Δευτέρα, Απριλίου 28, 2014

ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ ΓΙΑ «ΠΡΟΣΒΟΛΗ» ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΜΕΣΩ TWITTER

Σε 10 μήνες φυλάκιση με αναστολή καταδικάστηκε σήμερα από δικαστήριο της Άγκυρας ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Eντέρ Αϊτάτς κατηγορούμενος ότι προσέβαλε τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Twitter.  Ο Αϊτάτς, που είναι γνωστό ότι πρόσκειται στην αδελφότητα του Φετουλάχ Γκιουλέν, είχε τεθεί για μικρό χρονικό διάστημα στα τέλη Μαρτίου σε κατ’ οίκον περιορισμό από την αστυνομία μετά τη διαρροή στο διαδίκτυο μιας απόρρητης συνομιλίας Τούρκων αξιωματούχων για την κρίση στη Συρία.

Ειδικός σε θέματα ασφάλειας, ο Αϊτάτς, δημοσιογράφος της εφημερίδας Taraf, κρίθηκε ύποπτος ότι γνώριζε για την ύπαρξη της υποκλαπείσας συνομιλίας προτού αυτή διαρρεύσει στον ιστότοπο YouTube.


Στις 20 Μαρτίου με εντολή του Ερντογάν και ενώ κλυδωνιζόταν από ένα πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο στο οποίο είχαν εμπλακεί υπουργοί και συγγενικά τους πρόσωπα απαγορεύτηκε η πρόσβαση στο Twitter στην Τουρκία. Για τις αποκαλύψεις αυτές η τουρκική κυβέρνηση έχει κατηγορήσει ευθέως τον Γκιουλέν.

Παρά το κύμα αντιδράσεων από τους Τούρκους πολίτες αλλά και τη διεθνή κατακραυγή η τουρκική κυβέρνηση ήρε την απαγόρευση μετά από απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας, και μάλιστα με καθυστέρηση στην εφαρμογή της.

Η Τουρκία είναι μία από τις χώρες-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, πού έχει τον μεγαλύτερο αριθμό ανεκτέλεστων αποφάσεων του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, υπογραμμίζει ειδικός εισηγητής της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο ειδικός εισηγητής για την εφαρμογή των αποφάσεων του ΕΔΑΔ από τις χώρες-μέλη, ο Ολλανδός βουλευτής των Σοσιαλιστών Κλάας ντε Βράιες, έκανε την επισήμανση αυτή μετά την ολοκλήρωση της διήμερης (24-25 Απριλίου) επίσκεψης του στην Άγκυρα.

Παρά τις προσπάθειες των τουρκικών αρχών να μεταρρυθμίσουν το δικαστικό σύστημα, υπάρχουν ακόμη εκκρεμή ζητήματα προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων που χρειάζονται περαιτέρω βελτίωση στην Τουρκία, ιδίως όσον αφορά τον σεβασμό της ελευθερίας της έκφρασης και του δικαιώματος του συνέρχεσθαι, υπογράμμισε ο κ. Ντε Βράιες.
  http://www.enet.gr/


ΠΡΕΖΑ TV
28-4-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: