλίου (Reuters) - Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων αυξήθηκαν την Παρασκευή, καθώς οι επενδυτές έκλεισαν τα κέρδη τους από το ράλι που προηγήθηκε της επιστροφής της Ελλάδα στις αγορές χρέους, καθώς ακόμη και το περιζήτητο της νέο πενταετές ομολόγο, υποκύπτει στην πίεση των πωλήσεων.

Η Αθήνα, η οποία είχε αποκλειστεί από τις αγορές κεφαλαίων για τέσσερα χρόνια και διασώθηκε με το ποσό των € 240 δισ (333 δισ. δολ.) καθώς η οικονομία της παρέπαιε, έλαβε προσφορές επτά φορές το ποσό στην πρώτη πώληση του νέου ομολόγου, από τότε που διασώθηκε το 2010.

Η συναλλαγή είχε τονώσει τις  άλλες αγορές κρατικών ομολόγων της ζώνης του ευρώ την Πέμπτη, αλλά τα νέα ομόλογα αντιμετωπίζουν μια δύσκολη γέννα καθώς η διαπραγμάτευση που ξεκίνησε την Παρασκευή, με τους επενδυτές να χάνουν την γενναιότητά τους για πιο ριψοκίνδυνα assets.

«Η ευφορία εξασθενεί μετά τη χθεσινή συμφωνία», δήλωσε ο Owen Callan, ανώτερος αναλυτής της Danske Bank.

"Οι άνθρωποι εκτιμούν το γεγονός (ότι) ενώ είναι σημαντικό που η χώρα ανέκτησε κάποια πρόσβαση, εξακολουθεί όμως να υπάρχει ένας πολύ μακρύς δρόμος προς την ανάκαμψη για την Ελλάδα." 

Οι αποδόσεις για το νέο ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύονταν πάνω από 5% την Παρασκευή, σε σύγκριση με το επίπεδο του 4,95% κατά το οποίο εκδόθηκε.  

Είχε κινηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα απόδοσης νωρίτερα μέσα στην ημέρα, αλλά αυτό προκάλεσε την άμεση αποκομιδή κερδών από τους αγοραστές της Πέμπτης. Οι αποδόσεις αυξάνονται καθώς η αξία των ομολόγων πέφτει.

Αν και η οικονομία της φαίνεται να παίρνει την στροφή, η Ελλάδα εξακολουθεί να θεωρείται από πολλούς ως ο αδύναμος κρίκος της ευροζώνης. Η κυβέρνηση διαθέτει πλειοψηφία μόλις δύο εδρών στο κοινοβούλιο και οι πρόωρες εκλογές αποτελούν συνεχή κίνδυνο, με το αντιμνημονιακό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ να οδηγεί τις δημοσκοπήσεις. 

Πολλοί επενδυτές εξακολουθούν να φοβούνται την κοινωνική αναταραχή, καθώς η ανεργία, αν και μειώνεται, εξακολουθεί να είναι περισσότερη από το διπλάσιο του μέσου όρου της ζώνης του ευρώ, σε ποσοστό σχεδόν 27%. Την Πέμπτη, ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη έξω από την κεντρική τράπεζα. 

Επίσης, τα χρέη της Ελλάδας εξακολουθούν να είναι 1,7 φορές πάνω από την οικονομική παραγωγή της.  

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δήλωσε ότι η Ελλάδα ενδέχεται να χρειαστεί περισσότερη βοήθεια χρηματοδότησης από τη ζώνη του ευρώ μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, παρά την επιστροφή της στην αγορά.

"Η κυβέρνηση ... είναι εύθραυστη, και αν η οικονομική ανάκαμψη σκοντάψει, τότε αυτό θα μπορούσε να φέρει ακόμη περισότερη αστάθεια" δήλωσε ο Thede Ruest, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της ING.

 Οι αποδόσεις των παλαιότερων ελληνικών ομολόγων ανέβηκαν, με την απόδοση του 10ετούς να αυξάνεται περισσότερο από το ένα τρίτο της εκατοστιαίας μονάδας, φτάνοντας στο 6,32%.

Στην περίοδο που διανύθηκε μέχρι την πώληση (του 5ετούς), οι αποδόσεις του ελληνικού 10ετούς είχαν πέσει σε τετραετή χαμηλά, κάτω από 6%.

"Είναι προφανές ότι πολλά από τα παιδιά που αγόρασαν το ομόλογο δεν ήταν το είδος του buy-and-hold. Ήθελαν γρήγορα κέρδη", δήλωσε ένας trader.

Στα υψηλότερα τους, μετά την αναδιάρθρωση του Μαρτίου 2012, η οποία είχε  επιβάλει απώλειες στους κατόχους ιδιωτικού χρέους, τα ελληνικά ομόλογα απέδιδαν πάνω από 30%.

Άλλες αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης αυξήθηκαν επίσης την Παρασκευή, ενώ οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές υποχώρησαν. Με δεδομένη την ευρύτερη εικόνα, ορισμένοι φορείς της αγοράς αναφέρουν ότι τα νέα ελληνικά ομόλογα έκαναν καλά που πωλήθηκαν λιγότερο από ό, τι αυτά με μεγαλύτερη διαρκεια. 

"Ο γενικός τόνος της αγοράς είναι ασθενέστερος σήμερα, αλλά ακόμα και έτσι, τα νέα ομόλογα κρατάνε", δήλωσε ο Andrew Salvoni της Morgan Stanley, μία από τις τραπεζίτες αναδόχους  της πώλησης. 

Τεράστια Ζήτηση.

Η Αθήνα έλαβε 20 δισ. ευρώ παραγγελιών για την πώληση ομολόγων αξίας 3 δισ. ευρώ. Η ζήτηση ήταν ίση με περίπου τα δύο τρίτα του μεγέθους του συνόλου της αγοράς ομολόγων της και ο όγκος ήταν περισσότερος από 100 ημέρες ελληνικών αγοραπωλησιών ομολόγων στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες. 

Η εκπληκτικά μεγάλη ζήτηση οδήγησε στους brokers να οριοθετήσουν τα νέα πενταετή ομόλογα στην απόδοση του περίπου 4,8% πριν από τις τιμές της Πέμπτης, περιμένοντας οτι τα ομόλογα θα τρέξουν περισσότερο όταν ξεκινήσει η δευτερογενής αγορά. 

Οι κινήσεις που έγιναν όμως την Παρασκευή τους έπιασαν να μπαίνουν με το αριστερό.

Ο David Schnautz, στρατηγικός αναλυτής της Commerzbank, δήλωσε ότι οι τεράστιες παραγγελίες για τα νέα ομόλογα δεν ήταν μια αληθινή αντανάκλαση της ζήτησης, καθώς οι επενδυτές είχαν την τάση να φουσκώνουν τις παραγγελίες τους για να βεβαιωθούν ότι θα λάβουν ένα αξιοπρεπές μερίδιο. 

«Η ζήτηση ... που το ομόλογο προσέλκυσε χθες δεν είναι πλέον εκεί σήμερα», 

δήλωσε η Lena Komileva, διευθύνων σύμβουλος της G+ Economics.  

"Παραμένει το θέμα ότι η Ελλάδα είναι ένας προβληματικός δανειολήπτης που αγωνίζεται να προσελκύσει το γνήσιο ενδιαφέρον των επενδυτών." 

Ορισμένοι αναλυτές είπαν ότι η τελική τιμολόγηση ήταν πολύ επιθετική, η οποία ήταν εν μέρει ο λόγος που τα ελληνικά ομόλογα ξεφορτώθηκαν την Παρασκευή.

"Έχει αποτιμηθεί τουλάχιστον 25 μονάδες βάσης παρακάτω από τις αρχικές προσδοκίες. Είχαν το πλεονέκτημα του μεγάλου βιβλίου προσφορών και ίσως θα αναθεωρηθεί η αποτίμηση πάρα πολύ", δήλωσε ο Alessandro Giansanti,  υπεύθυνος στρατηγικός αναλυτής της ING. 

"Ορισμένοι επενδυτές πωλούν νομίζοντας ότι έφτασε σε επίπεδα που ήταν πάρα πολύ σφιχτά." 

Το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών δήλωσε την Πέμπτη ότι το ένα τρίτο των ομολόγων διατέθηκαν σε hedge funds, επενδυτές γνωστούς για βραχυπρόθεσμες στρατηγικές τοποθετήσεις, οδηγώντας κάποιους στην αγορά να αμφισβητήσουν την ορθότητα αυτής της μεγάλης κατανομής, δεδομένης της ισχυρής ζήτησης.

lefteria-news.blogspot.gr   

ΠΡΕΖΑ TV
13-4-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: