Κυριακή, Απριλίου 13, 2014

TOMSEN: H EΛΛΑΔΑ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΧΡΗΜΑΤΑ

Την απομείωση του ελληνικού χρέους, την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, με την έκδοση πενταετούς ομολόγου, αλλά και το χρηματοδοτικό κενό των δύο επόμενων χρόνων, σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα, Πόουλ Τόμσεν, μιλώντας στον ΑΝΤ1.
Ερωτηθείς αν η Ελλάδα θα χρειαστεί νέα χρηματοδότηση για το 2015-2016, ο κ. Τόμσεν απάντησε πως «εξακολουθούμε να προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις προβλέψεις όσον αφορά το λεγόμενο κενό χρηματοδότησης. Είναι όμως σαφές, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, ότι θα υπάρξει ανάγκη χρημάτων, επιπλέον χρημάτων, από κάπου. Δεν πιστεύουμε ότι αυτό το κενό χρηματοδότησης μπορεί να καλυφθεί από τις αγορές, επομένως χρειαζόμαστε να βρούμε επιπλέον χρήματα. Θα πρέπει να μιλήσουμε στους Ευρωπαίους φίλους μας γιʼαυτό. Δεν μιλάμε σε καμία περίπτωση για ποσά σαν αυτά που είδαμε στο παρελθόν. Σε σύγκριση με το παρελθόν, αυτά θα είναι μικρά ποσά».


Και συμπλήρωσε πως "έχουμε ένα πρόγραμμα σε ισχύ. Έχουμε ένα χρονοδιάγραμμα για τα επόμενα χρόνια, επομένως παραμένουμε πιστοί στο υπάρχον χρονοδιάγραμμα και στην εφαρμογή του συμφωνηθέντος προγράμματος".

Επιπλέον υπογράμμισε ότι το ΔΝΤ έχει ζητήσει κούρεμα. "Έχουμε συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους, στα μέσα του 2014 και στα μέσα του 2015, σε δύο βήματα να δούμε τι χρειάζεται ώστε να είμαστε σίγουροι ότι το χρέος θα μειωθεί, στην πορεία του προγράμματος, σε επίπεδο χαμηλότερο από το 110% του ΑΕΠ μέχρι το 2022. Δεν έχει αλλάξει τίποτα σε αυτό. Αυτό το πλαίσιο είναι ακόμα εκεί, και το ακολουθούμε πιστά. Το πως ακριβώς θα επιτευχθεί αυτό, το πως ακριβώς θα μειωθεί το χρέος,  δεν έχει συζητηθεί λεπτομερώς, υπάρχει μια σειρά δυνατοτήτων, δεν είναι απαραίτητο να έχουμε κούρεμα. Αυτή η συζήτηση θα γίνει. Δεν έχει αλλάξει τίποτα από την πλευρά μας και είναι σημαντικό οι Ευρωπαίοι να παραμείνουν σε αυτό το πλαίσιο να φέρουν το χρέος σε επίπεδο αρκετά χαμηλότερο από το 110% του ΑΠΕ μέχρι το 2022", διευκρίνισε.

Με πληροφορίες από το capital.gr



ΠΡΕΖΑ TV
13-4-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: