Κυριακή, Μαΐου 18, 2014

ΕΛΒΕΤΙΑ: ΠΡΟΣ ΑΠΟΡΡΙΨΗ Η ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΚΑΤΩΤΑΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ 3.260 ΕΥΡΩ

«Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι ένα σαφές 'όχι'» δήλωσε εκπρόσωπος του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων gfs.bern, διευκρινίζοντας ότι το 'ναι' αναμένεται να έχει εξασφαλίσει περί το 30% των ψήφων


«Όχι» στην καθιέρωση κατώτατου μισθού της τάξης των 3.260 ευρώ λένε οι Ελβετοί, σύμφωνα με τις πρώτες προβλέψεις του εκλογικού αποτελέσματος. Οι Ελβετοί κατά παράδοση απορρίπουν τις προτάσεις που θεωρούν ότι είναι πιθανόν να βλάψουν τις οικονομικές επιδόσεις της χώρας.  Οι επικριτές της πρότασης η οποία ετέθη σήμερα σε δημοψήφισμα θεωρούν ότι η εισαγωγή κατώτατου μισθού θα έβλαπτε την ανταγωνιστικότητα και θα οδηγούσε στην περικοπή θέσεων εργασίας.  Οι υποστηρικτές της πρότασης θεωρούν ότι η εισαγωγή κατώτατου μισθού θα άμβλυνε τις μισθολογικές ανισότητες στη χώρα. «Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι ένα σαφές 'όχι'» δήλωσε εκπρόσωπος του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων gfs.bern, διευκρινίζοντας ότι το 'ναι' αναμένεται να έχει εξασφαλίσει περί το 30% των ψήφων. Ένα ακόμα ερώτημα που έχει σε δημοψήφισμα αφορά στην αφορά στην αγορά μαχητικών αεροσκαφών απο σουηδική εταιρεία. Σε αυτή την περίπτωση, δεν μπορούν ακόμα να γίνουν προβλέψεις. ingr



ΠΡΕΖΑ TV
18-5-2014

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σας έχει ήδη σταλεί κείμενο για τον ελβετικό μισθό το οποίο επιμελώς ξεχάσατε να δημοσιεύσετε. Σας το ξαναπαραθέτω

Αγαπητοί δημοσιογράφοι,
αφορμή για να σας γράψω είναι το άρθρο για τους ελβετικούς μισθούς που αναπαράγεται από τα ΜΜΕ χωρίς να γίνεται μια σαφής διευκρίνιση.
Τα χρήματα στα οποία γίνεται αναφορά, είναι όντως τόσα και αφορούν τους μικρομεσαίους υπαλλήλους. Η μικρή διαφορά στο νούμερο είναι οτι πρόκειται για τα μεικτά χρήματα που παίρνει ένας εργαζόμενος εδώ. Από αυτά αφαιρείται ένα ποσοστό περίπου 22-25% ανάλογα με την περιφέρεια που μένει κάποιος. Τα χρήματα αυτά πηγαίνουν για σύνταξη και φόρους του καντονιού ενώ η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι ΤΕΛΕΙΩΣ ιδιωτικοποιημένη και μια ελάχιστη τυπική ασφάλεια κοστίζει 200 ευρώ μηνιαίως. Η ασφάλεια αυτή είναι υποχρεωτική για όλους και δεν προσφέρει καμία παροχή. Τα πρώτα 2000 ευρώ ετησίως για φάρμακα και γιατρούς τα πληρώνεις από την τσέπη σου. Υπάρχει μόνο για την περίπτωση που πάθεις κάτι σοβαρό. Κρυολογήματα και λοιπά πταίσματα πληρώνονται από τον παθών. Για τους μετανάστες (σαν τον γράφοντα) το ποσό αφαιρείται αυτόματα και δεν το παίρνει ποτέ στα χέρια του και αποδίδεται αμέσως στο κράτος.
Καλύπτεται επίσης εντέχνως το γεγονός ότι τα αγαθά και οι υπηρεσίες στην Ελβετία είναι (ελαφρώς) ακριβότερα.
Ενδεικτικά
Μια απλή διαδρομή 1 ώρα με το τρένο κοστίζει 40 ευρώ (χωρίς να υπολογίσει κανείς την έκπτωση που έχουν στην Ελβετία όσοι αγοράζουν την ετήσια κάρτα για τα ΜΜΜ που κοστίζει 150 ευρώ και σου δίνει 50% έκπτωση στις συγκοινωνίες. Για όσους την έχουν κοστίζει περίπου 25 ευρώ)
Μια βόλτα στο σούπερ μάρκετ κοστίζει λίγο πιο πάνω από την Ελλάδα μιας και το μοσχαρίσιο κρέας κάνει 30-35 ευρώ το κιλό, μιλώντας πάντα για φτηνό κρέας για σούπα και όχι για φιλέτο το οποίο κάνει κοντά στα 80-100 ευρώ το κιλό.
Για να στείλει κάποιος το παιδί του στον παιδικό σταθμό, πληρώνει 1500-2000 ευρώ το μήνα (χιλια πεντακόσια μηνιαίως).
Συνεχίζοντας, τα νοίκια στην Ελβετία είναι (ελαφρώς) υψηλότερα, με μια γκαρσονιέρα (ΔΣΚ WC) να κοστίζει στην καλύτερη όσο παίρνει σήμερα ένας μέτρια πληρωμένος Έλληνας.
Η βλάβη στο σπίτι που θα έρθει συνεργείο για να την φτίαξει κοστίζει 80-100 ευρώ το λιγότερο την ώρα (Ως ώρα, θεωρείται η στιγμή που θα ξεκινήσει από το γραφείο του, μέχρι την στιγμή που θα γυρίσει πίσω συν 1 ευρώ για κάθε χιλιόμετρο που θα κάνει)
Πέρα από τα παραδείγματα, τα οποία είναι άπειρα, είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι δεν κερδίζουν όλοι οι άνθρωποι τα παραπάνω χρήματα.
Τις (δύσκολες) δουλειές, καθαριότητες, σερβιτόροι, δουλειές σε κουζίνες κτλ, τις κάνουν κυρίως οι μετανάστες. Δουλειές που αποδίδουν σαφώς λιγότερα και πολλές φορές είναι και εδώ ανασφάλιστες. Ο Ελβετός δεν θα πάει να παλεύει με τα τηγανόλαδα και τις σφουγγαρίστρες την στιγμή που μπορεί να βγάλει παραπάνω δουλεύοντας σε ένα γραφείο.
Για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης, τα 4000 φράγκα (μεικτά) που αναφέρουν ως κατώτατο μισθό στην Ελβετία, αντιστοιχούν σε 700 ευρώ στην Ελλάδα.
Η Ελβετία είναι μια πανέμορφη χώρα, που δίνει όντως κάποια παραπάνω χρήματα, τα οποία φροντίζει με κάθε τρόπο να σου τα ξαναπάρει πίσω και να μείνουν εντός των συνόρων της. Η ζωή εδώ δεν είναι για πάντα. Μένεις κάποια χρόνια, μάζεύεις κάποια χρήματα και ψάχνεις μετά άλλο μέρος. Η ζωή εδώ δεν ευνοιεί την οικογένεια.
Όποιος νομίζει πως τα λεφτά εδώ είναι καραμέλες, μπορεί να δοκιμάσει την τύχη του. Η χώρα παρά τις διαδόσεις, είναι ανοιχτή σε όσους επιθυμούν να δουλέψουν. Όσοι νομίζουν πως θα πιαστούν και θα γίνουν ζάμπλουτοι σε έναν χρόνο, θα απογοητευτούν.
Αντί επιλόγου, θα ήθελα να πώ πως είμαι και γω Έλληνας νεομετανάστης και πως οι τιμές και οι εμπειρίες είναι προσωπικές.

Υ.Γ
Όσοι πιστεύουν πως το εξωτερικό είναι ο παράδεισος, μπορούν να δοκιμάσουν την τύχη τους.
Υ.Γ 2 Όσοι ζουν στην Ελλάδα, αντί να διαμαρτύρονται για τα εδώ χρήματα, ας κοιτάξουν να ανεβάσουν τις δικές τους αποδοχές.
Υ.Γ 3 Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΜΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΟΧΥΡΩΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ.ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΦΙΜΩΣΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΝΤΑΙ...
Ελπίζω να τηρείται

Ανώνυμος είπε...

ωραίος και διαφωτιστικός φιλε. Καλη τυχη στην ξενιτια.